Blog
Proje Yönetiminde Yeni misiniz? İşte Bilmeniz Gereken 50 Terim
- 29 Eylül 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları Genel
Bir projeyi oluşturan bireysel görevleri ve zaman çizelgelerini düzenlemeyi seviyorsunuz. Çok akıllısınız ve büyük ölçekli projeleri, bütçeleri, kaynakları ve ekipleri yönetmeye hazırsınız. Ünlü bir proje yöneticisi olarak parlak kariyeriniz çok yakın bir gelecekte sizi bekliyor. Toplantı odalarındaki konuşmalar genelde kısaltma ağırlıklıdır ve muhtemelen yetişmek için hızlı bir tazelemeye ihtiyacınız vardır. Bu yazımızı proje yönetimi terimleri rehberiniz olarak kabul edebilirsiniz.
Dilediğiniz zaman kolayca başvuru için bu sayfayı yer imlerine ekleyin veya proje yönetimine yeni başlayan meslektaşlarınızla paylaşın…
Öncelikle, Proje Yönetimi Nedir?
Harika bir soru. Proje yönetimi, genellikle bir proje olan belirli bir hedefe ulaşmak için stratejilerin, becerilerin ve araçların uygulanmasıdır.
Her proje, nihai başarı için planlanması, organize edilmesi, yürütülmesi, yönetilmesi, izlenmesi, tamamlanması ve ölçülmesi gereken bir fikirle başlar. Proje yöneticileri (sizin gibi!) başarı için gereken tüm bu yönlerin yanı sıra bireysel görevleri, zaman çizelgelerini, bütçeyi, kapsamı ve kaynakları denetler.
Şimdi bilmeniz gereken terimlere geçelim (süper hızlı başvuru için alfabetik sırayla).
Bilmeniz Gereken 50 Proje Yönetimi Terimi
1. Agile (Çevik)
Agile (Çevik), hızlı değişimlere uyum sağlamak için tasarlanmış hızlı çalışma yöntemidir. Takımlar genellikle küçüktür ve onları yavaşlatmak için uzun süreçler veya engelleyiciler olmadan kısa sprintlerde çalışırlar.
2. Backlog (İş Listesi)
Backlog, tüm proje kapsamını oluşturan görevlerin eksiksiz bir listesidir. Bir backlog’daki görevler (veya çıktılar) öncelik sırasına göre düzenlenir ve yapılır.
3. Baseline (Temel Çizgi)
Baseline, bir projenin zaman çizelgesi, bütçesi, kapsamı ve hedefleri için orijinal bir plan veya tahmindir. İlerlemeyi karşılaştırmak ve ayarlamalar yapmak için önemli bir izleyicidir.
4. Blocker (Engelleyici)
Engelleyiciler, kelimenin tam anlamıyla ileriye giden yolu engeller veya yavaşlatır ve önceden tahmin edilip kaldırılmalıdır. Bu proje engelleri, teknoloji komplikasyonlarından bütçe kısıtlamalarına kadar uzanmaktadır.
5. Bottleneck (Darboğaz)
Darboğaz, bir projenin akışını, hızını ve kapasitesini daraltır. Bunun nedeni, onaylanamayacak kadar çok çıktısı olan paydaşlar veya aşırı yüklenebilecek süreçler olabilir.
6. Brainstorming (Beyin Fırtınası)
Beyin fırtınası, yaratıcı fikir ve çözümler için bir araçtır. Beyin fırtınası oturumları çeşitli farklı teknikleri takip eder, ancak anahtar, birçok fikir toplamak ve bunlar içinde en iyisini bulmaktır.
7. Budget (Bütçe)
Bütçe, bir projeyi tamamlamak için tahmini toplam maliyettir. Proje maliyetleri, parçaların toplam toplamı olarak hesaplanmalı ve proje aşamalarını, görevleri, işletme maliyetlerini, işçiliği ve ihtiyaç duyulan araçları veya hizmetleri içermelidir.
