Blog
“Full Stack Developer nedir?” sorusu son yıllarda oldukça fazla sorular arasında yer almaktadır. Sizlerde teknoloji forumlarında veya arkadaşlarınızla birlikte konuşurken Full Stack Developer terimi ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu içeriği dikkatle okuyarak Full Stack Developer olarak hizmet veren kişiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Basitçe söylemek gerekirse, Full Stack Developerler, geliştirme dünyasının tüm işini aynı anda yerine getiren mükemmel kod ve tasarım bilgisine sahip kişilerdir. Öyle ki günümüzde birden çok programlama dilinin ustaları olan bu bilgili profesyoneller, bir geliştirme ortamından diğerine sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirler. Sizlerde Full Stack Developer olarak tüm iş süreçlerinin sizlerin elinden geçmesini istiyorsanız İzmir yazılım kursu alarak ilk aşamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Full Stack Yazılım Mühendisi nedir?
Full Stack teknolojisi, bir bilgisayar sistemi uygulamasının tüm derinliğini ifade eder ve Full Stack Developerler, iki ayrı web geliştirme alanını destekler: Front End ve Back end
Front end, bir müşterinin veya site görüntüleyicinin görebileceği ve etkileşimde bulunabileceği her şeyi içermektedir. Buna karşılık olarak,Back end, uygulamayı çalıştıran tüm sunucuları, veritabanlarını ve diğer dahili mimariyi ifade eder; genellikle, son kullanıcı bu alanla hiçbir zaman doğrudan etkileşime girmez.
Tüm yığını perspektife koymanın en kolay yolu bir restoran hayal etmektir. Front End, ziyaretçilerin yemeklerini yedikleri, iyi dekore edilmiş, konforlu oturma alanlarını kapsar. Mutfak ve kiler “Back End’i” oluşturur ve genellikle müşterinin görüş alanından uzaktadır. Şefler (geliştiriciler) kilerden (veritabanından) kalıcı olarak saklanan malzemeleri toplar ve mutfakta (sunucu) üzerinde işlemler gerçekleştirir ve ardından kullanıcıya tam olarak hazırlanmış yemekleri (bilgi) sunar.
Front End geliştiriciler, bir uygulamanın görünen kısımlarını web tarayıcıları ve mobil cihazlar için optimize etmek için çalışır. Front End platformlar genellikle HTML, CSS ve JavaScript ile oluşturulur; ancak önceden paketlenmiş kod kitaplıkları veya WordPress gibi içerik yönetim sistemleri aracılığıyla da yapılabilirler. Arka uç geliştiricileri, tersine, sunucular, veritabanları veya bilgileri ön uç arayüzlere ileten diğer özel yazılımlarla iletişim kuran yazılım kodunu hassaslaştırır.
Hem Front End hem de Back End konusunda bilgili olanlara Full Stack Developerler denir, yani her iki disiplinde de bilgilidirler.
Günümüzde modern işletmeler genellikle ağ ekipmanlarını çalıştırmak, sanal makinelerle çalışmak ve devasa veritabanlarını yönetmek için geliştirici ekiplerine güveniyor. Ortaya çıkan tüm bu teknolojiler hakkında kapsamlı, somut bir anlayış geliştirmek zaman almaktadır. Bu işi yapan geliştiriciler, bu nedenle, Front End ve Back End geliştirme arasında akıcı bir şekilde geçiş yapabilecek ve ekiplerinin üstesinden gelmek için ihtiyaç duyabileceği herhangi bir görevi üstlenecek kadar çok yönlüdür.
Sizlerde bu kapsamda bu alanında uzman bir yazılımcı olmak istiyorsanız full stack ve .net eğitimi alarak ilk adımı atabilirsiniz.
Full Stack Developer Ne Yapar?
Full Stack Developerler geniş bir sorumluluklar dizisi üstlenirler. Sağlam bir iç mimariye sahip web siteleri oluşturma ve müşterilere etkileşimli ve sezgisel bir arayüz sunma konusunda akıcı olmalıdırlar. Tam bir yığın geliştirici HTML, CSS ve JavaScript konusunda bilgili olmalı ve Front End teknolojileri ve veritabanı yapıları etrafında yollarını bilmelidir.
