Blog
MRP Nedir? MRP Nerelerde Kullanılır?
- 29 Mart 2023
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
MRP sistemi, işletmelerin üretim faaliyetlerinde kullanmak istediği malzemeler ile alakalı tedarik tarihi, depolama, tedarik miktarı ve raf ömrü gibi işlemlerin yönetildiği bilgisayar destekli kontrol sistemi olarak tanımlanır. Seri üretimin oldukça gelişmesinden kaynaklı olarak stok kontrollerinin dijital platformlar üzerinde gerçekleştirilmesi birçok farklı avantajı da meydana getirir. Buna göre kullanıcı tarafına sunulan hizmet kalitesinin artırılması, stok harcamalarının düşürülmesi, üretimin kaliteli olmasından dolayı tasarruf sağlanması gibi avantajlar MRP sistemiyle birlikte mümkündür. MRP sisteminin kullanılmasındaki asıl amaçlarda biri ise envanter yatırımındaki artış ile ihtiyaç kapasitelerinin başarısız şekilde yönetilmesi sonucunda ortaya çıkan verim düşüşünü engellemek, vakit kaybını en aza indirgemektir.
Envanter işlemlerini hızlandıran etkiye sahip olan MRP sistemiyle birlikte tek bir nokta üzerinden kontrol mekanizması mümkündür. Firmalara ait verilerin yazılım programlarıyla derlenmesi, doğru ve ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşılarak etkin kararlar almayı kolaylaştırması da yine MRP sistemlerinin avantajları arasında yer alır. Piyasadaki değişimlere hızlı yanıtlar vererek üretimin güncel tutulmasını sağlayan MRP, firma verimliliğine ve kalitesinin sürdürülebilir olmasında da en iyi zemini hazırlar.
MRP Nerelerde Kullanılır?
MRP sistemi, şirketlerin verimliliğini artıran, tek elden yönetimi sağlayan ve sürdürülebilir başarıyı etkileyen sistemler arasında gösterilmektedir. Peki MRP nerelerde kullanılır? MRP kullanım alanları nelerdir?
Envanter planlaması için en iyi yazılım araçlarından biri olan MRP sistemleri daha çok depolamaya ihtiyaç duyulan tüm üretim sektörlerinde kullanılmaktadır. Malzeme ihtiyaç planlaması sistemlerini için ihtiyaç duyan yaygın sektörler ise aşağıdaki gibidir:
- Tekstil sektörü
- Yiyecek ve gıda sektörü
- Elektrik elektronik sektörü
- İlaç sektörü
- Kimya sektörü
- Otomotiv sektörü
Bu tür sektörlerde üretimin geniş sahalara yayılması, kontrolün tek bir noktadan yönetilmesi ve sürdürülebilir bir başarının olması açısından MRP sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
MRP İle ERP Arasındaki Farklar
MRP ile ERP sistemleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar en çok merak edilen konulardan biridir. İş süreçlerinde veri bütünlüğünü sağlamak çok önemlidir. Buna göre kurumsal kaynak planlaması olarak ele alınan ERP sistemleri bu noktada MRP sistemlerine göre daha kapsamlı bir sistemdir. MRP sistemleri yalnızca envanter işlemlerinin veri kaydını tutan sistem olup ERP sistemi işletmedeki farklı departmanların verilerini kaydeden bir sistemdir. Farklı sektörlerin üretim alanındaki planlamasını ve veri kaydını gerçekleştirmek için ERP sistemleri tercih edililrken sadece üretim kaynaklı faaliyetleri ele almak için ise MRP sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
İş hayatında kullanılması gereken program sistemleri öğrenerek sektöre girmek istiyorsanız, son derece öğretici ve akılda kalıcı eğitimler ile fark yaratan İ Akademi sizler de sektörde fark yaratın! Kendinizi geliştirebileceğiniz ve yeni şeyleri öğrenmekte zorluk yaşamayacağınız www.iakademi.com/egitim/bilgisayarli-muhasebe-kursu-netsis-mikro/ kursu için siz de yerinizi ayırın!