8. Case Study (Vaka Çalışması)
Vaka çalışmaları, kullanım durumlarına ve proje yönetimine yönelik çeşitli yaklaşımlara dalan kaynaklardır. Genellikle karar verme sürecinin bir yönüne yardımcı olan araştırmaya dayalı çalışmalardır.
9. Change Management (Değişim Yönetimi)
Değişim yönetimi, kelimenin tam anlamıyla bir organizasyon, ekip veya proje içindeki değişikliklerin nasıl yönetileceği ve kontrol edileceğidir. Bu yöntem, değişiklik yapıldığında kontrolü ve verimliliği korumayı amaçlar.
10. Contingency Plan (Acil Durum Planı)
Acil durum planı, proje boyunca ortaya çıkabilecek kısa ve uzun vadeli kesintilerin veya felaketlerin etkin bir şekilde nasıl yönetileceğine ilişkin ayrıntılı bir acil durum yedekleme planıdır.
11. Critical Path Method – CPM (Kritik Yol Metodu)
Kritik Yol Metodu veya CPM, bir projeyi adım adım planlamak için bir modelleme tekniğidir. Her bir görevin ne kadar zaman alacağını temel alan ve tüm proje için görev sırasını ve zaman çizelgesini belirlemeye yardımcı olan bir algoritmadır.
12. Dashboard (Gösterge Paneli, Pano)
Dashboard’lar, daha iyi proje, ekip ve görev yönetimini destekleyen dijital araçlardır. Organize bilgi, ekip üyeleri ve çevrimiçi iletişimden oluşan bir merkezdirler ve genellikle analitik gibi görsel araçlara sahiptirler.
13. Deliverables (Çıktılar)
Tüm projelerin bir veya daha fazla çıktısı vardır, bunlar bir projenin tamamında veya sonunda teslim edilen sonuçlardır. Bu çıktılar, raporlar, hizmet güncellemeleri, pazarlama materyalleri veya mallar gibi ürünler ve/veya hizmetlerdir.
14. Earned Value Management -EVM- (Kazanılan Değer Yönetimi)
Kazanılan Değer Yönetimi veya EVM, bir projenin performansını ve ilerlemesini ölçmenin önemli bir yoludur. Proje kapsamı, zaman çizelgesi ve maliyete göre hesaplanır.
15. Fast Tracking (Hızlı İzleme)
Hızlı izleme, bir projenin ilerlemesini hızlandırmanın ve genellikle birden fazla görevi aynı anda yaparak veya gereksiz görevleri kaldırarak yapılan teslimata kadar olan zaman çizelgesini kısaltmanın bir yoludur.
16. Gantt Chart (Gantt Şeması)
Gantt Şeması, faaliyetlerin (X ekseninde) zamana (Y ekseninde) karşı ölçüldüğü proje görevlerini planlamak için bir çubuk grafiktir. Bu, tüm bir projede her bir görevin ne kadar süreceğini görmenin ve ilerlemeyi izlemenin harika bir yoludur.
17. Issue Management (Sorun Yönetimi)
Sorun yönetimi, sorunları görmenin ve çözmenin bir yoludur. Bu, aşağıdakileri içeren adımlarda yapılabilir:
- Sorunları tarama
- Belirleme
- Değerlendirme ve önceliklendirme
- Strateji oluşturma
- Soruna yanıt verme
- Sonuçları izleme
18. Kickoff Meeting (Başlangıç Toplantısı)
Başlangıç toplantısı, bir projenin başlangıcında paydaşlar ve ekip üyeleriyle yapılan ilk toplantıdır.
19. Meeting Minutes (Toplantı Tutanağı)
Toplantı tutanakları, genellikle önemli çıkarımları ve sonraki adımları içeren bir toplantı sırasında alınan notlardır.
20. Milestone (Kilometre Taşı)
Kilometre taşları, bir projenin zaman çizelgesi boyunca ilerlemeyi kutlamak ve değerlendirmek için belirteçler olarak kullanılabilecek kilit noktalardır.
21. Mission Critical (Kritik Görev)
Kritik görev, bir projenin başarısı için kritik olan herhangi bir faktöre veya bir organizasyonun başarısı için kritik olan gerçek projenin kendisine atıfta bulunabilir.
