Blog
Uygulama programlama ara yüzü (api) var olan iki uygulamanın birbiri ile haberleşmesini sağlayan bir yazılım aracısıdır. Günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse tüm programlar birbiri ile entegreli olarak çalışmakta ve kendi aralarında haberleşmektedirler. Örneğin Telegram, Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden anlık olarak her mesaj gönderdiğimizde veya telefonumuz üzerinden herhangi bir işlem yaptığımızda API kullanılmaktadır.
İçeriğimizin ilerleyen kısımlarında API nasıl çalışır? Hangi alanlarda kullanılır gibi detaylara yer vereceğiz.
API Nasıl Çalışır?
Günlük olarak kullandığımız her teknolojik cihaz API protokollerini aktif olarak kullanmaktadır. Örnek olarak cep telefonunuzda yüklü olan internet tabanlı bir uygulamayı açtığınızı ve işlem yaptığınızı düşünelim. Bu işlemler sırasında cihazınız internete bağlanır ve veri transferini ilgili sunucular vasıtasıyla yapar. Bu işlemler sonrasında gelen ve gönderilen veriler yorumlarınız ve program vasıtasıyla sizlere aktarılır. Tüm bu işlemler API vasıtasıyla gerçekleştirilir. API’ler programların birbiri ile senkronize olarak çalışmasını sağlamaktadır.
API kavramını sizlere daha iyi aktarmak için gerçek hayattan birkaç örnekle açıklayalım.
Örnek olarak bir otobüste seyahat ettiğinizi varsayalım ve seyahatiniz içerisinde otobüs kaptanına bazı sorular iletmeniz gerektiğini düşünelim. Otobüs hareket halinde olduğu için direkt olarak kaptan ile iletişime geçemezsiniz, bunun yerine otobüs içerisinde görevli olan host aracılığıyla şoföre soru sorabilir ve cevap alabilirsiniz. Burada devreye giren host dijital ortamda API görevi görmektedir.
Dijital olarak bir örnek vermek gerekirse:
Otobüs firmasının web sitesi üzerinden bir bilet alacağınızı varsayalım. Öncelikle ilgili firmanın web sitesini ziyaret edersiniz ve satın almak için veritabanı içerisinden boş koltukların listesini istersiniz. Bu sırada sizinle iletişime geçen ve veritabanı ile haberleşmenizi sağlayan aracı API’dir.
API Türleri Nelerdir?
Uygulama türüne bağlı olarak API türleri bulunmaktadır, bu arayüz türlerinin hangi kaynaklarını kullandığını analiz etmek ve yanlış kullanımların önüne geçmek için API anahtarı kullanılmaktadır. API anahtarları sistem kullanıcılarının verilerinden oluşan ve kullanıcı ekranlarına veri çağrılması esnasında iletilen bir tür kod yapısıdır. API türleri aşağıda listelenmiştir.
Partner
Partner olarak tanımlanan arayüzler, iş ortaklığı süreleri boyunca bir ortak tarafından diğer ortaklara sunulmaktadır. Veriler sadece ve sadece ortaklar tarafından okunabilir ve işlenebilir. Stratejik planlama amaçları tarafından kullanılan bir türdür.
Internal (Private)
Private API özel olarak kullanılmaktadır, belirli bir grup tarafından kısıtlı olarak erişilebilen uygulamalar arasında iletişim sağlamak için kullanılmaktadır. Private arayüzlere yetkili kullanıcılar haricinde kimse erişemez.
Open (Public)
Açık, ilgili uygulamaya erişimi olan tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilen genel bir arabirim türüdür. Tamamen açık olabilse de bazen bir API anahtarı veya kayıt işlemi gerekebilir. Hem geliştiriciler hem de kullanıcılar tarafından erişilebilir ve genellikle harici kullanıcılara yöneliktir.
Composite
Kompozit, API’ler için bir API’dir. Birden çok arabirimi birbirine bağlamak için kullanılan bir arabirimi ifade eder. Gelişimi ayrıca bazı arayüzler gerektirir.
Bu içeriğimizde sizler için API Nedir? sorusuna yanıt verdik. Diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayınız.