Blog
Nasıl Bilgisayar Mühendisi Olunur? Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?
- 08 Aralık 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Teknoloji ve yazılım sektörünün devamlılığı açısından çeşitli meslek dallarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu meslek dallarından biri de bilgisayar mühendisliği alanıdır. Bilgisayar mühendisi, yazılım ve algoritmalarla ilgilenen, bunların yanı sıra çeşitli bilgisayar donanımları hakkında da temel bilgi sahibi olup şirketlerin bilişimdeki iş ilerleyişinden sorumlu olan kişilerdir. Bilgisayar mühendisi olmak için en az lisans düzeyinde bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Yüksek lisansını tamamlayan kişiler de yine mezun olduktan sonra yüksek bilgisayar mühendisi veya yüksek yazılım mühendisi unvanlarını kazanarak mesleklerini icra edebilirler.
Bilgisayar mühendislerine günümüz teknolojisinde ve endüstrisinde oldukça ihtiyaç vardır. Kurumsal çalışmalarda, bireysel çalışmalarda veya takım çalışmalarında bilgisayar mühendisleri her zaman için geleceğe yön vermek, daha net adımlar atılmasını sağlamak ve teknoloji sektöründe şirketlerin ayakta durmasını sağlamak için çeşitli sorumluluklara da sahiptir.
Bilgisayar Mühendisi Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bilgisayar mühendisinin çeşitli sorumluluk ve görevleri vardır. Bilgisayar sistemlerinde iş analisti yapmak, bilişim sistemleri yöneticiliğinde yer almak, yazılım uygulamaları geliştiriciliği yapmak ve farklı alanlarda uzman olarak kariyerini devam ettirmek gibi çeşitli amaçlara yönelik çalışmalar gerçekleştiren bilgisayar mühendislerinin temel sorumluluk ve görevleri şunlardan oluşmaktadır:
- Mevcut teknolojileri takip ederek güncel bilgilerden yararlanmak
- Düzenli olarak donanım testi gerçekleştirmek
- Bakım faaliyetlerini sürekli hale getirmek
- Bilgisayar donanım sorunlarını gidermek
- Bilgisayar ekipmanlarını güncellemek
- Yeni teknolojileri eski ekipmanlara göre entegre etmek
- Mobil uygulamalar, web uygulamaları, otomasyon uygulamaları gibi yazılım projeleri geliştirmek
- Bilgisayar ağlarını kontrol etmek ve bir hiyerarşi yapısı kazandırmak
- İhtiyaçlar dahilinde yedek donanım sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek
Donanım ve yazılım olarak çeşitli kollarda aktif olarak görev yapan bilgisayar mühendislerinin çalıştıkları kuruma göre görevleri değişebilir. Çeşitli firmalarda daha fazla yazılım uygulamalarında aktif olarak görev yapabilen bilgisayar mühendisleri çoğu firmada daha robotik, yapay zeka, ağ topolojisi veya siber güvenlik gibi yazılım dışı faaliyetlerde bulunabilir.
Bilgisayar Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Bilgisayar mühendisi unvanını almak için lisans seviyesindeki bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Firmalarda bilgisayar mühendislerinin çeşitli görev ve sorumluluklarını üstlenebilen endüstri mühendisleri, elektronik mühendisleri de mevcuttur. Ayrıca yazılım mühendisliği alanından da mezun olduktan sonra yine aynı şekilde yazılıma yönelik olarak çalışmaların içerisine dahil olmak ve yazılım projelerini yürütebilmek de mümkündür. Firmalarda bilgisayar teknolojileri alanında daha aktif olarak rol almak ve proje yöneticiliği gibi büyük sorumluluklar üstlenmek isteyenlerin bilgisayar mühendisliği başta olmak üzere buna paralel mühendislik dallarından mezun olmaları gerekmektedir.
Bilgisayar Mühendisinde Olması Gereken Özellikler
Bilgisayar mühendisleri sürekli olarak sorunlara çözüm üretme, çeşitli varyasyonları ortaya koyarak ilerleme ve detay odaklı çalışarak projelerin devamlılığını sağlayan kişilerdir. Bilgisayar mühendisinde olması gereken en temel nitelikler şunlardan oluşmaktadır:
- Analitik düşünme becerisine sahip olabilmek
- Detay odaklı çalışarak uzun süreli konsantrasyon sağlayabilmek
- Ekip çalışmasına yatkın olmak
- Eleştirisel düşünme yetisine sahip olmak
- Yaratıcı olmak
- Meslekte kendini sürekli olarak geliştirme motivasyonuna sahip olmak
Bilgisayar Mühendisinin Dahil Olabileceği Alanlar
Bilişim, teknoloji ve yazılım sektöründe çok fazla konu ve departman mevcuttur. Bundan dolayı sektöre ilk adımını atan bilgisayar mühendisi bu alanlardan birinde çalışmalarını sürdürerek kariyerine devam edebilir. Ayrıca birden fazla alanda da yine bilgi sahibi olarak hem bilgi, birikimini artırabilir hem de neticesinde kendisine daha iyi ve geleceğe yönelik yatırımlar da yapabilir.
Bilgisayar mühendisi, çeşitli birçok alanda aktif olarak görev yapabileceği gibi kendini geliştirmesi için de yine çeşitli alanların fırsatlarından yararlanabilir. Buna göre bilgisayar mühendisleri;
- Donanım
- Siber güvenlik
- Veritabanı yönetim sistemleri
- Mobil uygulama geliştiriciliği
- Yazılım testleri uygulama
- Masaüstü uygulama geliştiriciliği
- Yapay zeka çalışmaları
- İş analistliği
- Robotik çalışmalar
- Bilgisayar ağları
- Network çalışmaları
Gibi alanlar başta olmak üzere daha birçok alanda çalışmalar yapabilirler. Sürekli olarak gelişen ve değişen yazılım sektörünün en büyük mimarları olarak değerlendirilen bilgisayar mühendislerinin sürekli olarak gelişim göstermesi, yeni teknolojilere adapte olabilmesi ve neticesinde daha iyi bir süreci takip etmeleri de gerekmektedir. Böylelikle bu alana olan istihdam da zamanla artabilir ve sektör sürekli olarak gelişmeye devam edebilir.
Güncel eğitim takvimimiz için tıklayınız…