Blog
WordPress Nedir? WordPress Nerelerde Kullanılır?
- 31 Ocak 2023
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
WordPress, günümüzde yalnızca web site oluşturucusu zannedilen bir uygulamadır. Fakat WordPress, zannedilenin aksine çok daha fazlasıdır. Bu içerik yönetim sistemi her boyut ve şekil dahili ile blogları, internet sitelerini oluşturmanızı sağlar. Bununla beraber siteleri internet üzerinde yayınlayarak sürekli olarak yayına devam ettirmenizi de sağlar.
İnternet üzerinde yer alan web sitelerinin neredeyse %40’lık bir kesimi, WordPress tarafından desteklenerek hazırlanmıştır. Bu içerik yönetim sistemi ile sizler de basit bir şekilde blog ve internet sitesi oluşturarak yönetim sağlayabilirsiniz. Bu platform içerisinde yer alan en iyi özellik ise PHP, HTML ve CSS konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadan işlem yapabiliyor oluşunuzdur. Fakat bu konular üzerinde bilgi sahibiyseniz, çok daha gelişmiş işlemleri WordPress üzerinden yapabilme şansına sahip olursunuz.
WordPress, tamamen açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu özellik ise yazılımı kullanan herkesin kendi isteklerine ve ihtiyaçlarına göre kodları değiştirme niteliğine sahip olduğunu belirtir. Değiştirme niteliği sayesinde de yine WordPress içerisinde birden çok eklenti geliştirilmiştir. Geliştirilen eklentilerle beraber günümüzde WordPress daha da popülerleşerek sevilen bir yazılım halini almaktadır.
WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Fark Nedir?
Web tasarım kursu İzmir tarafından da detaylı bir öğrenime tabi tutulan WordPress yazılımı, .com ve .org olarak farklılıklara sahiptir. Yazılım üzerinde kullanım yapan insanlar ise genel olarak bu iki çeşit üzerinde bir karışıklık yaşarlar. WordPress.org, internet sitelerinizi oluştururken ücretsiz bir kullanım ve yönetim yapmanızı sağlar. Bunun yanında WordPress.org ücretlidir ve kendi alan adınızı alarak bir web barındırmasına sahip olmanızı gerektirir.
WordPress.com, kar amacı gütmeyen ve belirli bir fiyata site oluşturabileceğiniz, alan kaydı ile web barındırma hizmeti gerektiren basit bir içerik yönetim sistemidir. WordPress.com, WordPress.org’ nazaran çok daha basit bir kullanıma sahip olsa da ne yazık ki WordPress.org içerisinde yer alan eklentilere sahip değildir. Kullanıcı yüzleri de aynı olan bu iki içerik yönetim sistemi, kişilerin ihtiyaçlarına göre şekil almaktadır.
WordPress’in Maliyeti Ne Kadardır?
WordPress.org temel içerik yönetim sistemi ile kullanım yapacaksanız, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Fakat bu kapsamda yer alan “free” kelimesi de gelen olarak yanlış anlaşılmaktadır. WordPress.org direkt olarak ücretsiz bir platform olsa da bir alan adı ya da web hosting için belirli miktarlarda ücret ödemeniz gerekir.
Alan kaydı denilen kavram, kullanıcıları sitenize yönlendiren bağlantıdır. Web hosting ise internet sitenizi çalıştıran ve bilgi işlem gücü sağlayarak depolama yapan sistemdir. Web hosting ve alan adı, tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre değişkenlik gösteren bir maliyet sistemine sahiptir. Bu sebepten dolayı da kesin olarak bir fiyat belirtilemez.
WordPress Kullanımı ile Hangi Siteler Yapabiliriz? Nerelerde Kullanabiliriz?
