Blog
Uygulama Geliştirmek İçin Başvurabileceğiniz Framework Nedir?
- 29 Ağustos 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Programcılar projelerinde sıklıkla kullanmış oldukları araçları her seferinde sıfırdan yazmak zorunda değildir. Kod yazmayı kolaylaştıran ve eğlenceli bir hale getiren Framework alt yapısı sayesinde birçok uygulama programcılara hazır olarak gelmektedir. Bu içeriğimizi okuyarak sizlerde framework hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Framework nedir?
Framework nedir sorusu genellikle yazılım dünyasında yeni gelmiş ve kendine geliştirmek isteyen yazılımcılar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Belirli bir uygulamayı geliştirmek isteyen yazılım mühendisleri projelerinde bazen milyonlarca satır kullanmak zorunda kalabilirler. Bu sorunu frameworkler ile aşan yazılımcılar sayesinde yazmaları gereken kod satır sayısı neredeyse %80 oranında azalmaktadır.
Neden Framework kullanılır?
Yazılım geliştirme süreci karmaşık olan pek çok sürecin iç içe gelmesini sağlamaktadır. Örnek olarak kodlama, tasarlama ve prototip çıkarma dahil olmak üzere pek çok aşaması bulunmaktadır. Her aşamanın kendi içerisinde sahip olduğu zorluklar bulunmaktadır. Uygulama geliştiren yazılımcılar kodlama aşamasında kodlama dillerini çok iyi bir şekilde bilmesini gerekir. Ancak günümüzde geliştirilen frameworkler sayesinde kodlama aşamaları oldukça kolay bir hale gelmiştir.
Framework kullanmanın avantajlarına aşağıda verilmiş listelerden ulaşabilirsiniz.
- Yazılan kodlar çok daha güvenlidir.
- Gereksiz ve yinelenen kodlardan kaçınılmasını sağlar.
- Daha az hatayla çalışma ortamı sağlar.
- Gelişen teknolojiler ile iç içe çalışılmasına olanak tanır.
- Kod yazma aşamasındaki süre büyük oranda azılır.
Sizlerde proje geliştirme aşamasında profesyonel derecede Framework kullanmak istiyorsanız İ Akademi eğitim programlarını tercih edebilirsiniz. Kurumumuz tarafından verilen tüm eğitimler en basit düzeyden başlayarak en uzman seviyeye kadar gitmektedir.
Net Framework Ne İşe Yarar?
.NET, yazılım geliştiricilere kolaylık sağlamak amacıyla Microsoft tarafından oluşturulmuş bir programlama sistemidir. Bu sistemde birçok farklı işletim sistemine uyumlu yazılımlar geliştirilebilmektedir. .NET Framework, hazırlanan programların Windows işletim sistemi ile uyumluluğunu sağlayan bir .NET türü olan sistemin bir parçasıdır.
.NET Framework üzerinde yazılan yazılımların Windows işletim sisteminde başarılı bir şekilde çalışabilmesi için o sistem üzerine yazılması yeterli değildir. Ayrıca yazılımın kullanılacağı bilgisayarda .NET Framework’ün kararlı bir sürümü kurulu olmalıdır. Çoğu durumda Windows işletim sistemine önceden yüklenmiş olsa da, bazı durumlarda Microsoft web sitesinden indirilerek harici olarak yüklenmesi gerekebilir.
Kitaplıklar ve Frameworkler Arasındaki Farklar
Kitaplık ve framework arasındaki farklar düşünüldüğünde ikisi de birbirinden oldukça farklıdır. Kodlama aşamasında kullanılan kitaplıklar önceden hazırlanmış kodların topluluğunu temsil etmektedir. Ancak Framework al t yapısında kodlar çağrılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra yazılan kodlar yazılım kitaplıklarını çağırmaktadır. Sizlere bu aşamayı bir örnekle daha detaylı bir şekilde anlatacağız.
Web kodlama aşamasında kullanılan curl PHP kod mimarisinde bir kütüphane olarak bilinmektedir. Curl işlevini her kullandığımızda PHP kodları içerisinde var olan CURL kitaplıklarının belirli işlevleri çağırılmaktadır.
Programlama dilleri ve Frameworkler
Kodlama aşamasında kullanılan programlama dilleri bilgisayarınıza ne yapması hakkında belirli bir komut dizini verir. Günümüzde kullanılan her programlama dili içerisinde yazılan kod satırı hakkında yapılması gereken bir dizi kural ve sözdizimi bulunmaktadır.
Programlama dillerinin verimli olarak çalışması için üzerlerine bir dizi yazılım çerçeveleri entegre edilmiştir. Örnek olarak:
Ruby on Rails olarak da bilinen Rails, Ruby programlama dili üzerine inşa edilmiş bir web çerçevesidir.
Django ve Flask, Python programlama dili üzerine inşa edilmiş iki farklı web çerçevesidir. Bu nedenle, Python çerçeveleri olarak da bilinirler. React ve Angular, JavaScript programlama dili üzerine inşa edilmiş ön uç web çerçeveleridir.
Hangi Frameworkü Yüklemeliyim?
Bir yazılımcı olarak gerekli frameworkleri yüklemek için ihtiyacınıza en uygun olanı seçmeniz gerekmektedir. Örnek olarak bir web sitesinin inşasında veya veri tabanı yönetim programı geliştirilmesinde çalışıyor olabilirsiniz. Yapacağınız seçimler geliştirmiş olduğunuz projelere göre olması oldukça önemli bir husustur.
Web Uygulama Çerçeveleri
Aşağıda bulunan listeler aracılığıyla günümüzde en sık kullanılan frameworkler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
1. AngularJS
AngularJs web tabanlı projeler üzerinde en çok kullanılanlar arasında üst sırada gelmektedir. Açık kaynak kod yapısına sahip olan Angularjs bildirime bağlı şablonları, uçtan uca araçları ve daha fazlasını birleştirerek tek bir uygulama geliştirme olanağı sağlamaktadır.
AngularJS geliştiricileri mobil, masaüstü ve web alanında uygulamalar geliştirilmesine olanak tanımaktadır.
Popüler JavaScript kütüphaneleri, Google Cloud Platform ve AdWords gibi halka açık uygulamalarda ve sitelerde ve ayrıca Google’ın birçok dahili aracında kullanılır.
AngularJS kullanılarak geliştirilen bazı popüler web siteleri şunlardır:
- Netflix
- Paypal
- Youtube
- Django
Django, Python ile yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir web uygulaması çerçevesidir. Deneyimli geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından oluşturulan Django, geliştiricilerin tekerleği yeniden icat etmeden uygulama yazmaya odaklanabilmeleri için web geliştirme ile ilgilenir.
2. Laravel
Laravel, etkileyici, zarif bir sözdizimine sahip PHP tabanlı bir web uygulaması çerçevesidir. Açık kaynaklı çerçeve ve sağlam ve anlaşılması kolay bir model-görünüm-denetleyici tasarım modelini takip eder.
Google Trends’e göre Laravel, yüksek performanslı PHP web uygulaması geliştirme için standartlaştırılmış ve özelliklerle dolu bir platform sunan en güçlü PHP çerçevesi konumunu güvence altına aldı.
Sizlerde İakademi sertifikalı eğitimlerini tercih ederek sektörde fark yaratan yazılımcılar arasında katılabilirsiniz. Tüm öğrenim gruplarına hitap eden kurslarımız sayesinde sıfırdan başlayarak uzman derecesine kadar kendini geliştirebilirsiniz.
Sizlere bu içeriğimizde uygulama geliştirmek için başvurabileceğimiz Framework nedir sorusunu cevapladık.