Blog
Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur? Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?
- 29 Ağustos 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur? Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarına sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Yazılım mühendisi olarak görev yapan kişiler büyük şirketlerin yazılımlarının geliştirilmesini sağlayan kişilerdir.
Yazılım Mühendisi Ne Demek?
Programla dünyasına hizmet veren sayısız kolda sektöre bulunmaktadır. Bu iş kollarının arasından en gözdesi olarak bilinen iş kolu ise şüphesiz yazılım mühendisliğidir. Bu alanın günümüzde çalışma alanları oldukça geniş bir hale gelmiştir. Yazılım mühendisliği, bir uygulamadan bir şirket için belirli bir sonuç veya çıktı talebi olduğunda başlar. BT ekibindeki bir yerden, genellikle CIO’dan, geliştiriciden bir tür yazılım oluşturması için bir talep gelir. Yazılım geliştirme ekibi, projeyi gereksinimlere ve adımlara ayırır. Bazen bu çalışma bağımsız yüklenicilere, satıcılara ve serbest çalışanlara verilir. Durum böyle olduğunda, yazılım mühendisliği araçları, yapılan tüm çalışmaların uyumlu olmasını ve en iyi uygulamaları takip etmesini sağlamaya yardımcı olur.
Geliştiriciler yazılımlarına ne koyacaklarını nasıl bilirler? Mülakatlar gerçekleştirdikten, bilgi topladıktan, mevcut uygulama portföyünü inceledikten ve BT liderleriyle konuştuktan sonra bunu belirli ihtiyaçlara ayırırlar. Ardından, yazılımın nasıl oluşturulacağına dair bir yol haritası oluşturacaklar. Bu, en önemli kısımlardan biridir, çünkü “işin” çoğu bu aşamada tamamlanır. Bu, aynı zamanda, tipik olarak burada da herhangi bir problemin ortaya çıktığı anlamına gelir.
Bilgisayar Mühendisliği Mi? Yazılım Mühendisliği Mi ?
Yazılım mühendisliği alanına yönelmek isteyen bireylerin akıllarına genellikle bilgisayar mühendisliği ile farkı gelmektedir. Halkımız tarafından bu iki iş sektörü birbiri ile aynıymış gibi algılansa bile bu meslekler birbirlerinden farklıdır. Bilgisayar mühendisleri bir bilgisayarın hem yazılım hem de donanım kısmıyla ilgilenmektedir. Bununla birlikte yazılım mühendisleri sadece uzman yazılımcı olarak program geliştirmektedir. Bilgisayar mühendisleri yazılım ve donanım bileşenleri hakkında çok daha bilgiliyken yazılımcılar sadece sistemlere hakimdir.
Yazılım Mühendisleri Maaşları Ne Kadar?
Her sektörde farklılık gösteren maaş skalaları yazılımcı maaşları konusunda da oldukça fazla farklılık göstermektedir. Örnek olarak mesleğe yeni giren bir yazılımcı asgari ücretle başlayabileceği gibi kendini çok iyi geliştiren bir yazılımcı 4 asgari ücret maaş ile çalışabilmektedir. Yazılımcı maaşları konusunda tamamen geçmişte yapmış olduğunuz projeleriniz ve diğer ayrıntılar etkili olmaktadır. Öyle ki sadece geliştirdikleri proje başıma milyon liralar kazanan yazılımcılar da sektörde bulunmaktadır. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarına kendinizi nasıl geliştireceğiniz hakkında ufak bilgiler yer almaktadır.
Yazılım Mühendisi Olma Süreci Nasıldır?
Kodlama alanında kendini yeterince geliştirmiş, kendisinden istenen programları geliştirebilen kişilere yazılım mühendisi denilmektedir. İyi bir yazılımcı olmak için yapmanız gerekenlerin başında hırs gelmektedir. Kendinizden emin bir şekilde hırs ve azimle birlikte çalışan kişilerin yazılım dünyasında yapabileceği birçok iş alanı bulunmaktadır.
İyi bir yazılımcı olmak için geçmeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlara aşağıdaki maddeler üzerinden ulaşabilirsiniz.
