Blog
Nasıl Yazılımcı Olunur?
- 19 Şubat 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Sevdiğiniz mesleği yapmak, yaşamınızı sürdürmek ve para kazandırmak dışında sizlerin gelişmesine de katkı sunmalı. Yazılımcı olmakla alakalı fikirleriniz ve bu yönde istekleriniz varsa ve aklınızda nasıl yazılımcı olunur sorusu varsa doğru adrestesiniz. Sizler için bu yazıda yazılım dersi ve nasıl yazılımcı olunur konularıyla alakalı bilgiler ve bazı fikirler vereceğiz.
Öncelikli Olarak Hedeflerinizi Belirleyip ve Özgüvenli Olmalısınız!
Mobil uygulamalar, internet siteleri, cep telefonlarındaki tüm işlemler, mobil bankacılık, sınav sistemleri bunun gibi daha birçok şey. Dünya üzerinde bugün kullandığımız bütün uygulamalar bir yazılım ürünüdür. Instagram, Facebook, Whatsapp, Twitter hatta Linkedin, Google, Youtube daha birçok uygulama ve web sitesi bunların hepsi iyi yazılımcıların bizlere sunduğu teknolojinin nimetleridir. Tüm bunları sayarken aslında anlatmak istediğimiz yazılımcıların yaptığı işler, bütün dünyanın gözü önündedir.
Bu sebepten ötürü günümüzde birçok kişi yazılımcı olmak istiyor. Lakin bu işin bu kadar çok bilinmesi, severek yapılacağı anlamını taşımıyor. Öncelikle bilinmesi gereken konu bu işi gerçekten istiyor musunuz? Kendinize sordunuz mu? Neden yazılım? Yazılım işini bütün meşakkatiyle istiyor muyum? Bu düşünceleriniz hakkında net olarak bir karar vermek için bu işi yapan insanlarla görüşün ve onlara aklınızdaki soruları sorun böylelikle nasıl yazılımcı olunursorusuna cevap bulabilirsiniz. Böylelikle yazılım sektörüyle alakalı ilk adımı atmış olursunuz.
Yaptığınız bazı çalışmalar ve araştırmalar sonrasında yazılımcı olmayı gerçekten istiyorsanız, sonraki adımda neler yapmak istiyorsunuz ona karar vermelisiniz. Öncelikle mobil uygulama yazılımı mı, yoksa web yazılım üzerine mi profesyonelleşmek istiyorsunuz? Yoksa ikisi birden mi? Back end mi çalışmak yoksa front end mi? Hangi yazılım dilini öğrenmem gerekiyor? Verdiğiniz karardan eminseniz yukarıdaki tüm soruların cevabını rahatlıkla bulabileceksiniz.
Yazılım dillerinin her biri öğrenmek istediğiniz yazılım alanına göre farklık gösterir. Ayrıca hangi yazılım dilini öğrenmek istiyorsanız o alandaki uzmanların videolarını izleyebilirsiniz ve bu alanda çalışan profesyoneller ile görüşebilirsiniz. Fakat yazılım dili konusunda her uzman farklı bir dil önerebilir. Sizlere en uygun olacak yazılım dilini sadece o dil üzerinde çalışmalar yapıp öğrendikten sonra bulmanız mümkün olacaktır.
Yazılım Eğitimi Almanız Gerekiyor!
Eğer iyi bir yazılımcı olmak istiyorsanız yazılım dersi ya da yazılım eğitimi şarttır. Üniversite okuyup yazılımcı olmak istiyorsanız, iyi bir puana sahipseniz bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da teknik bilimlerin bilgisayar programcılığıyla alakalı bölümleri okuyabilirsiniz. Üniversite okumasanız dahi yazılım dersi veren birçok kurum ve profesyonel kuruluş mevcuttur. Bu kurumlara başvurarak yazılım eğitimi alabilirsiniz.
Farklı bir bölümden mezun olduysanız sektörünüzü değiştirmek ve yazılım konusunda kendinizi iyi bir noktaya taşımak istiyorsanız, okuduğunuz bölümün önemi yok. Burada sadece önemli olan sizlerin bu işi ne kadar istediğiniz ve kararlı olmanızdır. Yukarıda da dediğimiz gibi yazılım kursları sayesinde birçok programlama dili ve kodlama tekniğini öğrenebilir ve yazılımcı olabilmek için gerekli adımları atabilirsiniz. Bu işi gerçekten istiyorsanız, yaşınız kaç olursa olsun, mesleğiniz ne olursa olsun, insanlardan gelen negatif yorumlara aldırış etmeyin ve kendi iradenize ve hayallerinize inanın ve asla vazgeçmeyin. Hatta size bir önerim insanlardan gelen olumsuz yorumları, kendinize Motivasyon kaynağı haline getirin. Onlar size ‘’yapamazsın!’’ dediklerin de, siz bu işin üzerine daha çok gidin.