22. PERT Chart (PERT Şeması)
Program Değerlendirme İnceleme Tekniği anlamına gelen bir PERT şeması, görevleri ve zaman çizelgelerini kolayca düzenlemek için kullanılan bir proje yönetim aracıdır.
23. Procurement (Tedarik)
Tedarik; mal, hizmet ve/veya malzeme elde etmek anlamına gelir. Projeler için bu, bir projeyi tamamlamak için gerekli her şeyi toplamak anlamına gelir.
24. Project Constraints (Proje Kısıtlamaları)
Proje kısıtlamaları, risk, kapsam, zaman çizelgesi, bütçe ve kalite sorunları gibi bir projenin başarısını sınırlayabilecek herhangi bir faktördür.
25. Project Life Cycle (Proje Yaşam Döngüsü)
Proje yaşam döngüsü, bir projenin başlangıcından planlamaya, yürütmeye ve tamamlamaya kadar geçtiği aşamalardır.
26. Project Management Software (Proje Yönetimi Yazılımı)
Bir proje yönetimi panosuna benzer şekilde, bu yazılım, planlama ve kaynak tahsisinden paydaşlar ve ekip üyeleri arasındaki iletişime kadar proje yönetiminin tüm yönleri için kullanılır.
27. Project Manager (Proje Yöneticisi)
Belirli bir projenin planlanması, başlatılması, yürütülmesi, tamamlanması ve sonuçlarıyla ilgili tüm yönlerden sorumlu kişilerdir.
28. Project Plan (Proje Planı)
Bir proje planı, bir projenin kapsamını, zaman çizelgesini ve maliyetini içeren ve proje boyunca bir kılavuz görevi gören, bir proje yürütülmeden önce oluşturulan onaylanmış bir belgedir.
29. Quality Control (Kalite Kontrol)
Kalite kontrol, bir ürünün, hizmetin veya projenin bir kuruluşun ve müşterilerinin kalite beklentilerini karşılamasını sağlamanın standart bir yoludur.
30. RACI Chart (RACI Şeması)
RACI; Sorumlu, Sorumlu, Danışma Edilen ve Bilgilendirilen anlamına gelir. Bu çizelge, proje faaliyetlerinde paydaşlara ve ekip üyelerine roller ve sorumluluklar atamanın bir yoludur.
31. Reporting (Raporlama)
Proje yönetiminde raporlama, bir projenin durumunu, ilerlemesini veya sonuçlarını kontrol etmenin görsel bir yoludur. Genellikle bir projenin yaşam döngüsü boyunca yapılır ve beklentilerin yönetilmesine ve sonuçların bir temel ile karşılaştırılmasına yardımcı olur.
32. Resource Allocation (Kaynak Tahsisi)
Kaynak tahsisi, belirli bir projeye mevcut en iyi kaynakları (genellikle bir bütçe dahilinde) tanıma ve atama eylemidir.
33. Resources (Kaynaklar)
Kaynaklar, bir projeyi veya görevi tamamlamak için gerekli olan herhangi bir şey veya herkestir. Bu, yetenekten (insanlar) finansmana, zamana, hizmetlere ve araçlara kadar değişebilir.
34. Risk Management (Risk Yönetimi)
Risk yönetimi, bir projeyi etkileyebilecek riskleri arama, tanımlama, değerlendirme, yanıt verme ve yönetme sürecidir. Riskler, hizmet kesintilerinden kaynakların yeniden tahsis edilmesine kadar değişebilir.
35. Risk Mitigation (Risk Azaltma)
Risk azaltma, riskin türüne bağlı olarak belirli önlemler alınarak risk olasılığının veya bir proje üzerindeki etkisinin en aza indirildiği bir stratejidir.
36. Risk Owner (Risk Sahibi)
Risk sahibi, risk yönetimi ve hafifletme sorumluluğuyla görevlendirilen kişidir.
37. Scope (Kapsam)
Kapsam, bir projenin tüm yönlerinin sınırlarının bir taslağıdır ve bütçeyi, zaman çizelgesini, çıktıları, görevleri, beklentileri vb. içerir.
