Blog
ROI nedir? Yatırımın Geri Dönüşü !!
- 08 Ağustos 2016
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Genel olarak yapılan projelerin bir kısmı sosyal sorumluluk projeleri olsa da çoğunlukla projelerin asıl amacı para kazanmaktır. Her bir projeye belli miktarda yatırım yapıldığını de düşünecek olursak bu yatırımın geri dönüşü ve geri dönüş hızı önem arz etmeye başlar.
Bir projenin maliyet kaynakları çok farklı kalemlerden oluşabilir, donanım yatırımı, insanlar yapılan eğitim yatırımları, ham madde ve sarf malzeme maliyeti, finans maliyeti, fırsat maliyeti gibi bir çok kalem sayılabilir.
Yapılan tüm yatırmalar bir kazancı hedefler, maliyetleri hesaplamak çoğu zaman zor olsa da muhtemel geri dönüşleri hesaplamak daha de zor olabilmekte.
ROI ( Return Of Investment) yöntemleri ile yatırımın geri dönüşü hesaplanabilir.
ROI Önemli mı?
- ROI projenin parasal getirisini gösteren bir göstergedir.
- ROI değeri yatırımcıyı ikna ettiği takdirde proje yatırımı onaylanır.
- ROI hesaplanırken tüm gelir ve gider kalemleri, ayrıca fırsat maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Birden fazla proje alternatifi olduğunda ROI değeri en yüksek olan projeye yatırım yapılır.
ROI’yi hesaplamak zor mu?
ROI = ((proje değeri-maliyet)/maliyet)*100
Projenin Parasal Değeri Nedir?
Bir projenin değeri aslında onun getirisidir, ancak gerçek ROI projenin süresi, piyasa şartları, yatırım miktarı, fırsat maliyeti ve daha birçok faktöre göre tutarı değişebilir.
Parasal değerini tam olarak hesaplamak bir takım öngörülen ve öngörülemeyen maliyet ve kazanç faktörüne göre karmaşıklaşabilir.
Maliyet ve kazancı belirleyen faktörler, zaman, hacim ve para (Time, Volume and Dollars – TVD). TVD faktörlerini asla göz ardı edemeyip detaylı bir şekilde ele almak gerekir.
Proje Maliyeti
Tam bir ROI çalışması yapabilmek için görev-zaman ve her bir görevin maliyetini tahmin edebilmek gerekir. Görevleri ve görevlerle ilgili maliyetleri zamana göre dağılımını bilmeden projenin gerçek maliyeti konusunda doğru bir tahmin yapmak mümkün olmayacaktır.
Daha gerçekçi bir maliyet tahmini yapabilmek adına Fırsat Maliyeti de dikkate alınması gereken önemli bir noktadır. Fırsat maliyeti sermayeden ödenen bir maliyet değil, alternatif projelerin olası getirilerinden yola çıkarak tahmin edilen bir maliyettir.