Düzenli Olarak Pratik Yapın!
Kurs ya da okulda öğrendiğiniz bilgilerden verim almak için bunları sürekli olarak uygulamalısınız. Derste öğrendiğiniz şeyleri teori de bırakmak, sizlere bir şey kazandırmayacaktır. Fakat öğrendiklerinizi uygulamanız sizleri bir adım öne taşır. Bu yüzden unutmayın, pratik yapmak bu işin en önemli kısmıdır. Farklı program dili öğrenmeniz sizlerin gelişimine katkı sunar. Ancak her programlama dilini biraz, az öz, orta seviye de bilmek sizleri gelecek konusunda bir yere taşımaz. Yazılım sektöründe hedeflediğiniz noktaya ulaşmak için kullandığınız diller ve programlar hakkında uzman olmanız gerekir. Programı öğrenmek, o programda uzman olacağınız anlamını taşımıyor. Fakat program üzerinde yaptığınız pratikler sizlerin o işte uzmanlaşmanızı sağlar.
Sürekli Olarak Yeni Şeyler Öğrenip Gelişin!
Alanında uzman olan yazılımcılara nasıl yazılımcı olunur sorusunu sorduğunuzda alacağınız cevabı biliyor musunuz? Durun ben size söyleyeyim. ‘’Kendini geliştir!’’, ‘’Yenilikler hakkında araştırma yap ve sürekli olarak takip et!’’ Aldığınız eğitim üniversite ya da yazılım kursu olabilir. Bunun çok önemi yok. Yazılım sektörü, her geçen gün gelişen ve bilgileri değişen bir sektördür. İşin temeli oluşurken öğrendiğiniz bilgiler, 2 yıl sonra işinize yaramayabilir. Bu yüzden sektörde iyi bir yere gelmek için sürekli teknolojiyi ve alanınızdaki yenilikleri takip etmelisiniz.
Kendinizi bu sektörde geliştirmek için oldukça fazla kaynak vardır. Kitap, ansiklopedi ve her şeyden önce internetten edindiğiniz güncel ve doğru bilgilerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Teknoloji bloglarını takip edebilirsiniz. Ayrıca bazı dönemlerde, büyük markaların düzenlemiş olduğu bilişim seminerlerine katılabilirsiniz. İnternet üzerinden yazılım konferanslarını izleyebilir ve sektörünüzün sürekli olarak geliştiğini takip ederek sizde onunla birlikte gelişebilirsiniz.
Proje Geliştirin!
Yazılım konusunda iş bulabilmek için bazen özgeçmiş eksik kalabilir. Fakat size iş verecek kurumlar sizlerin uzmanlığını ve yaptığınız işin kalitesini anlamak için yer aldığınız projeleri ve geliştirdiğiniz yazılımları görmek isteyebilir. Bu yüzden hayata geçirmediğiniz bir projeniz yoksa pratik yapıp portfolyo oluşturabilmek için yazılım projeleri geliştirin. Bu konuda kendinizi geliştirmek için aynı sektörden arkadaşlarınız ya da farklı uzmanlar ile bir araya gelerek yeni fikirler edinebilir. Hayata geçirmek istediğiniz projeler hakkında konuşabilirsiniz.
Kararlı Olun ve Asla Bırakmayın!
Yazılımcı olmak, diğer meslek gruplarına hiç benzemiyor. Başlangıçta bunu yaparken para kazanamayabilirsiniz. İstediğiniz şirkette işe giremeyebilirsiniz. Projeleriniz üzerinde çalışmalar yapıp başarısız olabilirsiniz. Bıktım, usandım, dayanamıyorum diyebilirsiniz ama asla pes ettim diyemezsiniz. Pes etmek bu işe ihanettir. Hayallerinizi ve geleceğinizi öldürmektir. Tüm bunlar sizlerin isteği, azmi, kararlı oluşu ve pes etmeyişi ve yeterince istemesiyle olabilir.
İyi bir yazılımcı olabilmek ve eğitimlerimizi incelemek için, https://www.iakademi.com/egitim/ sayfamıza göz atabilirsiniz.