Blog
Yazılım sektöründe farklı programlama dilleri, farklı programlama metodolojileri ve yaklaşımları mevcuttur. Geliştirilecek uygulamanın farklı teknolojilerde geliştirilmesi de yine birden çok alandaki geliştiricilere ihtiyacı da artırmıştır. C# programlama dili de yine programlama dilleri arasında yer alır. C# programlama dili ile birlikte yazılım dünyasında en bilinen frameworklerden biri haline gelen Entity Framework, .NET Core gibi frameworkler uygulamaların performanslı çalışmasını, dinamik olmasını sağlayan frameworklerdir. .Net developer ise .NET frameworkü üzerinde çalışma yapan geliştiricilere verilen mesleki unvanlardan biridir. .Net uygulama geliştirme için ihtiyaç duyulan tüm yazılım ve donanım bileşenlerinin yanı sıra uygulamayı baştan sonra yönetecek, belirli aşamalarında geliştirme konusunda destek alınacak .net geliştiricilere de ihtiyaç duyulmaktadır. Backend alanında geliştirme görevini üstlenen .net developer unvanındaki yazılım geliştiricileri genel olarak veri tabanı tasarımından kullanılacak tasarım desenlerinin uygulanmasına kadar birçok alanda aktif olarak görev almaktadır. Sürekli olarak güncellenen .net dünyasında yenilikleri takip ederek projelere son sürümleri de eklemesi gereken .net geliştiricilerden projelerde C# programlama dili kullanarak uygulamayı geliştirmesi beklenir.
.Net Developer Ne İş Yapar?
.NET ve .NET Core alanında çalışmalar yapan .net yazılım geliştiricilerinin genel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Müşteri taleplerine uygun yazılım uygulaması geliştirmek,
- .NET programlamada güncel teknolojileri takip etmek ve dokümantasyonları çıkarmak,
- Veri tabanı tasarımında aktif olarak görev almak,
- Uygulamada kullanılacak olan genel alt yapı ve kurgulama alanlarında görevler almak,
- Yazılım ekibi ile sürekli koordineli olmak,
- Yazılım uygulamasının teslimine yakın gerekli testleri ortaya çıkarmak,
- .NET frameworkünü kullanarak web tabanlı veya masaüstü uygulamalar geliştirmek,
- Uygulama güvenliğini sağlamak,
- Projede ortaya çıkan hataları ayıklamak ve projeyi optimize etmek,
- SQL ve diğer veritabanı sistemlerinden biri veya birden fazlasını kullanarak veriler üzerinde işlemler gerçekleştirmek,
- Dış servis entegrasyonları yazmak,
- Yeni özellikler geldikçe modüler halinde geliştirmeler yapmak ve projeyi istenen seviyeye getirmek
Kurumsal veya start-up firmalarda çalışmak fark etmeksizin tüm yazılım süreçleri belli bir hiyerarşiye dayanır. .NET alanında belli teknik bilgiye sahip olmanın yanı sıra günlük toplantılara katılım sağlanarak yazılım geliştiricilerin kendini ifade etmesi, sorunlara karşı çözümler üretebilmesi, kendilerine atanan görevleri yerine getirmek için iletişim kurması gereken tüm herkesle sağlıklı iletişim kurması da beklenmektedir. .Net developer veya herhangi bir alandaki yazılım geliştiricilerin bu şekilde bir kültüre sahip olması gerek kendi adlarına gerekse de çalıştıkları firma veya kuruma çok değer katacağı da gerçektir.
.Net Developer Nasıl Olunur?
.NET developer olmak isteyen yazılım geliştiricileri veya yazılım mühendislerinin belirli eğitimlerden geçmesi gerekir. .NET ve .NET Core tarafı yazılımın daha detaylı bir alanına hitap ettiğinden dolayı bu alanda yoğunlaşmak isteyenlerin özellikle C# diline hakim olmaları gerekir. C# dilinde gerek web API geliştirmeleri gerekse de masa üstü yazılım uygulama geliştirmeleri yaparak pratik kazanılması .Net developer olma yolunda yazılımcıların önünü de açacaktır. Okullarda, üniversitelerde veya belirli eğitim kurslarında alınacak eğitimlerin yanı sıra sürekli olarak proje geliştirmek de yine yazılımcılara tecrübe kazandıracaktır.
.NET eğitimi veren çeşitli kurs merkezleri vardır. Microsoft eğitimleri kapsamınca alınacak olan dotnet kursu ile birlikte .NET frameworkünü teoride tanıma, pratikte ise sürekli uygulama geliştirme ile tecrübe kazanılabilir. .NET alanı yazılımın backend kısmı olduğundan dolayı bu alanı tercih edecek olan yazılımcıların mutlaka veri tabanı bilmesinde de fayda vardır.
.NET, Microsoft tabanlı olduğu için sürekli olarak güncellenmekte ve her geçen gün rağbet de görmektedir. İçerisinde barındırdığı ve yazılım geliştirme süreçlerinde sıklıkla tercih edilen birbirinden farklı kütüphaneleri de destekleyen .NET frameworkünde geliştirmeler yapmak için belli başlı kalıpları bilmekte fayda vardır. Özellikle de kurumsal firmalarda çalışma hedefi içerisinde olan kişilerin belirli tasarım desenlerini, nesneye yönelik programlama akışını ve SOLID prensiplerini bilmeleri gerekir.
.NET developer olmak isteyen yazılım geliştiricilerinin temel yazılım bilgisini alması, problemlere karşı hızlı ve kesin çözümler üretebilmesi, veritabanı işlemlerinde pratiklik kazanması, tasarım desenleri ve nesne yönelimli programlamaya hakim olması gerekir. Dotnet kurslarında tüm bu konular aktif olarak kursiyerlere sunulmaktadır. Sizler de .net developer olma yolunda Microsoft eğitimleri sunan kurs merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz.