Blog
İnsan fikirlerinin somut gerçeğe dönüştürülmesinde etkili olan ve girişimci akınına uğrayan yazılım sektörü günden güne etkisini artırmaktadır. Yazılım alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek sektöre dahil olan kişi sayısının da artış göstermesi yazılım alanını daha da cazip kılmaktadır. Yazılım, en temelde elektronik cihazların belirli işler yapmasını sağlayan programların geneline verilen isimdir. Günümüzde ilköğretimden başlayarak üniversitelere kadar uzanan eğitim sürecinde yazılım alanına da yer verilmektedir. Peki yazılım uygulaması nasıl çıkarılır? Yazılım uygulaması çıkarmak için nelere ihtiyaç duyulur? Programlama dilleri yazılım uygulamalarının hangi aşamalarında tercih edilir?
Programlama dili, bilgisayarlar ile insanlar arasındaki iletişim kurmasına olanak sağlayan, bilgisayarların yaptıkları işleri insanların yönlendirmesine yönelten dil olarak tanımlanabilir. Programlama dilleri ile çeşitli alanlarda yazılım uygulamaları geliştirilebilir ve insanların hizmetine de sunulabilir. Günümüzde global yazılım uygulamaları başta olmak üzere tüm yazılım uygulamaları milyonlarca, milyarlarca insana hitap etmekte, insanların direkt olarak yaşam merkezinde yer almaktadır.
Düşük seviyeli assembly dillerden yüksek seviyeli dillere kadar farklı seviyelerde derecelendirilen programlama dilleri yazılım geliştiricileri tarafından farklı amaçlar için tercih edilirler. Düşük seviyeli diller genellikle makine koduna yakın düzeyde yazılan dillerdir. Yüksek seviyeli diller ise insanların çok daha kolay anlayacağı ve hızlı bir şekilde adapte olarak yazabileceği dillerdir. Programlama dilleri kendi içerisinde çeşitlere ayrılmakta ve farklı alanlar için farklı programlama dilleri kullanılmaktadır. Örneğin C++, C, C#, Java, PHP, Swift ve Ruby ilk akla gelen programlama dilleridir. Bu programlama dillerinin her birinin farklı avantaj ve dezavantajları bulunmakla birlikte farklı uygulamaların geliştirilmesi için tercih edilmektedir.
En Çok Kullanılan Programlama Dili
Yazılım içerisinde farklı alanlardan söz etmek mümkündür. Savunma sanayi, mobil programlama, web programlama, yapay zeka, oyun programlama gibi alanlar yazılımda örnek verilebilecek alanlardır. Tabi böylesine yazılım alanlarında ise farklı programlama dillerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte en çok tercih edilen programlama dilleri:
C#
Microsoft tarafından geliştirilen C# programlama dili nesne yönelimli bir yüksek seviyeli programlama dilidir. C# programlama dilinin en önemli özellikleri sırasıyla tip güvenliği, nesne ve sınıf kavramları, garbage collection ve LINQ gibi özelliklerdir. Özellikle windows platformlarında uygulama geliştirmek için kullanılsa da .NET frameworkü ile birlikte web programlama alanında da sıklıkla tercih edilir. MVC ve ASP.NET gibi web uygulamaları için geliştirilen platformlar için de tercih edilen C# programlama dilinde yazılan kodlar CLR tarafından çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla platformdan bağımsız olan C# dili daha çok ticari yazılım geliştiren büyük ölçekli işletmelerdeki projelerde tercih edilmektedir.
C#, Microsoft tarafından geliştirilen, nesne yönelimli bir programlama dilidir. C++ diline benzer bir syntax yapısına sahiptir ancak daha yüksek seviyeli bir dildir. C#’ın özellikleri arasında tip güvenliği, sınıf ve nesne kavramları, garbage collection, ve LINQ (Language Integrated Query) gibi özellikler yer alır.
C# özellikle Windows platformunda uygulama geliştirmek için kullanılır ve .NET Framework altında çalışır. Windows Forms ve WPF gibi grafik arayüzü kütüphaneleri ile birlikte gelen C#, ayrıca ASP.NET ve MVC gibi web uygulamaları için de kullanılabilir. Özellikle web programlama alanında kariyer hedefi olan kişilerin C# eğitimi ile birlikte C# programlama dilinin en ince detaylarına kadar hakim olarak sektöre hazır hale gelebilmeleri mümkündür.
Java
Nesne yönelimli programlama dillerinden biri olan ve Sun Microsystems tarafında geliştirilen Java programlama dili platformlardan bağımsız olarak çalıştırılmaktadır. JVM üzerinde çalıştırılan Java uygulamaları herhangi bir işletim sistemine bağlı kalmaksızın tüm işletim sistemlerinde çalıştırılabilir.
Daha çok web uygulamaları için tercih edilen Java programlama dili ile JSF, JSP ve Spring Framework gibi araçlar ile birlikte kullanılarak da uygulama geliştirmesi yapılabilir. Mobil uygulama geliştiriciliğinde de tercih edilen Java programlama dili basit bir syntax yapısına da sahiptir. Açık kaynak sunması ve çeşitli kütüphaneleri de desteklemesi sebebiyle Java dilini birçok yazılım geliştirici tercih etmektedir.
PHP
PHP programlama dili daha çok sunucu tarafındaki web uygulamaları için tercih edilen bir programlama dilidir. Özellikle de dinamik web sitelerinin oluşturulmasında, içerik yönetim sistemlerinin tasarlanmasında ve forum gibi sitelerin oluşturulmasında sıklıkla kullanılan bir çeşit nesne yönelimli programlama dilidir. Programlama dilleri arasında sıklıkla tercih edilen PHP ile kolaylıkla yazılım geliştiriciliği yapılabilir.
JavaScript
Web programlama alanında sıklıkla kullanılan bir başka programlama dili ise javascript programlama dilidir. İnternet tarayıcıları üzerinde çalışan bir dil olarak nitelendirilen Javascript ile dinamik ve kullanışlı web uygulamaları, kullanıcı arayüzleri tasarlanabilir. Node.Js ile birlikte sunucu tarafındaki uygulama geliştiriciliği için de yine javascript fazlasıyla tercih edilmektedir.
C
C programlama dili, sistem programlama işlemlerinin yapılması için araç sağlayan bir programlama dilidir. Düşük seviyeli bir dil olarak kabul edilmektedir. C programlama dilinin özellikleri olarak özel veri tipleri, işaretçiler, bit seviyesi, yapılar gibi özellikler sıralanabilir. C programlama dilinde yazılan kodlar doğrudan makine diline çevrilmektedir. Daha çok sürücü yazılımları, derleyiciler, işletim sistemleri ve donanım yazılımları gibi alanlarda tercih edilmektedir. Kariyerine C programlama dili ile geliştirilen uygulamalar üzerinde geliştirme yaparak devam etmek isteyenlerin c# kursu hizmetlerinden faydalanarak gelişimlerini sürdürmeleri gerekmektedir.
En çok tercih edilen programlama dilleri genel olarak bunlardan oluşmaktadır. Programlama kurslarına katılım gösterenlerin kendilerini hızlıca geliştirmesi mümkündür. Sizler de kurslara katılım sağlayarak yazılım alanındaki kariyerinize iyi anlamda yön verebilirsiniz.