Blog
Yazılım dünyası teknoloji kapsamı içerisinde günden güne alanını daha fazla genişletmekte, daha fazla alana hükmetmektedir. Özellikle uygulama geliştiriciliği konusunda ihtiyaçlara yönelik çözümler, yazılım sistemleri üzerinden daha iyi sağlanmaktadır. Bir uygulama geliştirilirken ya da platform inşa edilirken çeşitli parametrelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle de akıllı sistemlerin olması uygulamaların kullanıcılar tarafından daha kolay kullanılmasını sağlayacakken güvenlik açısından da yüksek güvenlik özelliği sunacaktır. Akıllı sistem tarafında ise yapay zeka ön planda tutularak uygulamalar geliştirilir, web siteleri tasarlanır ve projeler ortaya çıkarılır. Peki, yapay zeka (Al) nedir? Yapay zeka uygulamalara ne gibi özellikler sunmaktadır? Yapay zekaya ne zaman ihtiyaç duyulmaktadır? Yazımızın genelinde yapay zekanın tanımına, özelliklerine, avantajlarına ve kullanım alanlarına değinerek yapay zekanın öneminden bahsedeceğiz.
Yapay zeka (Al), makinelerin deneyimlerden öğrenmesini, girdilere uyum sağlamasını ve insanlara benzer görevler gerçekleştirmesini sağlayan bir teknolojidir. Birçok yapay zeka uygulaması doğal diş işleme ile derin öğrenmeye dayanmaktadır. Bu teknolojilerin kullanılmasıyla bilgisayarlar çok büyük miktarda veri işleyebilir, veriler üzerindeki kalıpları tanıyabilir ve belirli görevleri de yerine getirerek verileri eğitebilir.
Genel olarak yapay zeka, bilgisayar ve benzeri makinelerin insan gibi düşünmesini sağlamaktadır. Yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte insanların uğraştıkları birçok iş alanı robotlar ve bilgisayarlar tarafından ele alınmaya başlanmıştır. Çok karmaşık sorunlarda dahi insan beyni gibi çalışma performansı gösteren bilgisayarlar ile birlikte çözümler geliştirilmektedir.
Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?
Yapay zeka, kullanım alanı çok geniş olan bir teknolojidir. Günümüzde internet kullanıcıları birçok uygulamada ya da web sitesinde farkında olmadan yapay zeka destekli programlar kullanmakta ve birçok işini de daha kolay yapmaktadır. Peki, yapay zeka nerelerde kullanılır? Hangi alanlarda yapay zekaya daha çok ihtiyaç duyulur?
Yapay zeka yazılımın olduğu tüm sistemlerde kullanılabilecek geniş ve alternatifli bir teknolojidir. Buna göre e-ticaret, sağlık alanları, bankacılık, perakende ve imalat alanları başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapay zekaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Sağlık alanında uygulanan yapay zeka uygulamaları ile birlikte kişiye özel röntgen ve reçete okuma işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca kişisel sanal sağlık asistanları da oluşturularak sağlık alanında yeniliklere kapı açılabilir.
Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan e-ticaret sektöründe ise yapay zeka, kişiselleştirilmiş öneriler sunarak kullanıcılara ürünlerle alakalı olarak satın alma seçenekleri sunar. Sanal alışveriş özelliklerinin daha kaliteli olmasını sağlayan bu sistem ile birlikte stok yönetim ve pazarlama stratejileri daha da geliştirilebilir.
Bankacılık sektöründe yer verilen yapay zeka sistemi ise finansal kurumlar için avantaj oluşturur. Buna göre bankacılık işlemlerinde hangi işlemlerin hileli olabileceği, doğru ve hızlı kredi puanlamasının gerçekleşeceği veri yönetimi kolaylıkla sağlanabilir.
Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay zeka uygulamaları son dönemlerde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Mobil uygulama geliştiricileri, web yazılım geliştiricileri, otomasyon sistemi geliştiricileri gibi yazılım alanında aktif faaliyet gösteren tüm geliştiriciler ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli yapay zeka uygulamalarına da yer vermektedir. Belirttiğimiz üzere bankacılık sektörü başta olmak üzere sağlık, dijital, imalat ve diğer tüm sektörlerde yer verilen tüm uygulamalar bazında yapay zeka sistemlerinden söz etmek mümkündür.
Akıllı sistem olarak düşünülen ve uygulamalarda gösterilen yapay zeka, kullanıcılar ile sistem arasındaki iletişimin daha iyi olmasına da katkı sağlamaktadır. Özellikle de e-ticaret sektörü günümüz dijital dünyasında çok fazla talep gören, sanal para akışının üst düzey yaşandığı bir sektördür. Kullanıcıların isteklerine en iyi yanıtın verilmesi adına akıllı sistem olarak yapay zekadan yararlanılması en büyük avantajdır. Öneri sistemi sayesinde kullanıcılar istedikleri ürünlere daha hızlı ulaşabilecek ve sanal ticaret akış hızı da artacaktır. Aynı zamanda sosyal medya uygulamalarında da bu gibi işlemler yapay zeka sistemiyle birlikte geçerli olup kullanıcı bazında verimlilik fazlasıyla artacaktır.
Yapay Zeka Neden Önemlidir?
Yazılım sistemlerinde kullanılan yapay zeka, kullanıcı etkileşiminin üst düzey sağlanması, sistemlerin verimli ve sürekli olacak biçimde kullanılması adına oldukça önemlidir. Yapay zekayı yazılım sistemlerinde önemli kılan bazı çeşitli etkenler de şunlardır:
- Tekrarlanan öğrenmeyi otomatikleştirir.
- Mevcut ürünlere zeka ekler.
- Verilerin programlama yapabilmesi için aşamalı öğrenme algoritmaları ile çalışır.
- Birçok sinir ağını kullanarak verileri daha derin analiz eder ve kullanır.
- Verilerin eğitilmesini gerçekleştirir ve verilerden en iyi şekilde yararlanır.
Yapay zekanın veriler özelinde önemli etkisiyle birlikte verilerin daha iyi ve verimli biçimde kullanılabilecek olması da önem taşımaktadır. Bu anlamda verilerin eğitim sürecinden kullanım sürecine kadar tüm döngüde yapay zekaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapay Zeka Avantajları
Yapay zeka, sunduğu hizmetler ve kullanıcı bazındaki etkileşimleriyle birlikte çok büyük avantajlar sunmaktadır. Özellikle de yazılım uygulamaları ile kullanıcı arasındaki iletişimi en iyi şekilde sağlaması yapay zeka sistemlerini fazlasıyla önemli kılmaktadır. Yapay zeka avantajları olarak şunlardan söz edilebilir:
- 7/24 kullanılabilirlik
- Büyük ölçekte iletişim
- Yinelenen görevlerin otomasyonu
- Daha doğru ve hızlı kararlar
- Akıllı sistemler
- Daha gerçekçi öneriler
- Daha az risk
- İnsan hatalarının en aza indirgenmesi
Bu tür avantajların olması yapay zeka sistemlerinin yazılım uygulamalarında daha etkin ve daha verimli kullanılabilmesi açısından önemlidir. Gün geçtikçe artan ihtiyaçlar doğrultusunda yapay zekanın kullanım alanı genişlemektedir.
Güncel eğitimlerimizi incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimini görüntülemek için tıklayınız…