Blog
MSSQL Server Nedir, Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
- 06 Eylül 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Yazılım uygulamaları birçok farklı programla geliştirilmekte ve ortaya her defasında farklı ürünler çıkarılmaktadır. Web uygulamaları, masaüstü uygulamalar, mobil uygulamalar ve daha birçok özel yazılımlar farklı kategorilerde ve platformlarda kullanıcılarının karşısına çıkmaktadır. Yazılım uygulamaları gerçekleştirilirken belirli yapılara da ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle uygulama içerisinde kaydedilen tüm verilerin saklandığı veritabanları mevcuttur. Hangi tür yazılım programı yazılırsa yazılsın uygulamanın türüne göre bir veritabanı tercih edilerek veriler güvenli biçimde kaydedilir. Veritabanı uygulamalarından biri olarak Microsoft’a ait olan ve çok sık kullanılan MSSQL ön plana çıkmaktadır. Microsoft SQL’in kısaltması olan MSSQL, bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Özellikle Windows üzerinde çalışacak olan uygulamalar için çok fazla tercih edilmektedir.
.NET yazılım dilinde geliştirilen yazılım sistemleri verilerinin tümü neredeyse MSSQL veritabanına kaydedilir. Kararlı ve hızlı bir yapı sağlayan MSSQL çok kullanışlı bir yapıya da sahiptir. Bu yazımızda MSSQL veritabanının nasıl kurulduğu ve nasıl kullanılacağı ile alakalı olarak detaylara değineceğiz.
MSSQL Server Nasıl Kurulur?
MSSQL veritabanını bilgisayarına kurmak isteyenler öncelikle https://www.microsoft.com/tr-tr/sql-server/sql-server-downloads bağlantısı üzerinden ihtiyaç duyulan versiyonunu indirmelidirler. İndirilen program başarıyla kurularak hazır hale getirilir. Bu site üzerinden hem Windows için hem Linux için hem de Dockera uygun olan dağıtım versiyonlarını indirebilirsiniz.
MSSQL Server Nasıl Kullanılır?
MSSQL veritabanı sunucuları genellikle SQL Server Management Studio ortamını kullanmaktadır. Böylelikle kullanıcılar bu ortam üzerinden uygulamaları için yeni veritabanı oluşturabilir, veritabanları altında yeni tablolar oluşturabilir, dışarıdaki veriler kolaylıkla entegre edilebilir veya export edilebilir. Veritabanı ve tabloların oluşturulmasının ardından ilgili yazılım uygulamasına bağlantı kurularak veritabanındaki tüm veri değerlerine ulaşım sağlanabilir. Yazılım uygulamasında kullanılan her türlü fonksiyon direkt olarak veritabanını tetikleyecektir. CRUD işlemi adı verdiğimiz ekleme, silme, güncelleme ve listeleme işlerinin yapılabilmesi için veritabanına ihtiyaç duyulmaktadır. Kullanıcı kaydından, verilerin listelenmesine kadar olan tüm süreç uygulama ile veritabanı arasındaki iletişime dayandırılmaktadır.
SQL Server Management Studio Nedir?
SQL Server Management Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir MSSQL veritabanı editörüdür. SQL Server Management Studio editörü vasıtasıyla birçok SQL komutu kullanılarak veriler üzerinde kolaylıkla işlemler gerçekleştirilebilir. Bu işlemler ise genellikle veri okuma, veri ekleme, veri silme, veri analizi ve veri raporlaması gibi genel işlemlerdir. Bu editör yardımıyla yeni veritabanı, yeni veri tabloları tasarlanabilir ve gerekli tüm ayarlar da yapılabilir. Kullanımı kolay olan SQL Server Management Studio, ortaya çıkarılacak uygulamanın verilerinin saklanması için de ideal bir veritabanı yapısı sunmaktadır. SMSS adıyla da bilinen MSSQL Server Management Studio’yu indirip, kurmak için https://aka.ms/ssmsfullsetup bağlantısını kullanabilirsiniz.
Şekil 1 MsSQL Server Management Studio
Transact-SQL (T-SQL) Nedir?
T-SQL, MS SQL veritabanı kapsamında veri ekleme, veri güncelleme, veri sorgulama ve veri silme gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirmek üzere kullanılan bir sorgulama dilidir. Programlama dili niteliğinde olmasa dahi programlama dillerine benzer bir yapıya sahiptir. Veri işleme dili, veri kontrol dili ve veri tanımlama dili olarak 3 kısma ayrılır.
Veri işleme dilinde select, update, delete ve insert komutları kullanılır. Veri tanımlama dilinde create, alter ve drop komutları kullanılır. Veri kontrol dilindeki komutlar ise grant, deny ve revoke komutlarıdır. Tüm bu komutlar bir arada kullanılarak bir uygulama için gerekli olan tüm işlemler gerçekleştirilebilir.
RDBMS – İlişkisel Veritabanı Nedir? Ne İşe Yarar?
RDBMS, ilişkisel veri tabanı; birbiriyle ilişkili olan veri noktalarının depolanmasını ve bu verilere erişimin sağlanmasını gerçekleştiren bir veritabanı türüdür. İlişkisel veritabanlarının tümü, verilerin tablolar ile temsil edilmesinin en kolay ve anlaşılır yollarından biridir. İlişkisel veritabanlarındaki tablolarda her satır anahtar ismi verilen benzersiz kimliğe sahip kayıt özelliği taşır. Tablonun sütunlarında ise verilere ait öznitelikler bulunmaktadır. Her kayıt her öznitelik üzerinde bir değer taşımaktadır. Bu yapılar ise veri noktaları arasında ilişki kurmayı kolaylaştıran yapılardır.
İlişkisel modellerin güçlü bir yapıda olması her çeşit kurum tarafından birçok çeşitli bilgi ihtiyaçları için tercih edilmektedir. İlişkisel veritabanlarının en temel kullanım alanları olarak ise stokların takip edilmesi, e-ticaret işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi büyük miktarlar üzerinedir.
MSSQL Server Lisans Ücretleri
MSSQL lisans ücretleri kendi içerisinde farklılık göstermektedir. MSSQL Express Edition kullanıldığında herhangi bir ücret ödenmesine gerek kalmaz. Fakat web edition kullanıldığında ilgili web hosting firması üzerinden fiyat alınması en makul seçenektir. Geliştirici olanlar ise Developer Edition’ı ücretsiz indirip kurabilirler. Diğer birçok standart ve enterpise seçenekleri de sunucularda kullanılmakta olan işlemcilerin çekirdek sayısına göre farklılık gösterir. 200 dolardan başlayıp 10.000 dolara kadar çıkan miktarlar mevcuttur.
MSSQL Lisansı Nasıl Satın Alınır?
Microsoft, lisans ürünlerini 3 farklı yoldan müşterilerine satmaya devam ediyor. Bunlardan biri ve en çok talep edileni ise Microsoft’un kendi web sitesi üzerinden perakende sattığı ürünlerin satışıdır. İkinci yöntem partnerleri aracılığıyla satın alma yöntemidir. Partnerlerin birçoğunun Microsoft ile toplu biçimde lisans anlaşmaları mevcuttur. Partnerler aracılığıyla genellikle daha uygun fiyatlara satın alım işlemleri mümkündür. Üçüncü yöntem de volume licensing adı verilen servis sağlayıcılar tarafından sıklıkla dahil olunan bir sistemdir. Bu yöntem daha çok MSSQL Server kapsamında web Edition için sağlanıyor.
SQL Veritabanı Geliştirme ve Transact-SQL İle Veri Sorgulama eğitimimiz için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…