Blog
Full Stack Nedir? Full Stack Developer Nasıl Olunur?
- 30 Mayıs 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Full Stack Nedir?
Full Stack nedir? Kendini geliştirmiş Full Stack Developer nasıl olunur? Bu içeriğimizi okuyarak tüm bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Yazılım ve programlama takımlarında her türlü işin ustası olan birisi mutlaka bulunmaktadır. Tam zamanlı geliştiriciler geliştirmenin çeşitli aşamalarında yardımcı olabilirler ve geliştirme ekibinin tüm seviyelerine yardımcı olacak çok yönlülüğe ve zaman yönetimine sahip olabilirler.
Full Stack Nedir?
Yazılımın görünen kısımlarını geliştirenlere front-end geliştiricileri derken, yazılımın görünmeyen fonksiyonel kısımlarını tasarlayanlara back-end geliştiricileri diyoruz. Yazılım geliştirme sürecinin hem ön hem de arka uç kısımlarına katılabilen geliştiriciler, Full Stack geliştiriciler haline gelir. Yazılım oluştururken, yazılımın altyapısını tasarlayabilir ve tasarımın kullanıcıların görebileceği bölümlerine katılarak yazılımı geliştirebilir. İşletmeler giderek Kodlama dünyasından beklenti içine girmişlerdir. Günümüzde işletme sahipleri, ön geliştirme ve arkada planda çalışan iki ayrı geliştirici çalışan yerine, her ikisini de idare edebilecek kadar kendini geliştirebilen tam donanımlı geliştiricilere yöneliyor. Bu nedenle, Full Stack Developer tek bir alanda çalışan kullanıcılara kıyasla sadece daha uygun iş fırsatları elde etmekle kalmaz, aynı zamanda tam maaş fırsatından da pay alır.
Full Stack Developer Ne Yapar?
Full Stack Developer, uygulamanın Arka Planı veya Ön Planı tarafı ile ilgili çalışan kişidir. Tüm bunlara ek olarak Full Stack Developer, işlerini iyi yapabilmek için veri tabanı yönetiminden grafik tasarıma ve UI/UX yönetimine kadar çok çeşitli kodlama işlerinde bazı becerilere sahip olmalıdır.
Geliştirme Sürecinde ihtiyaç duyulan tüm alanlarda yardım etmeye hazır, hızlı hareket ederler.
Full Stack Developer’ın sorumluluklarından bazıları şunlardır:
- Yazılım tasarımı ve geliştirilmesine yardımcı olmak
- API’ler ve RESTful hizmetleri geliştirme
- Yazılımlarını optimize etmek için teknolojik gelişmelere ayak uydurmak
- Gelişmekte olan teknolojilerin etkinliğini karar vericilere iletmek
- Web uygulamasının kendisinde kullanıcı etkileşimleri tasarlama
- Yazılımın arka ucu için sunucular ve veri tabanları oluşturma
- Platformlar arası uyumluluk ve optimizasyonun sağlanması
- Yazılımı optimize etmek için test etme ve hata ayıklama
- Yazılımın ön ve arka ucu için temiz kod yazma
- Uygulamaların duyarlı tasarımını test etme ve sürdürme
- Yeni özellikler tasarlamak için grafik tasarımcılarla çalışmak
- Geliştirme sırasında güvenlik, bakım, ölçeklenebilirlik ve daha fazlasını göz önünde bulundurmak
Full Stack Developer Nasıl Olunur?
Full Stack Developer işi ile uğraşanlar, eğitimleri veya yıllar boyunca iş gücüyle ilgili alanlarda eğitim almış son derece zeki kişilerdir. Bu işler günümüzde yüksek talep görmektedir. Full Stack Developers’ın işe alınmak için karşılaması gereken belirli eğitim ve iş deneyimi standartları vardır. Bunlar işverenden işverene değişir, işte bazı gelişim örnekleri.
- Eğitim: Bilgisayar bilimi, bilgisayar programlama, yazılım programlama, istatistik veya ilgili bir alanda bir ön lisans derecesine ihtiyacınız olacak. Çoğu işe başvurmak için bir ön lisans derecesinden fazlasına ihtiyacınız olmayabilir. Dereceniz ne kadar yüksek olursa, işe alınma şansınız o kadar artar. Bazı Full Stack Developer adayları gerçekten öne çıkmak için yüksek lisans derecelerini bile seçerler. Web Geliştirmede yoğun bir eğitim kampı, tüm becerileri öğrenmenin başka bir yoludur.
- İş Deneyimi: Başvurmadan önce yıllarca iş başında deneyim gerektiren bir iş değil. Tüm bunlara rağmen hepsini eğitimde de öğrenmeyi bekleyemezsiniz. İşi üstlenmek için deneyim ve bilgi birikimine sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekebilir. Bu kanıtlamayı, kapsamlı bir eğitim yoluyla veya daha önce yapmış olduğunuz geliştirme işiyle yapabilirsiniz. Bazı işverenler, HTML, CSS ve JavaScript gibi belirli kodlama dillerinde en az üç yıllık deneyime sahip olmanızı ve en son gelişmelere ayak uydurmanızı isteyecektir.
İakademi ile Bugün Başlayın!
Son olarak Bilgisayar kurslarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz.