Blog
Popüler 10 PHP Framework
- 04 Ağustos 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları Genel
PHP, eski yıllardan günümüze çeşitli kütüphaneleri ile ulaşan ve çok fazla tercih edilen dünyadaki en popüler betik diller arasında yer almaktadır. PHP üzerinde yazılan tüm kodlar HTML içerisine gömülebilir ve HTML üzerinde yazılan tüm kodlar da PHP tarafından tek seferde yapılabilir.
Karmaşık web site ve uygulamaları için yazılım geliştiricilerinin sıfırdan PHP projesi oluşturması zaman açısından oldukça dezavantajlı bir durumdur. Sıfırdan başlamak zamanın verimsiz kullanılabileceği gibi yapılan işlerden erken sıkılmak ve projede isteneni verememek gibi çeşitli sonuçlara da yol açabilir. Bu tip olumsuzlukların önüne geçebilmek adına PHP frameworklere ihtiyaç duyulmaktadır.
Projeyi PHP tarafından oluşturmak isteyen yazılım geliştiricileri PHP diline ait olan frameworkleri kullanarak projeyi çok kolay ve hızlı biçimde çıkarabilir. Bu yazımızda PHP tarafında dünyada en çok kullanılmakta olan 10 PHP fremework’e değineceğiz. İşte sizlerin de kullanabileceği çeşitli ve yaygın olarak kullanılan popüler 10 PHP framework:
1. Laravel
PHP frameworkleri arasında yer alan ve çok fazla kullanılan Laraver, hızlı bir dağıtım ve barındırma platformuna sahip bir kütüphanedir. Yeni bir PHP framework’ü olan Laravel, yapılan anketlere göre en çok kullanılan PHP frameworklerinden biridir. 2011 yılında piyasaya çıkan Laravel, resmi web sitesi üzerinde Laracasts ismi verilen birçok screencast öğreticisi de bulunmaktadır.
Hızlı uygulama geliştirmek için Laravel en iyi kütüphaneler arasında yer almaktadır. Kuyruklama, oturum, kimlik doğrulama ve ön bellek gibi sıkça yapılan işlerin kolaylaştırılması için gerekli olan bir sözdizimidir. Laravel, Homestead isminde paketlenmiş bir Vagrant box olan bir yerel geliştirme ortamı da içermektedir.
2. Symfony
Symfony kütüphanesi çeşitli bileşenlerden meydana gelmektedir. Bu bileşenler ise Drupal içerik yönetim sistemi veya phpBB gibi verimli birkaç proje tarafından kullanılmaktadır. Symfony geliştirme topluluğu olarak geniş bir yapıya sahip olan ve hayran kitlesi de yüksek olan bir framework’dür. Symfony bileşenleri nesne yapılandırma, form oluşturma, yönlendirme, şablon oluşturma gibi çeşitli görevlerin tamamlanması için kullanılabilir olan PHP kütüphaneleridir.
Geliştiriciler Symfony bileşenlerinden herhangi birini Composer PHP bağımlılık yöneticisi tarafına yüklenebilir. Symfony web sitesi üzerinde kütüphanenin yardımı ile geliştiricilerin projesine göz atarak işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
3. CodeIgniter
İlk defa 2006 yılında piyasaya sürülen CodeIgniter çok basit bir kuruluma sahiptir. Bundan dolayı geliştiriciler için çok fazla bir zorluk çıkarmayan bir kütüphanedir. CodeIgniter genellikle çeşitli platformlarda çalıştığından dolayı PHP sürüm çatışmasının da önlenmesi için ideal yöntemdir.
CodeIgniter, MVC modeline dayanmayan bir kütüphanedir. Görünümler ve modeller ise isteğe bağlı olarak geliştirilebilir. Geliştiriciler isimlendirme ve kodlama kurallarını kendilerine göre oluşturabilir ve bu durum geliştiricilere büyük bir özgürlük de sağlar. 2 MB olan bu framework, PHP için karmaşık işlevlerin ihtiyaçlara göre karşılanmasını verimli olarak gerçekleştirir.