İzmir web tasarım kursu bünyesinde de öğretimi yapılan WordPress, birden çok web sitesi üzerinde çalışma yapabilmektedir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Kar amacı gütmeyen kuruluş web siteleri
Podcast web siteleri
Dropshipping web siteleri
Blog ya da kişisel web siteleri
Portföy web siteleri
İşletme web siteleri
Çevrimiçi kurslara ait web siteleri
Çevrimiçi Pazar yeri web siteleri
Çok dilli web siteleri
Üyelik web siteleri
E-ticaret web siteleri
Sosyal ağ web siteleri
Çevrimiçi formlar
Bilgi bankası web siteleri
Bu ve bunun gibi birçok internet sitesi, WordPress kullanımı ile hazır hale getirilmektedir. Online web tasarım kursu alarak bu sitelerin çok daha kapsamlı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress üzerinde işlem yapmak için yazılıma başlamak çok basittir. Yapmanız gereken tek ve ilk şey, seçmiş olduğunuz web hosting sağlayıcısı ile beraber WordPress’i yüklemektir. Birçok web hosting şirketi, bu işlemleri çok kısa hale getirecek olan yöntemler ile çalışmaktadır. Bu sayede birkaç tıklama yaparak WP yazılımını kurabilirsiniz. Bunun yanında, yönetilen WordPress hosting seçeneğini de kullanabilir ve kurulum, bakım işlemleri içerisinde de teknik personelden yardım alabilirsiniz.
Kurulum işlemleri sırasında yardım almadan direkt kendiniz kurulum yapacaksanız eğer, bu aşamada doğrudan web hosting tarayıcınıza ait olan FTP programını kullanmalısınız. Sonrasında ise yine FTP yazılımını kullanarak gerekli dosyaların yüklemesini yapabilir ve MySQL aracılığı ile veri tabanınızı aktif edebilirsiniz.
WordPress Teması Nasıl Kurulur?
Hosting üzerinden internet sitenizi kurmanız ile beraber web sitenizi tamamıyla oluşturmaya başlayabilirsiniz. WordPress, içerisinde birden çok tema ve düzen barındıran bir içerik yönetim sistemidir. Bu temaların kullanımı için ücretsiz olan seçenekleri tercih edebilir ve siteniz içerisinde kullanım yapabilirsiniz. Tema konusunda bir web tasarımcısı ile irtibata geçerek yeni bir tema talebinde bulunabilir ya da yine ücretli olan temalar üzerinde tercih yapabilirsiniz.
Oluşturduğunuz internet sitesini kısa sürede aktif bir hale getirmek istiyorsanız, ücretiz olan temalardan birini tercih etmeli ya da direkt Premium olan tema seçeneklerine yönelmelisiniz. Aşağıda yer alan sıralamayı takip ederek temaları kullanabilirsiniz.
WordPress yöneticisi üzerinden görünüme girin
Görünüm içerisinden temalar kısmını seçin
Yeni ekle tuşuna basın
Tema yükle seçeneği ile beraber temayı .zip olarak sitenize yükleyin.
WordPress üzerinde tema kurulumu yapmak, yukarıda belirtildiği kadar basit bir sürece sahiptir.
WordPress Üzerinden İlk Blog Yazımı Nasıl Yayınlayabilirim?
İzmir web tasarım kursu, WordPress’e dair ihtiyacınız olan birçok konu hakkında size yardımcı olmaktadır. WordPress üzerinden ilk blog yazıyı yayınlamak ise bunların arasında olan en basit çalışmalardandır.
Blog gönderileri, size ait bloğu oluşturacak olan makalelerdir. Bunları dinamik olmaları için sürekli olarak güncellemeniz gerekir. WordPress üzerinde ilk blog gönderinizi oluşturmak istiyorsanız “Gönderiler” kısmı üzerinden “Yeni ekle” seçeneğine basmalısınız. Açılan kısım ile beraber başlık, içerik ve meta gibi çeşitli kısımlar göreceksiniz. Bu alanları doğru olacak şekilde doldurun ve yine aynı alan içerisinde bulunan “yayınla” kısmına basın.
WordPress kullanımı, bu kolay kullanım avantajları sayesinde günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu alan içerisinde kendisini geliştiren kişiler, internet siteleri içerisinde avantaj yaratan özellikleri de fark etme imkanına erişir. Çok daha gelişim göstermek istiyorsanız, İzmir web tasarım kursu ile de iletişime geçebilirsiniz.