Blog
VUE.js Nedir? Ne İşe Yarar?
- 29 Kasım 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
“Vue.js nedir?”, “Vue.js nedir?” gibi sorularınızın cevaplarına bu sayfadan kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere Vue bir Javascript Frameworküdür. JavaScript kitaplıkları, kolayca modern uygulamalar oluşturmamıza yardımcı olur. Modern JavaScript uygulamaları genellikle web tabanlıdır, ancak kitaplıklar günümüzün masaüstü ve mobil uygulamalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
En popüler JS kütüphanelerinden biri jQuery ve Mootools’tur. Sağladıkları kullanışlı API’ler sayesinde tarayıcı ile uyumlu çalışırlar ve oldukça başarılı sonuçlara katkı sağlarlar. Bu kütüphaneleri kullandıktan sonra ikinci dalgada React, Angular ve Vue kütüphaneleri popülerlik kazandı. Bu yeni teknikler şimdiden yazılım geliştiriciler tarafından ciddi anlamda kullanılmaya başlandı. Bu yazılıma hâkim olmak ve kolay bir şekilde kullanmanız için Html, Css, Javascript gibi betiklerin yapılarına hâkim olmanız gerekmektedir. Bu yapılara hâkim olduğunuzda çok daha kolay bir şekilde proje geliştirme imkanına sahip olacaksınız.
Vue.js Nedir?
Vue.js, kullanıcı arabirimleri (UI’ler) ve tek sayfalı uygulamalar (SPA’lar) oluşturmak için geliştirilmiş bir JavaScript çerçevesidir. Diğer rakipler gibi Vue.js de açık kaynak kodludur. Model-View-View-Model (MVVM) mimari modelini kullanır. Çerçeve, Evan You tarafından tasarlandı ve 2014 yılında, güçlü ve zayıf yönlerini ortadan kaldıran tamamen yeni ama oldukça hafif bir çerçeve oluşturmak için Angular.JS’yi kullandığında piyasaya sürüldü. MVVM mimarisi, iş mantığını veya modelini grafiksel kullanıcı arayüzünden (GUI) veya görünümden ayırmaya izin verir. Aslında bu ayrım, ön uç ve arka uç geliştiricilerin kasıtlı olarak kullanmaları için sezgisel bir model sağlar. Görünüm modeli, bu endişeleri ayıran ve bir bağlantı görevi gören yapıdır.
Tüm bunların yanı sıra Vue.js projelere görünüm katmaya odaklanan bir çekirdek kütüphaneye sahiptir. Herhangi ek bir işlevselliği bulunmayan Vue.js içerisinde destekleyici kütüphaneler kullanılarak elde edilmektedir. Proje içerisinde kullanılan kütüphaneler yerleşik değildir. İzmir yazılım kursu ile birlikte sizlerde günümüzde açığa çıkan web projelerini kolay bir şekilde geliştirebilirsiniz. Temel düzeyden başlayarak ileri düzeye kadar ilerleme gösteren İ Akademi kursları tüm herkes tarafından kolay bir şekilde anlaşılacak şekilde planlanmıştır. Hemen bizimle iletişime geçerek geleceğin yazılım geliştiricisi olabilirsiniz.
Vue.js İle Geliştirilen Projelerin Avantajları
Vue.js frameworkü eklenen kapsamlı bir proje gerek hafifliği gerek işlevselliği ile birlikte diğer projelere göre oldukça fazla ön plana çıkmaktadır. Bu içeriği dikkatli bir şekilde okuyarak sizlerde bu framework ile proje geliştirmenin avantajlarına erişebilirsiniz.
Başlamak İçin Oldukça Basittir
Günümüzde kullanan web proje geliştirme eklentilerinde projelere başlamak oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Vue.js kullanarak geliştireceğiniz projelere sıfırdan başlamak oldukça kolay ve esnektir. Proje içerisinde var olan kütüphanelere kolay bir şekilde adapte olabilir, aynı zamanda Html, Css, Javascript üçlüsünü kolay bir şekilde kullanabilirsiniz.
