Blog
Developer(Geliştirici) Nedir? Developer Nasıl Olunur?
- 22 Şubat 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Yazılım dünyasında çeşitli meslek kollarından olan geliştiriciler genel anlamda aynı amaç için çalışmalar yapmakta ve kendilerini de sektörde geliştirmektedirler. Yazılım sektöründe boy gösteren kurumsal düzeyde veya start-up düzeydeki tüm şirketler, dışarıya sunmak istedikleri projeleri hayata geçirmek amacıyla yazılım geliştiricilerine ihtiyaç duyarlar. Developer olarak adlandırılan yazılım geliştiricileri, bilgisayar gibi dijital aygıtlar kapsamınca yazılım sistemleri ve uygulamalar geliştiren kişilerdir. Yazılımların çalışmasını sağlayarak kaynak kodunu oluşturan kişilere “developer” denir. Farklı alanlarda kendilerini geliştirerek uzmanlaşan yazılım geliştiriciler kendilerini iyi gördükleri alanlarda çalışmalar sürdüren firmalarda görmek isterler.
Yazılım geliştiricisi sadece kod yazıp yazılım sisteminin kaynak kodunu oluşturmakla kalmaz yanında planlamalar yapan, analizler çıkaran ve tasarımlar da ortaya koyan kişilerdir. Yazılım sektöründe her bir iş kolunun farklı uzmanlık alanı gerektiren kişilere ihtiyaç vardır. Veri tabanı uzmanlarından iş analistlerine kadar tüm bu uzmanların yazılım sistemi için ortaya koyacakları işleri koda kişiler ise developer olan yazılım geliştiricileridir.
Developer (Geliştirici) Nasıl Olunur?
Yazılım geliştirici, developer olmak için kişilerin yazılım alanında kendilerini olabildiğince geliştirip alanında uzman kişiler haline dönüşmesi gerekmektedir. Ancak bu mesleğini belgelemek adına ön lisans, lisans ya da yüksek lisans seviyelerinde eğitim almaları gerekmektedir. Yazılım geliştiricileri farklı unvanlara sahip olabilir. Bunlar genel olarak yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi ve bilgisayar programcısı gibi unvanlardır. Bu unvanları almak adına ise yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcılığı veya yönetim bilişim sistemleri gibi çeşitli bölümlerden mezun olmak gerekir. Bu tür eğitim veren önlisans ya da lisans bölümlerinden mezun olarak bu mesleği yapabileceğinizi gösteren belgeye de sahip olursunuz.
Bunların yanı sıra birçok firma okul şartı da aramamaktadır. Kişinin kendini geliştirmesine ve yeteneklerini keşfetmesine bağlı olarak da yine kişiler yazılım geliştiricisi olarak çalışmalarını sürdürebilir. Bununla birlikte özel eğitim kurumlarından da yararlanılabilir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla hizmet veren birçok yazılım eğitim kurumunda sizler de ilgili olduğunuz yazılım programlama alanlarında eğitimler alarak kendinizi daha iyi geliştirebilir ve akabinde sektöre daha hazır hale gelebilirsiniz. Uygun fiyatlı ve eğitim kalitesi yüksek olan eğitim kurumlarını araştırarak kendiniz için en uygun olan eğitim merkezine kaydınızı yaptırabilir ve eğitimlere katılım göstererek başarılı biçimde ilgili eğitimin sertifikasını da almaya hak kazanabilirsiniz.
Developer Alanları Nelerdir?
Yazılım dünyası çok geniş, sürekli olarak kendini yenileyen ve geliştiren sektörlerin başında gelmektedir. Kendi içerisinde farklı alanları da kapsayan yazılım dünyasında sürdürülebilirlik ve istikrar çok önemlidir. Her gün gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan programlama dilleri, framework yapıları yazılım sistemlerinin de gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Yazılım geliştiricileri ise kendilerini en iyi hissettikleri ve geliştirmek istedikleri alanlara yönlendirerek bu alanlar üzerinde çalışmalarını sürdürmelidirler. Developer alanları olarak ise web developer, mobil developer, game developer gibi çeşitli developer alanlarından söz etmek mümkündür.
Web ve masa üstü uygulamaları yaparak yazılım geliştiren kişiler genellikle web developer olarak bilinirler. Mobile developer ise mobil uygulama geliştiricisi olan yazılım geliştiricilere verilen unvandır. Bunların daha detaylı kırınımları ise IOS developer, .NET developer, SQL developer, Android developer, Python developer gibi adlandırmalardır. Yazılım geliştiricisinin üzerinde çalıştığı programlama dili ya da platformuna bağlı olarak developer unvanı ona göre değişiklik göstermektedir.
Developer Kıdemleri Nelerdir?
Sektörde yazılım geliştiricisi olarak görev yapan ya da yapmak isteyen yazılım geliştiricilerinin sektördeki unvanları çalıştıkları yıl sayısına ya da bilgi birikimlerine göre değişiklik gösterebilir. Developer kıdemleri genellikle Junior, Middle-Level ve Senior olarak sınıflandırılır.
- Junior developer olarak adlandırılan yazılım geliştiricileri yeni mezun ve sektörde yeni çalışmaya başlamış olan kişileri kapsar. Bilgi, birikim ve deneyim olarak henüz mesleğinin başında olan geliştiriciler junior developer olan kişilerdir. Bu kişiler şirketlerin projelerinde genel olarak öğrenme aşamasında oldukları için ekstra sorumluluklar almayan kişilerdir. Projelerdeki küçük çaplı yerlerde görevler alarak hem yazılım süreçlerini sahada daha iyi öğrenmesi hem de kendini geliştirmesi için fırsatları kovalaması gibi avantajlar da oluşturulmaktadır.
- Middle-Level developer olan yazılım geliştiricileri ise sektörde 2 ila 5 yıl arasında görev yapmış ve yapmaya devam eden geliştiricilerdir. Junior yazılım geliştiricilerine göre daha kıdemli ve bilgi, birikimi yüksek olan geliştiricilerdir. Projelerde orta seviyede sorumluluklar alırlar ve az sayıda da olsa belirli kesimlere takım liderliği yapabilirler.
- Senior developer olarak nitelendirilen geliştiriciler ise sektörde uzun yıllardır çalışmış, çalışmalarını sürdüren ve projelerdeki büyük sorumlulukları alan geliştiricilerdir. Takım liderliği rolünü de göstererek hem junior hem de middle-level seviyesindeki yazılım geliştiricilerine yol gösteren, eğiten ve gelişmelerine katkıda bulunarak onları sektöre kazandırmayı sağlayan kişiler olarak da bilinir. Senior yazılım geliştiricileri sadece kod yazmakla değil aynı zamanda takım yönetmek, takım çalışmalarını ayarlamak ve planlamaları, analizleri gerçekleştirerek oluşabilecek tüm hataları önden görmek ile sorumlu olan kişilerdir. Şirketlerde senior yazılım geliştiricilerinin önderliğinde tüm junior ve middle-level yazılım geliştiricileri kendilerini daha iyi geliştirebilir, sektörde hazır hale getirebilir ve akabinde projelere fayda sağlayabilir.
Junior developer, middle-level developer ve senior developer olarak adlandırılan yazılım geliştiricilerinin maaş konusunda da yine aralarında farklılıklar mevcuttur. Tecrübe, bilgi, birikim ve çalışma zamanına bağlı olarak maaş aralıkları da doğru orantılı olarak değişmektedir.
.NET Developer – Yazılım ve Veritabanı Uzmanlığı eğitimimizi incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…