Blog
Web Sitesi Portları
Web sitesi portları ne demektir? karşımıza sıklıkla çıkan web port numaraları ne anlama gelir? Tüm bu soruların cevaplarına bu blog yazımızı dikkatle okuyarak ulaşabilirsiniz. Aşağıda verilen Web Sitesi Portları arasından hangileri açılmalı, hangileri kapatılmalı bu içeriğimizin sonunda bunlara da değineceğiz.
Web Site Portları ve İşlevleri
Bir web sunucuna bağlanmak için birçok port bulunmaktadır. Bu portlardan bazıları güvenlik amacıyla kapatılmalıdır, ayrıca kullanmadığınız portları da güvenlik sebebiyle kapalı tutmanızda oldukça büyük yarar vardır. Sizlerde açık portlarınızı online siteler üzerinden tarayabilir ve kapatma/açma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Şimdi tüm portları numaraları ile birlikte tanıma zamanı.
21 FTP Bağlantı Noktası
FTP ( File Transfer Protocol) web kullanıcılarının internet üzerinden diğer bilgisayarlara dosya aktarılması için kullanılmaktadır. Genellikle web geliştiricileri sunuculara dosya aktarmak/indirmek gibi işler için bu yolu kullanılırlar. Alt yapısı kötü kurulmuş ve güvenliği tam olarak sağlanamamış FTP sunucularına yetkisiz kişilerin bir şekilde sızması mümkündür. Bu yolu başaran Hackerler web sitenize zarar verebilir veya tüm dosyalarınızı şifreleyebilir.
22 SSH Portu
SSH (Secure Shell), ağ hizmetlerini güvenli olmayan ağlar üzerinde güvenli bir şekilde çalıştırmak için kullanılan şifreli bir ağ protokolüdür. En bilinen örnek uygulama, bir bilgisayar sistemine uzaktan giriş yapmaktır.
23 TELNET Bağlantı Noktası
TELNET olarak bilinen port Ftp portu ile neredeyse aynı işlemleri sağlamaktadır. İnternete bağlı olan çok kullanıcılı bir bilgisayara bağlanmak için gerçekleştirilen TCP/IP protokolüne Telnet adı verilmektedir. Eğer sunucunuza Telnet bağlantısı bulunmuyorsa ve güvenlik önlemi almak istiyorsanız bu portunuzu kapatabilirsiniz.
25- 587 SMTP Portu
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) olarak bilinen port mail servisleri için ayrılmıştır. Ülkemizde genel olarak 25 portu kapalı tutulduğu için mail transferleri 587 numaraları port üzerinden yapılmaktadır. Bu portu kapatmanız mail sunucularınızın bozulmasına- çalışmamasına neden olacağından kapatmanız tavsiye edilmemektedir.
53 DNS Bağlantı Noktası
Dns portu diğer sunucuların ip adresleri ve domainlerinin ip adreslerini çözümleme görevi yapmaktadır. Her domain bir ip adresi bulunmaktadır. Bu domainlerin listeleri Dns sunucuları üzerinde bulunmaktadır, bu sayede internet kullanıcıları web sitelerinize domain adınızı yazarak, çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
80 HTTP Portu
İnternet hizmetleri (WWW) genel olarak web sitelerini yayınlamak/görüntülemek için kullanılmaktadır. Bu port internet cihazlarının birbiri ile olan bağlantı noktalarıdır. İnternet erişimi sağlanacak olan cihazlar genellikle 80 portu vasıtasıyla mesaj gönderip, alırlar.
110 POP3 Bağlantı Noktası
Pop3 (Post Office Protocol) portu diğer portlar gibi haberleşmek için kullanılmaktadır. Bu port üzerinde genellikle sunucu haberleşme işlemleri yürümektedir. Pop3 portu genel olarak bazı güvenlik sorunlarını barındırmaktadır. Açık olan porttan sızma girişimleri yapmayı sağlayan hackerler bu portu sıklıkla tercih etmektedir. Servis sağlayıcınıza görüşerek bu portu kapatabilir, ekstra güvenlik önlemi alabilirsiniz.
139 NetBIOS Bağlantı Noktası
Port 139, NetBIOS Oturum hizmeti tarafından kullanılır. NetBIOS hizmetlerinin etkinleştirilmesi, dosyalar ve yazıcılar gibi paylaşılan kaynaklara yalnızca ağ bilgisayarlarınıza değil, aynı zamanda internetteki herkese erişim sağlar. Bu nedenle Güvenlik Duvarında 139 numaralı bağlantı noktasının engellenmesi önerilir.
143 IMAP
IMAP, e-posta mesajlarınıza nerede olursanız olun erişmenize olanak tanır; çoğu zaman, internet üzerinden erişilir. Temel olarak, e-posta mesajları sunucularda saklanır. Gelen kutunuzu her kontrol ettiğinizde, e-posta istemciniz sizi mesajlarınıza bağlamak için sunucuyla bağlantı kurar. IMAP kullanarak bir e-posta mesajını okuduğunuzda, aslında onu bilgisayarınıza indirmiyor veya kaydetmiyorsunuz; bunun yerine, onu sunucudan okuyorsunuz. Sonuç olarak, hiçbir şeyi kaçırmadan birkaç farklı cihazdan e-postanızı kontrol etmek mümkündür.
443 SSL
443 numaralı bağlantı noktası açıkça HTTPS hizmetleri için kullanılır ve bu nedenle HTTPS (şifreli) trafiği için standart bağlantı noktasıdır. Ayrıca 443 numaralı HTTPS bağlantı noktası olarak da adlandırılır, bu nedenle tüm güvenli işlemler 443 numaralı bağlantı noktası kullanılarak yapılır. Güvenli sitelerin neredeyse %95’inin güvenli aktarımlar için 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır.
İ-Akademi, 2003 yılında kurulan ve Microsoft Solution Provider & Microsoft Learning Partner yetkinlikleriyle İzmir merkezli ilk ve tek Microsoft Yetkili Eğitim Merkezidir. Sizlerde kendinize ait eğitimlere göz atarak tarafımızdan en kaliteli hizmeti alabilirsiniz.