38. Scope Creep (Kapsam Kayması)
Kapsam kayması, bir projenin kapsamı kontrolsüz bir şekilde genişlediğinde ve diğer tahsislerden zaman ve kaynak almaya başladığında meydana gelir.
39. Scrum
Çevik proje yönetimi gibi, Scrum da hızlı, kısa sprintlerde çalışma yöntemidir. Küçük ekipler genellikle proje çıktılarının sürekli geliştirilmesine odaklanırken, bir lider engelleri kaldırmak için çalışır.
40. Slack
Slack, bir görevin bir proje zaman çizelgesini etkileyene kadar ertelenebileceği maksimum süredir. Sıfır slack’i olan görevlerin diğerlerinden önce daha fazla esneklikle tamamlanması çok önemlidir.
41. Sprint
Scrum’larda ve çevik proje yönetiminde ekipler, kısa sprintlerden oluşan sürekli bir geliştirme döngüsünde çalışır. Sprint, bir projedeki bir döngü, yineleme veya görevi tamamlamak için önceden belirlenmiş bir süredir.
42. Stakeholders (Paydaşlar)
Paydaşlar, bir proje sonucundan veya projenin yönünden etkilenebilecek ve baştan sona dikkate alınması veya danışılması gerekebilecek herhangi bir kişi, ekip veya kuruluştur.
43. Status Report (Durum Raporu)
Bir durum raporu, bir projenin bugüne kadarki ilerlemesini özetler ve ilk proje planına dayanır. Paydaşların bilgilendirilmesine, risklerin azaltılmasına ve projenin yaşam döngüsü boyunca engelleyicilerin yönetilmesine yardımcı olur.
44. SWOT Analysis (SWOT Analizi)
SWOT, Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler anlamına gelir. Proje yöneticileri, potansiyel riskleri ve fırsatları daha iyi anlamak için projeler için bu kilit faktörleri analiz eder.
45. Task Management (Görev Yönetimi)
Belirli satır öğeleri üzerinde çalışan ekipleri denetlemekten, bireysel görevlerin ayrıntılarını ve zaman çizelgelerini düzenlemeye kadar, bir proje içindeki görevlerin tüm yönlerini yönetme sürecidir.
46. Timeline (Zaman Çizelgesi)
Belirli bir projedeki tüm görevlerin ve faaliyetlerin bir başlangıç ve bitiş tarihi ile kronolojik sırada organize edilmiş bir dökümüdür.
47. Use Case (Kullanım Senaryosu)
Kullanım senaryoları, bir son kullanıcının bir ürünü veya hizmeti kullanabileceği ve bir projenin kapsamını ve gereksinimlerini anlamada yardımcı olabileceği tüm yöntemlerdir.
48. Waterfall (Şelale)
Çevik proje planlamasından farklı olarak, geleneksel Şelale yöntemi, açıkça belirlenmiş proje aşamaları boyunca sırayla çalışır ve genellikle büyük ölçekli, sabit projelerde kullanılır.
49. Work Breakdown Structure -WBS- (İş Kırılım Yapısı)
WBS, bir projenin hiyerarşik bölümlere ve her birinin içindeki görevlere kolayca sindirilebilir ve organize bir dökümüdür.
50. Work In Progress -WIP- (Yapılmakta Olan İşler)
Yapılmakta Olan İşler, henüz faturalandırılmamış ancak tamamlanmış veya bir şekilde tamamlanmış, önceden onaylanmış işlerdir (veya işçilik, malzeme ve diğer proje giderleri). Görev yönetiminde, görevin şu anda üzerinde çalışıldığı ve yakında teslim edileceği anlamına gelir.
İhtiyacınız olduğunda kolay başvuru için bu sayfayı yer imlerine ekleyebilirsiniz.
Proje Yönetimi (PMI Metodolojisi) Eğitimimizi incelemek detaylı bilgi almak için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…
Daha fazla eğitim içeriği için Proje Yönetimi kategori sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.