Blog
OECD Ülkeleri Arasında Türkiye ‘nin Eğitim Durumu
- 31 Ekim 2016
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Türkiye ‘nin de üyeleri arasında bulunduğu OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), üye ülkelerin eğitimlerine dair araştırmasını “2016 Tek Bakışta Eğitim” adı altında yayınlandı. İlgili rapora göre Türkiye okullarda verilen eğitimde 38 OECD üyesi ülke arasında sondan 4. yani 35. sırada yer alıyor. Türkiye ‘nin arkasında kalan 3 ülke ise Brezilya, Güney Afrika ve Meksika. Raporun ilk sıralarında yer alan ülkeler ise Finlandiya, Estonya, Danimarka ve Avustralya.
Raporda yer alan verilerek göre Türkiye ‘de eğitim süresi 16.9 yıl ile ortalamanın oldukça altında. Türkiye ‘de 24-65 yaş arasında olup lise mezunu olan kişilerin oranı ise yüzde 36. Diğer OECD ülkelerinin 24-65 yaş lise mezunu oranının yüzde 76 altı olması nedeniyle ortalamanın oldukça altında olduğumuzu söylemek mümkün.
Raporda en önemli unsurlar arasında yer alan bir diğer unsur ise alınan eğitimin niteliği. Zira ülkemiz okullarında alınan bir diploma ile OECD ‘deki diğer ülkelerde alınan diploma denk değil. Yani ülkemiz okullarından mühendis olarak mezun olan biri, Güney Kore ‘de aynı mühendislik diplomasına sahip olan birinden çok daha az bilgiye sahip.
Söz konusu eğitim olunca ülkemizdeki ciddi sorunların başında gelen kız çocuklarının okula gitmeme durumu, OECD raporunda da yüz kızartıcı şekilde karşımıza çıkıyor. Erkeklerin eğitime katılım oranıyla, kız öğrencilerin eğitime katılım oranı kıyaslandığında, ülkemiz yine OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor.
Raporda yer alan bilgilere göre ise Türkiye ‘de alınan eğitimlerde cinsiyete yönelik kalıplaşma durumu görülüyor. Yani kızlar ağırlıklı olarak eğitim ve sağlık alanlarına yönelik eğitim almaya çalışırken, erkekler ağırlıklı olarak bilim ve mühendislik alanlarında eğitim alıyor.
Ülkemiz okullarında verilen eğitim, kişilerin diğer eğitim kaynaklarına başvurmasını bir tercih olmaktan çıkarıp zorunlu hale getiriyor.