Blog
Veri Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
- 14 Ekim 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Büyük ve kurumsal şirketler, start-up şirketler veya daha küçük ölçekli firmalar işlerini sürekli olarak veriler üzerinde gerçekleştirirler. Verilerin daha temiz, modellere ayrılarak ve sistematik biçimde incelenmesi de gerekmektedir. Bu bağlamda faydalı bilgiler bulma, daha verimli sonuçlara ulaşma ve karar alma süreçlerinin desteklenmesi amacıyla verilerin incelenmesi, temizlenmesi, dönüştürülmesi ve modelleme süreçlerinin geneline veri analizi adı verilmektedir.
Veri analizinin gerçekleştirilmesi için de gerekli teknik ve yaklaşımlar mevcuttur. Veri analizi genel kapsamda tanımlayıcı istatistiklere, doğrulayıcı veri analizine ve açıklayıcı veri analizine ayrılmıştır. Veri temizleme işlemi, istenmeyen, yanlış bilgilerin ve aykırı değerlerin düzeltilmesi işlemidir.
Temizlenme işlemi uygulanacak veri türüne bağlı kalınarak kullanılacak olan çeşitli veri temizleme işlemleri de mevcuttur. Verilerdeki anormal durumlardan kurtulmak amacıyla aykırı değer tespit edilebilir.
Veri analizi işlemi veri madenciliği ve iş zekasının temel bileşenlerinden biridir. İşletme kararlarının alınmasında ve kararların yönlendirilmesinde anahtar bir rol oynamaktadır. Kullanıcılar bu sayede çok sayıda kaynak üzerinden gelen verileri analiz ederek kendileri için kullanabilirler.
Veri Analizi Süreci
Veri analiz işlemi yapılırken belli aşamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Analiz işlemlerine başlamadan önce bir veri akışının sağlanması gerekmektedir. Konu ile alakalı olarak verilerin entegre edilmesiyle birlikte süreç başlar. Verilerin entegre edilmesiyle birlikte daha düzenli bir süreç de başlayacaktır. Böylelikle analiz işlemlerinde daha az hata ile ya da sıfır hata ile ilerleme kaydedilecektir. Entegre süresinin iyi olması çalışmanın vereceği sonucun da iyi olmasını etkileyecektir.
Veri analizi kısmında veri ve bilgiler analizin en önemli noktalarını oluşturmaktadır. Doğru kaynağa ulaşmak amacıyla bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi gerekmektedir. Sonuçlar üzerinde hata ile karşılaşılmaması adına gerekli çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.
Analiz işlemlerini üstlenen kişiler analistlerdir. Veri analisti olarak adlandırılan analistler, şirket içerisinde ayrı bir departman olarak görev yapmaktadır. Veri analisti analist işlemlerinde ince eleyip sık dokuyarak analiz işlemini gerçekleştirir. Doğru işlem için gerekli tüm analiz işlemlerini belirli algoritmalar standardında gerçekleştirerek gerçek bir sonuca ulaşmaya çalışır.
Veri Analizi Yöntemleri
Veri analiz yöntemleri betimsel analiz, keşif analizi, çıkarımsal analiz ve tahmin analizi olmak üzere toplamda 4 farklı olarak ele alınabilir.
Betimsel analiz, en basit analiz türü olup herkes tarafından da kolaylıkla anlaşılabilen bir analiz türüdür. Analiz için gerekli olan yaş aralığı ve nicelik gibi sonuçların kolay ve hızlı biçimde ortaya çıkmasını sağlayan analiz yöntemidir.
Keşif analizi, analiz sürecinde kullanılan veriler kapsamında doğrudan veya dolaylı ilişkilerin anlaşılması için kullanılan bir yöntemdir.
Çıkarımsal analiz, küçük miktarlardaki verilerin kullanılmasıyla daha büyük miktardaki gruplar hakkında yorum yapılması ya da kararların alınması amacıyla uygulanan bir analiz yöntemidir.
Tahmin analizi ise bir grup veya olaydaki verilerin kullanılarak başka bir grup ya da olay hakkında net yorumlar yapılması için kullanılan bir analiz yöntemidir.
Veri Analizi Neden Önemlidir?
Veri analizi işlemi işletmelerin performanslarını daha optimize etmelerini sağlamaktadır. Bunun iş modeline uygulanması, şirketlerin iş yapabilmesinin daha etkili yollarını belirleyebilmesi ve büyük miktarlardaki verilerin depolanarak maliyetlerini azaltması da bu sayede mümkün olacaktır.
Bir şirketin daha iyi iş kararları alması da yine veri analizi ile mümkün olacaktır. Daha iyi ve yeni ürün ve hizmetlere yol açacak müşteri eğilimlerini, müşteri memnuniyetlerini analiz etmek amacıyla veri analitiklerinin kullanılmasında yarar vardır.
Daha iyi sonuçların alınması, şirketlerin geleceğini daha iyi şekillendirecek olması ve müşteri memnuniyetinin de maksimum seviyede sağlanması amacıyla veri analizine her zaman için ihtiyaç duyulmaktadır.
Veri Analizi Türleri
Veri analizi genel olarak dört ana tür kapsamında incelenebilir. Bu türler sırasıyla tanımlayıcı analiz, tanısal analitik, tahmine dayalı analitik ve reçeteli analitiktir.
Tanımlayıcı analiz, zamanı belirli bir sürecin bu zaman dilimi içerisinde nasıl biçimde işlediği ile ilgilenen analiz türüdür.
Tanısal analitik, bir durumun nedeni üzerinde daha fazla durmak ve araştırmaktır. Bu, daha çeşitli veri girişlerini ve varsayımları da içerecektir.
Tahmine dayalı analitik türü yakın zaman içerisinde gerçekleşmesi mümkün olay için doğru hareket etmektir.
Reçeteli analitik ise bir hareket rotası önermek için tercih edilen bir analiz türüdür.
Veri Analizinin Yararları ve Zorlukları
Veri analizi işletmelerin daha iyi kararlar almasını sağlamak ve müşterilerine daha iyi hizmetler sunarak müşteri memnuniyetini üst düzey sağlamak amacıyla tercih edilen bir yöntemdir. Üretkenliğin ve verimliliğin artırılarak gelirin de direkt olarak artması bir nevi veri analiz yöntemine bağlıdır. Üretici firmaların hepsi veri analizinin kökenine inerek üretimden veri toplama işlemini baz almalıdır.
Günümüzde gittikçe artan veri sayısı veri analizinin kolay yapıldığı anlamına da gelmemektedir. Tüm verilerin ele alınarak belirli bir sunum çerçevesinde hazırlanması, veri analizi kısmının en zorlu yönlerindendir. Geleneksel alt yapı, mimariler günümüzde üretilen büyük miktardaki verileri idare edememektedir.
Her ne kadar yararlı olsa da gün geçtikçe artan veri sayısı veri analiz işleminin zorlaşmasını da sağlamaktadır. Bu bağlamda veri analistlerine daha çok ihtiyaç duyulmakta ve firmalar kendi iş ilerleyişlerini daha kompleks biçimde ele alarak veriler eşliğinde gerçekleştirmektedir. Özellikle de büyük çaplı firmaların bu yöntemleri ele almasında ve çeşitli zorluklara karşı farkındalık oluşturmasında yarar vardır.
Veri Analizi ve Raporlama Uzmanlığı Eğitimimiz için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimiz için tıklayınız…