Bu profesyoneller, teknik kaygıların her geliştirme yığını düzeyinde yeterince ele alındığından emin olmak için endüstri standardı uygulamaları kullanarak genellikle bir ürünle ilk yaratılışından son lansmanına kadar çalışır.
Full Stack Developerler, bir grafik tasarım ekibiyle birlikte platformlarda beyin fırtınası yaparak başlar ve genellikle prototipleri kodlanmış ürünlere dönüştürmeden önce gözden geçirir. Ardından, bu çok yetenekli programcılar, istemciye yönelik içeriği desteklemek için işlevsel veritabanları ve sunucular oluşturur, her zaman bir uygulamanın son kullanıcılar için ne kadar duyarlı olduğunu değerlendirir ve gerektiğinde sorunları giderir.
En iyi Full Stack Developerler ayrıca mevcut endüstri trendlerini ve gelişen teknolojileri takip eder ve gelecek teknolojilerin işverenlerinin ihtiyaçlarına göre nasıl uygulanacağını anlar.
Full Stack Developer Nasıl Olunur?
Tam yığın geliştirici olmak, bulabileceğiniz her dili öğrenmek veya mümkün olduğunca çok dil öğrenmeye uyum sağlamak anlamına gelmez, tam yığın geliştirici olmak, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir geliştirici olmak anlamına gelir. Full stack geliştirici olmak istiyorsanız adım adım bilmeniz gerekenler;
Etki alanınızı tanımlayın: Daha önce de söylediğimiz gibi, tam yığın geliştirici, her dili öğrenmeye çalışan bir geliştirici anlamına gelmez. Öncelikle ne tür bir müşteri profiliyle uğraştığınızı araştırın, ardından müşterilerinizin o alanda ne istediğini analiz edin. Örneğin, full-stack web geliştiricilerinden pek çok müşteri; HTML, CSS, JavaScript, genel amaçlı programlama dilleri, veritabanı sistemleri, web sunucuları, ödeme sistemleri ve sürüm kontrol sistemlerini bilmeyi bekler. Tüm yazılım dillerine değil, neye ihtiyacınız olduğuna odaklanın: Mümkün olduğu kadar çok dil bilmek, tam yığın geliştirici için kesinlikle büyük bir artıdır. Ancak ihtiyacınız olan dile hâkim değilseniz, kesinlikle başka birine geçmenize gerek yoktur. İhtiyacınız olan temel bilgilere bakarak başlayın. Bu yılı göz önünde bulundurarak popüler seçeneklere dönmenizde yarar bulunmaktadır. İzmir php kursu sizlere bilmeniz gereken tüm Full Stack Developer terimlerini açıkça belirtecektir.
Yeterince iyi olduğunuzdan emin olun: Öğrendiğiniz dilde uzman olmanıza gerek yok kimse tam yığın geliştiricinin her konuda uzman olmasını beklemiyor, ancak yaptığınız işte yetkin olmak farklı bir şey. İlgilendiğiniz alanlardaki yetkinliğinizin belirlenmesi, müşteri ihtiyaçlarının karşılanması ile doğru orantılıdır.
Oluşturmaya başlayın: Şimdiye kadar tüm adımlar yapıldıysa, tamamen kendinize ait bir şey yapmaya başlamanın zamanı geldi. Tamamen kendinize ait olan bir yazılım geliştirerek kendinize referans göstermek için oldukça önemli bir işlemdir. Full stack developer olarak çalışacak olan bireyler iş görüşmesine gittiklerine geçmişte gerçekleştirmiş oldukları projeleri referans olarak sunmaktadır.
Sizlerde İakademi Full Stack Developer .net eğitimi tercih ederek alanında uzman bir yazılımcı olabilirsiniz. İzmir yazılım kursları yetiştirmiş olduğu öğrencisi ve uzman kadrosuyla kendini kanıtlamış kurumları barındırmaktadır. İakademi kurslarının tamamı alanında uzman ve profesyonel kadro tarafından oluşturulmuştur.