1. Kariyerinizi Planlayın
Hayatınızdaki herhangi bir işe başlamadan önce plan yaptığınız gibi yazılım sektörüne girmeden önce de planlama yapmanız son derece önemlidir. Yazılım sektöründe iş kolları oldukça farklıdır. Adından da anlaşılacağı üzere yazılım mühendisleri genellikle bilgisayar ortamında çalışan yazılımların geliştirilmesi ve oluşturulması aşamasında hizmet vermektedir. Yazılımcılar kullanıcıların dijital ortamlarda ihtiyaç duydukları programları analiz ederek bu alana yönelik projeler üretmektedir. Kariyerinizde hangi yazılım sektöründe bulunacağınız, hangi departmanlarda çalışacağınızı planlamak oldukça önemlidir.
2. Sıkı Bir Eğitim Alın
Yazılım mühendisi olmak için eğitim olmazsa olmaz konulardan bir tanesidir. Ülkemizde yazılım mühendisi olarak çalışan bireyler çok farklı alanlardan bu mesleğe geçiş yapmış olabilirler. Bu mesleği icra etmek için kesinlikle üniversite şartı bulunmamaktadır. Ancak üniversiteye giden diplomalı bireyler her daim sizlerin 1-0 önünde olacaktır. İster kendiniz evde öğrenerek isterseniz de İakademi profesyonel eğitimlerini alarak yazılımcı olma imkânınız bulunmaktadır. Bu süreçte azminizi kaybetmeden öğrendiklerinizle sürekli pratik yapmanız gerekecektir.
3. Deneyim Kazanın
Deneyim kazanmak yazılım mühendisliği aşamasında oldukça önemli bir maddedir. Kazanacağınız deneyim sayesinde derslerde ve eğitimlerde öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dökmüş olacaksınız. Aldığınız eğitim sonrasında yapacağınız stajlar sayesinde kendinizi çok daha fazla geliştirebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra staj deneyimleri sayesinde yazılım dünyasında adım atmış olursunuz.
4. Eğitimlere Katılın ve Sertifika Alın
Sektörde rakipleriniz her daim var olacaktır. Yapacağınız iş başvurularında rakiplerinize karşı önde olmak istemez misiniz? İakademi profesyonel eğitimleri sayesinde üst düzey bilgi sahibi olursunuz. Tüm bunların yanı sıra edindiğiniz bilgileri sertifikalayarak iş başvurularında 1-0 önde olursunuz. Eğitimlerimizi inceleyerek sizlerde kendinizle en alakalı kurslarımızı satın alabilirsiniz.
5. Portföyünüzü Oluşturun
Oluşturacağınız proje portföyü bir önceki madde kadar önemli olan konular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda oluşturacağınız projeler sayesinde iş başvurularında derin bir değerlendirme aşamasında kadar gelirsiniz. Geçmişte yapmış olduğunuz projelerin ışığında gelecekte de firmalara hizmet vereceğinizin mesajını vermiş olursunuz. Geliştirdiğiniz projeler yetenekleriniz hakkında derin bir bilgi kanıtı olacaktır. Tarafımızdan alacağınız eğitimler tamamen proje geliştirmeye yatkın olup, iş süreçlerinizi kolaylaştıracak nitelikte tasarlanmıştır.
6. İş Başvurunuzu Yapın
Uygun eğitim ve sertifikaları aradıktan, projeler üzerinde çalıştıktan ve katmanlı bir portföy oluşturduktan sonra yazılım mühendisliği işlerine başvurmaya hazırsınız. Kariyer hedeflerinizi tanımlayarak başlayın ve bugüne kadarki deneyiminize dayanarak sevdiğiniz bir işi seçin; bu, başvuru sürecinin başlarında uygun fırsatları daraltmanıza yardımcı olacaktır. Potansiyel işverenlerin becerileriniz ve yetenekleriniz konusunda güncel olduğundan emin olmak için özgeçmişinizi, LinkedIn profilinizi ve diğer ilgili başvuru materyallerini güncelleyin.
Bu süre zarfında kendinize güvenmek ve kendinizi sınırlamamak önemlidir. Çok sayıda farklı karakter ilk başta bunaltıcı olabilir, ancak suyu test ederken doğru kişinin orada olduğunu unutmayın.Onu bulması biraz zaman alabilir!