Blog
ERP, bir diğer deyişle kurumsal kaynak planlama, işletmelere ait kaynakların bir araya getirilmesiyle birlikte uçtan uca yönetilmesini ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yazılım sistemlerine verilen genel bir isimdir. ERP sistemleri temelde değişik verilerin saklandığı tümleşik bir veri tabanı kullanır. ERP sistemleri, dağıtım işlerinin veya üretim tabanlı işlerin yönetilmesinde rol alan, şirket içerisinde ya da bulut sistemler üzerinde çalışan entegre platformlardır. Bununla birlikte ERP sistemler insan kaynakları, tedarik zinciri yönetimi, finansal yönetim ve üretime dair tüm yönleri temel muhasebe işleviyle destekler.
Kurumsal kaynak planlama sistemlerinin finansal yönetim, üretim ve lojistik aşamalarındaki tüm yönleri izleyerek iş süreçlerini tamamına yönelik olarak şeffaflık da sağlamaktadır. Uçtan uca iş akışı ve veri için bir işletmede merkez görevi gören ERP sistemleri çeşitli departmanlar için de erişim sağlamaktadır. Küçük işletmeler de olmak üzere orta ölçekli ve kurumsal işletmelerde birden çok işlevin yerine getirilmesi için özelleştirmeleri de destekleyen bir yapı sunmaktadır.
ERP Ne İşe Yarar?
ERP ne işe yarar sorusu fazlasıyla sorulmaktadır. ERP sistemleri, işletmelere ait farklı iş tiplerinin ve faaliyetlerinin kolay bir şekilde yönetilmesinde rol oynayan yazılım modellerini tek bir veri tabanı altında toplayan yazılım sistemidir. ERP sistemi içerisinde bağımsız olarak çalışan birçok farklı uygulama mevcuttur. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Finans yönetimi,
- Üretim yönetimi,
- Bütçe yönetimi,
- İnsan kaynakları yönetimi,
- Kalite yönetimi,
- Bakım yönetimi
- Satış yönetimi,
- İş zekası yönetimii
ERP sistemleri ile birlikte ayrı ayrı olarak çalışan böylesine bağımsız işlemleri tek bir çatı altında toplamak mümkündür. Web tabanlı biz çözüm sunan ERP sistemleri, işletme süreçlerinin standarda kavuşturularak kolay bir sistem haline getirilmesinde kullanılmaktadır. İşletme maliyetlerinde azaltıcı bir etkisi de olan ERP sistemleri şirket içerisindeki tüm departmanları birbirine bağlayarak doğru yapıda yönetilmeyi sağlamaktadır. Böylelikle daha kolay rapor alabilme, daha kolay iş yönetimi sağlama ve firma içerisinde iş planlamalarının en verimli düzeye çıkarılması gibi avantajlar da ERP sistemleri ile birlikte mümkündür.
ERP eğitimi alarak sektörde daha avantajlı konuma gelmek isteyenler için netsis muhasebe programı öğrenme kursu da önemli avantajlar oluşturmaktadır. İ Akademi ile iletişime geçerek muhasebe ve ERP süreçleri için bilgi edinebilir, eğitimlere katılabilirsiniz.