· Gelişmiş Kütüphanelere Sahiptir
İlgili framework içerisinde işinize yarayacak tüm kütüphaneler vardır. Bu özelliği ile geliştiriciler için mükemmel bir alt yapı sunulmaktadır. Html yapısı içerisinde var olan tüm http isteklerini kolay bir şekilde yönlendirebilen mekanizmalar da Vue.js içerisinde hazır olarak gelmektedir.
· Hızlı Açılan Sayfalara Sahiptir
Vue.Js Framework’ü ortalama 21 KB’lık bir pakete sahiptir. Bu özelliği ile birlikte rakiplerine fark atan Vue.JS oldukça hızlı projeler geliştirmeyi mümkün kılmaktadır. Bir belge nesne modeli olan HTML ve XML projeler içerisinde işinize yarayacak tüm API modellerine kolay bir şekilde senkronize olabilmektedir. Sağladığı bu kolaylık ve hızlılık ile günümüzde var olan SEO kriterlerine uygun bir şekilde proje geliştirmeye imkân sağlamaktadır.
· Oldukça Kolay Öğrenilebilir
Javascript kütüphaneleri ve varyasyonları düşünüldüğüne Vue.js öğrenmek kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Öyle ki daha önce üstün yazılım geçmişi olmayan kişiler bile bu Framework ile birlikte kolay bir şekilde projeler geliştirilebilmektedir. Vue.js öğrenirken HTML, CSS, HTML bilmeniz yeterlidir. Bu projeleri çok daha kolay bir hale getirmek için Visual Studio gibi programları tercih edebilirsiniz.
· Gelişmiş Bir Topluluğa Sahiptir
Vue.js diğer kütüphanelerinde olduğu gibi açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülmüştür. Bu sebepten ötürü gelişmiş bir kodlama topluluğun sahiptir. Github üzerinde bilinen 200 binden fazla üye bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü bu framework ile birlikte geliştirdiğiniz projeler üzerinde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalırsanız topluluğun bilgisine başvurabilirsiniz.
Vue.js Ne İçin Kullanılır?
Vue.js olarak bilinen Javascript extensionları iyi bir web uygulaması geliştirmek için tercih edilmektedir. Sizlerde Vue.js ne için kullanılır sorusuna yanıt bulmak için aşağıda listelenmiş başlıklara göz atabilirsiniz. İzmir yazılım kursu ile birlikte sizlerde bu projeleri kendiniz kolay bir şekilde geliştirebilirsiniz.
· Prototip Geliştirebilirsiniz
Web uygulaması geliştirme aşamasında projenin nasıl bir hal alacağı önceden kestirilememektedir. Bu sebepten ötürü Vue.js dilini tercih ederek sizlerde projelerinizin prototipini geliştirebilirsiniz. Vue.js projeleri prototipleme için tasarlanmıştır. Geliştireceğiniz prototipler sayesinde sizlerde projeleriniz geleceği hakkında kolay bir şekilde çıkarımda bulunabilirsiniz. Bu özellik sayesinde uzun uğraşlar vererek hazırlayacağınız projelerin hezimete uğramasının önüne geçmiş olursunuz.
· Mevcut Uygulamalara Entegre Edilebilir
Günümüzde aktif olarak kullandığınız uygulamalara özellik katmak için Vue.js harika bir eklenti olabilir. Küçük boyutu ve diğer uygulamalara entegre edilebilirliği ile geçmişte var olan herhangi bir projeye entegre edebilirsiniz.
· Mobil Uygulama Geliştirilebilme Özelliği
İlgili extension içerisinde mobil uygulama geliştirmek için doğrudan bir destek bulunmamaktadır. Tüm bunların yanı sıra mobil uygulama geliştirmek için birkaç farklı proje bulunmaktadır. Capacitor platformlar arasında mobil uygulama geliştirmek için kullanılan bir yazılım geliştirme kitidir.
Yazılım kursu İzmir ile birlikte sizlerde son yıllarda açığa çıkan web geliştirme alanında deneyim kazanabilirsiniz. Tarafımızdan alacağınız yazılım kursları temel düzeyden başlayarak ileri düzeye kadar projeler geliştirebilirsiniz.