4. Yii2
Yii framework’ü seçildiğinde, diğer kütüphanelerden daha hızlı olduğundan dolayı site performansı artırılır. Yii2 nesneye yönelik olarak geliştirilen ve DRY mantığına da dayanan bir frameworktür. Bundan dolayı Yii2 framework’ü geliştiricilere oldukça mantıklı ve temiz bir kod tabanı da sunmaktadır.
5. Phalcon
Phalcon, 2012 yılında piyasaya sürülen bir PHP frameworküdür. Geliştiriciler arasında da hızla yayılan ve popülerlik kazanan Phalcon, en üst düzeydeki performans yapısına ulaşılması adına C ve C++ ile yazılmış bir kütüphanedir.
Pjalcon, MVC tabanına sahip uygulamaların tipik olarak yükünü baya bir azaltmaktadır. Phalcon sadece yürütme hızlarını artırmakla görevli değildir. Bununla birlikte kaynak kullanımını da azaltmakla görevlidir. Varlık yönetimi, evrensel otomatik yükleyici, ön bellekleme, çeviri ve güvenlik kriterleriyle doludur. Kullanımı kolay olan Phalcon, iyi belgelenmiş özelliğe de sahiptir.
6. CakePHP
CakePHP‘nin ilk sürümü 2005 yılında çıkmasına rağmen sürekli olarak ayakta duran ve kendini yenileyen bir framework’dür. En popüler PHP frameworklerinden biri olan CakePHP 3.0 oturum yönetiminin geliştiği, bağımsız kütüphaneler oluşturma yeteneğine sahip olan bir kütüphanedir.
Dikkat çekici bir referansa sahip olan CakePHP çeşitli büyük markaların sitesine de destek olmuştur. BMW, Exxpress ve Hyundai gibi markaların referanslara sahiptir.
7. Zend Framework
Yapılandırma seçeneklerinin çok olduğu istikrarlı ve güçlü bir PHP kütüphanesidir. Bundan dolayı Zend, küçük projeler için değil çok daha büyük projeler için önerilen bir PHP frameworküdür. IBM, Microsoft, Google ve Adobe gibi çeşitli büyük ortakları bulunan Zend kütüphanesi PHP 5.5’i desteklemektedir.
8. Slim
Slim, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu her şeyin karşılanması için kullanılan bir PHP frameworküdür. Geliştiricilerin herhangi bir ekstra işlem yapmasına gerek kalmaksızın servisleri, API ve RestFul servislerini geliştirmek amacıyla kullanılan bir framework’dür.
9. FuelPHP
FuelPHP, herkes tarafından yaygın olarak kullanılan klasik MVC desenini değil, mimarlık özelinde geliştirilen HMVC sürümünü destekleyen bir PHP frameworküdür. FuelPHP, görüntü üretilmesi için gerekli olan mantığı tasarlar. Güvenlik endişelerini ise modüler, genişletebilir, URL filtreleme ve çıktı şifreleme gibi özellikleri sayesinde ortadan kaldırır.
10. PHPIXIE
PHPixie 2012 yılında ilk defa piyasya çıkan bir framework’dür. Okunur web siteleri özelinde yüksek performans sunmaktadır. Ayrıca FuelPHP gibi HMVC tasarım desenini uygulamaktadır. Bu framework, kendisi olmadan da çalışabilen bileşenler kullanılarak oluşturulan bir framework’dür. Bileşenlerin tümü %100 olarak test edilmiş olum minimum bağımlılık gerektirmektedir.
PHP geliştiriciler bu gibi çeşitli frameworkleri kullanarak daha kullanışlı, yüksek performansa sahip, hızlı ve güvenli sistemler oluşturabilir.
PHP Developer – Web Programlama Uzmanlığı Eğitimimizi görüntülemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…