Blog
Mobil Uygulama Geliştirme Aşamaları Nelerdir?
- 29 Temmuz 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Yazılım teknolojisinde günden güne artan ihtiyaç ve talepler doğrultusunda sürekli olarak bir şeyler üretilmeye devam edilmektedir. Yazılım teknolojileri arasında trend olan ve gün geçtikçe daha da yaygın hale gelen işlevlerden biri de mobil uygulamalardır. Bilgiye erişimin çok hızlı olduğu dönemde mobil uygulamaların da önemi oldukça fazladır. Bu doğrultuda bir mobil uygulama geliştirirken insanların ne gibi ihtiyaçları olduğu, en çok neyin talep edildiği konuların da bilinmesi gerekir.
Mobil uygulama geliştirirken de yine çeşitli yöntemlerin izlenmesi daha profesyonel, kullanışlı ve yaygın bir mobil uygulama geliştirilmesi için önemlidir. Bu bağlamda mobil uygulama geliştirme aşamalarına yazılımcıların fazlasıyla hakim olması gerekmektedir. Peki, “mobil uygulama geliştirme aşamaları nelerdir?” başlıklar halinde inceleyelim.
Adım Adım Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil uygulama yapım aşamaları noktasında yazılımcıların çeşitli kriterlere uyumluluk göstermesi gerekmektedir. Adım adım mobil uygulama geliştirme için öncelikle mobil uygulama fikrine karar verilmesi gerekiyor. Ardından ise teknik konulara girilerek hangi adımdan devam edileceği noktasında yazılımcıların sürece hakim olması gerekiyor. İşte sırasıyla mobil uygulama geliştirme aşamaları:
1. Uygulama Geliştirme Analizi
Mobil uygulama geliştirilirken en önemli adım uygulama geliştirme analizidir. Bu adımda yazılımcıların müşteri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmasıyla birlikte ihtiyaçların listesini de çıkarmalıdır. Burada ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirilmelidir.
Uygulama geliştirme analizinin en temel amacı sorunların ve ihtiyaçların listelenerek sorunlara çözüm önerilerinin oluşturulmasıdır. İlk aşamadan beri belirlenmekte olan sorunlara yönelik olarak geliştirilen çözümler aşamalı biçimde analiz edilir ve uygulama süresince veriler de not edilir.
2. Rakip Analizi
Uygulama geliştirmeye başlarken ilk adım olarak uygulama geliştirme analizinin öneminden bahsettik. Bu analizden sonra ise rakiplerin analiz edilmesi uygulama geliştirirken önemli analizler arasında yer almaktadır. Nitekim sürekli olarak değişen ve gelişen teknolojiye uyum göstermek açısından rakiplerden daha iyi bir süreç izlemesi yapmak önemlidir. Daha iyi tasarımlar oluşturulması, sorunlara daha iyi çözümler getirilmesi ve neticesinde sürecin daha iyi yönetilmesi gibi temel kriterler rakip analizi bağlamında büyük önem taşımaktadır.
Yazılım dünyasında rekabete ayak uydurmak ve bu rekabette ön saflarda yer almak oldukça önemlidir. Bununla birlikte geliştirilecek mobil uygulama daha öncesinde benzer nitelikte geliştirilmiş ise geliştirilen uygulamadan da referans alınarak üzerine yeni fikirler ve eklemeler yapılabilir.
3. Kullanıcı Deneyimi (UX)
Mobil uygulama geliştirildikçe uygulamayı kullanacak olan kişilerin de tanımlanması gerekmektedir. Mobil uygulamayı kullanacak olan kitlenin daha fikir ortaya çıkarken belirlenmesinde yarar vardır. Bu müşteri veya ziyaretçilerin tanımlanması anlamına da gelmektedir.
Kullanıcı deneyimi aşamasında temel amaç uygulamanın kullanıcılara nasıl hitap ettiğidir. Kullanıcıları yoran ya da engelleyen işlevlerin bu aşamada tespit edilmesiyle birlikte uygulamalardaki eksiklikler giderilir ya da fazlalıklar ortadan kaldırılır.
4. Programlama
Uygulama geliştirilirken gerekli analizlerin ve planlamaların yapılmasının artından iyi bir programlamanın da gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Buna göre mobil uygulamanın yayına alınacağı platformlar üzerinde uygulama farklılıklar gösterecektir.
Programlama kısmında mobil uygulamanın hangi alt yapıda çalışacağına dair net kararların alınmasında yarar vardır. Bu kararın alınmasıyla birlikte hızlı bir çalışma gerçekleştirilerek oluşabilecek hata ve riskler en aza indirgenebilir.
5. Test ve Yayın
Mobil uygulamalar planlama, analiz, kullanıcı deneyimi ve programlama aşamalarının ardından gerekli testlerin yapılması ve olası hataların giderilmesi için test ve yayın aşamasına tabi tutulmalıdır. Uygulamaların yayına alınmasıyla birlikte bu aşamada oluşabilecek tüm sorunlar bu aşamada test edilerek hataların önüne geçilebilir.
Mobil uygulamaların farklı cihaz çeşitliliğinden dolayı hatalar vermesi oldukça mümkündür. Bu hataların markaya vereceği hasarların önlenmesi için de testlerin olabildiğince en iyi biçimde yapılması gerekmektedir. Tüm testlerin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte yayın aşamasına geçilmelidir.
Sıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil uygulama geliştirmek yazılım sektörünün günümüzde en önemli gelişim gösterdiği faaliyetler arasında yer almaktadır. İhtiyaçlara göre tasarlanan mobil uygulamaların geliştirilmeye başlanması ile birlikte belirttiğimiz tüm adımların sırasıyla izlenmesi daha profesyonel ve ihtiyaçlara yönelik cevap verebilecek uygulamaların oluşturulması adına önemlidir. Sıfırdan mobil uygulama geliştirme çabası içerisinde olanlar için yazılım yaşam döngüsü adımlarına uyulması fazlasıyla önemlidir.
Mobil uygulama geliştirilirken mobil uygulama adımları ile birlikte yazılım yaşam döngüsü adımlarına da fazlasıyla uyulmalıdır. Peki, yazılım yaşam döngüsü adımları nelerdir?
- Planlama
- Analiz
- Tasarım
- Gerçekleştirim
- Test ve Bakım
Mobil uygulama geliştirmek de yazılım projeleri arasında yer almaktadır. Ortaya bir yazılım ürünü çıkarma amacı taşıyan, kullanıcıların etrafında kullanılabilecek bir yazılım ürünü gerçekleştirmeyi amaçlayan yazılımcıların bu adımları uygulaması gerekmektedir.
Projeye başlarken belirli bir plan çerçevesinde hareket etmesi gereken yazılımcıların ardından teknik analiz ve rakip analizi kısmına da geçerek proje için gerekli analizleri çıkarması gerekmektedir. Mobil uygulamanın tasarım kısmı kullanıcıların hangi ara yüzlerle karşılaşacağı tasarımların belirlenmesi ve ortaya çıkarılması aşamasıdır. Bu kısımda kullanıcı deneyiminin de ölçülmesi ve bu kullanıcı deneyimine göre hareket edilmesi uygulamadaki eksikliklerin giderilmesi için de önemlidir. Tasarım aşamasından sonra projenin en çok zaman harcanacağı kısım olan gerçekleştirim aşaması kodların, fonksiyonların, işlevlerin yazıldığı ve tamamlandığı kısımdır. Uygulama tasarımıyla eşleştirilecek olan tüm fonksiyonlar gerçekleştirim aşamasında gerçekleştirilir. Gerçekleştirim aşamasının tamamlanmasıyla birlikte uygulamanın kemik yapısı ortaya çıkmakta ve geriye sadece testler, bakımlar kalmaktadır.
Test ve bakım aşamasında uygulamanın gerekli olan tüm testleri gerçekleştirilerek olası hatalar ve sorunlar çözüme kavuşturulur. Test ve bakım aşamasının eksiksiz ve tam biçimde yapılmasının ardından ise uygulama yayına alınarak kullanıcılar ile paylaşılır.
Adım adım mobil uygulama geliştirme için tüm bu aşamalara dikkat edilmesi ve akabinde uygulamanın ortaya çıkarılması gerekmektedir. Mobil uygulama konusunda yeni olanlar için yazılım yaşam döngüsünün tüm adımlarına odaklanılması da yine mobil uygulamanın tam, eksiksiz ve profesyonel biçimde geliştirilmesi açısından önemlidir.
Mobil uygulama geliştirme kategorisindeki eğitimlerimizi görüntülemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…