Blog
React nedir? React kullanım alanları gibi aklınızdaki tüm soruların cevaplarına bu içeriğimiz sayesinde kolaylıkla erişebilirsiniz. Javascript kütüphanelerinden en popüleri olan React, kullanıcı arayüzü oluşturmak için en çok tercih edilen kütüphanedir. Bu kütüphanesi web sayfalarını yönetmek için ve kullanıcılara mükemmel çıktılar oluşturmak için kullanabilirsiniz.
2013 yılında açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülen Javascript kütüphanesi Meta (Facebook) tarafından geliştirilmiştir. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarında React ile alakalı derin bilgilere yer vereceğiz.
React’ı Neden Kullanmalısınız?
React nedir? React’ı neden kullanmalıyım ? sorusuna verilecek ilk cevap sizlere sağladığı rakipsiz avantajlardır. Günümüzde Instagram, Facebook, Whatsapp, Netflix gibi büyük şirketin tercih ettiği bu aracı kullanmanız için bazı sebepler aşağıda verilmiştir.
1. Kolay Kullanıma Sahip Olması
Kullanıcı arayüzü tasarımı (UI) görevlerini ideal bir şekilde yerine getiren React’ın kullanımı son derece basittir. Bu kütüphane sayesinde gerekli arayüz tasarımlarınızı hayata geçirmekte neredeyse hiç zorluk çekmeyeceksiniz. İlgili kütüphanede birkaç günlük yapacağınız prtatik sayesinde web tabanlı uygulamaları kısa süre içerisinde geliştirebilirsiniz.
Bu kütüphaneye hâkim olmanın en kolay yolu elbette araştırmaktan ve pratik yapmaktan geçmektedir.
2. Farklı Bileşenler ile Uyumluluk Gösterir
Bu kütüphaneyi, Javascript kütüphaneleri arasında React ile benzer özellikleri kullanan başka kütüphane bileşenleri ile bir arada kullanabilirsiniz. Farklı bileşenler ile uyumlu çalışması özelliği diğer kodlama dillerine en belirgin özellik olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu özelliği açısından hayata geçireceğiniz projelerde birden fazla kütüphane kullanım zorunluluğunuz varsa odağınızı React’a çevirebilirsiniz.
3. Bileşenleri Daha Basit Bir Şekilde Yazabilirsiniz
İlk maddede bahsetmiş olduğumuz kolay kullanıma sahip olmasından kaynaklı olarak diğer bileşenler ile basit bir şekilde kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir web projesi yönettiğinizi düşünelim, React bileşeni sayesinde HTML ile Javascript’i bir arada kullanabilirsiniz. Bu sayede ilgili işlem birden fazla fonksiyonu bir arada kullanması daha basit hale getirir.
4. Sanal DOM ile Daha Yüksek Performans Sergiler
Dom, HTML ile kodlanan belgeleri programlara dilleri ile kolay bir şekilde iletişim sağlanmasını sağlayan kullanılan bir standarttır. React Dom sayesinde geliştirme esnasında sorunsuz bir şekilde geliştirme yapmanızı sağlar. Kullanılan bu araç sayesine sanal olarak Dom’lar oluşturabilir ve depolayabilirsiniz. Bu sayede geliştirdiğiniz projeler yüklenme, sayfa hızı gibi arama motoru kriterlerinden yüksek puan alacaktır.
5. SEO Uyumlu Olarak Çalışmaktadır
Günümüzde kullanılan tüm Javascript Frameworkleri kullanıcı dostu değildir. React ile geliştireceğiniz projeler yüksek arama motoru optimizasyonu kriterlerine yüksek oranda uyum sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra bir önceki maddede değindiğimiz yüksek hızlı işlemler sayesinde Seo’ya asist niteliğinde destekte bulunacaksınız.
Ancak tüm bunların sonunda React’ın bir javascipt kütüphanesinden ibaret olduğunu unutmamanız gerekir. Çünkü Seo planlama konusunda tek başına React yeterli olmayacaktır. Günümüzde Seo kriterleri olarak 200’ün üzerinde geçerli kriter bulunmaktadır. Seo açısından projenize dahil edeceğiniz kütüphanelerin kullanıcı dostu olmasına önem göstermeniz gerekmektedir.
React Dezavantajları
Her geliştirme aşamasında olduğu gibi bu geliştiricinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu eksikler kısaca
- Paket uyumsuzluğu: Geliştiricilerin ihtiyaçlarına göre paketler geliştirip paylaşacaklarını söylemiştik. Aynı zamanda, Facebook düzenli olarak React Native’in yeni sürümlerini yayınlar. Bazen geliştiriciler, paketlerin eski sürümlerini yayınlar ve bunları daha yeni sürümlerde kullanamayabilirsiniz.
- Geliştirme ortamı sorunları: MacOS’unuz yoksa veya mevcut sisteminiz sanal bir MacOS (hackintosh) kuracak kadar güçlü değilse, ne yazık ki bir iOS ortamına dağıtamazsınız. Windows mimarisi MacOS sistemlerini desteklemediğinden iOS için Mobil Uygulama Uzantıları (IPA’lar) Windows’ta içe aktarılamaz. Ancak Android’i (APK) bir MacOS ortamında dağıtabilirsiniz. Ne yazık ki, bu Windows kullanıcıları için üzücü bir nokta.
Bu içeriğimizde sizlere React nedir? Avantajları ve dezavantajları konusunda kısa bilgilere yer verdik. Diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayınız.