Blog
Bilgisayar gibi mobil cihazların da yazılımlarını kullanmak ve doğru yönetebilmek için işletim sistemleri mevcuttur. Mobil işletim sistemleri, tablet ve telefon gibi mobil olarak kullanılmakta olan tüm akıllı cihazların uygulama ve programlarını çalıştırmasını sağlayan yazılım sistemleridir. Çoğu mobil cihaz belirli donanımlar üzerinde çalışmaktadır. Örnek olarak bir iPhone telefon ya da tablet IOS işletim sistemi üzerinde çalışabilir.
Mobil işletim sistemleri, akıllı cep telefonlarındaki tüm fonksiyonların eksiksiz ve doğru biçimde kullanılmasını için kullanıcı deneyimini üst seviyede sağlayan arayüze sahip yazılımlardır. Mobil cihazlarda kullanılmakta olan işletim sistemi türleri kendi içerisinde farklılıklar gösterse de genel olarak IOS ve Android işletim sistemleri daha çok kullanılmaktadır.
Sadece kullanıcı deneyimini üst seviyede tutan arayüz desteği değil aynı zamanda yazılım geliştiricileri tarafından da kolay geliştirilebilir özelliğe sahip olması mobil işletim sistemlerinin en temel özelliklerinden biridir. Bu noktada IOS geliştiricileri Apple tarafından geliştirme noktasında sınırlandırma yaşarken Android geliştiricileri ise Linux tabanlı olduğu ve açık kaynak kodlu desteği de gösterdiği için daha rahat geliştirme yapabilmektedir. Ancak kullanıcı tarafından Android ve IOS işletim sistemlerinin çok fazla tercih edilmesi bu noktada en büyük kriterlerden biridir. Geliştirici ve kullanıcı bağlamında değerlendirildiğinde de yine bu iki işletim sisteminin çok yaygın ve kolay biçimde ele alındığını söylemek mümkündür.
Mobil İşletim Sistemi Nedir?
Mobil işletim sistemi, başta cep telefonu ve akıllı cihazlar olmak üzere tablet ve PDA’lar için geliştirilmiş işletim sistemleridir. Mobil işletim sistemleriyle birlikte akıllı cihazlar içerisindeki tümleşik yazılım sistemlerinin çalıştırılması daha kolay hale gelmektedir.
Tüm mobil işletim sistemleri kendi aralarında farklı işleyişe sahiptirler. Bu noktada farklı geliştiriciler tarafından da geliştirilebilir olması mobil işletim sistemlerinin tümünün geliştirilmeye açık ve aynı zamanda kolay kullanılabilen, kullanıcı dostu arayüzleri destekleyen işletim sistemleri olarak ele almak da mümkündür. Bazı mobil işletim sistemleri açık kaynak kodlu olup birçok mobil işletim sistemi de kapalı kaynak koda sahiptir.
Mobil cihazların sadece arama yapmak ya da SMS göndermek gibi işlevselliklerinin yanı sıra e-posta gönderimi sağlamak, oyun oynayabilmek, video izlemek, görüntülü sohbetler yapmak ve daha fazla işlevi gerçekleştirmek adına mobil işletim sistemleri geliştirilmiş, geliştirilmeye de devam edilmektedir. Çoklu görev yönetim desteği sağlayan mobil işletim sistemi, bellek ve kaynak yöneten yazılım sistemleri olarak da adlandırılabilir. Mobil işletim sistemlerinin hem geliştiriciler tarafından daha iyi geliştirmeye açık olması hem de kullanıcılar tarafından kolay kullanımı sağlayan arayüzlere sahip olması en temel kriterlerden biridir. Bu kriterleri sağlamakta olan mobil işletim sistemlerinin uzun vadeli kullanımı da yine mümkündür.
Mobil İşletim Sistemleri Nelerdir?
Mobil işletim sistemleri arasında çeşitli farklılıklar görülmektedir. Buna karşı her işletim sisteminin farklı tipteki kullanıcılar tarafından sevilmesi ve kullanılması da bilinmektedir. Genel olarak en çok tercih edilen mobil işletim sistemleri şunlardır:
- Android işletim sistemi
- Apple IOS işletim sistemi
- Blackberry OS işletim sistemi
- Windows Phone OS işletim sistemi
- BADA işletim sistemi
- Palm OS işletim sistemi
- Open WebOS işletim sistemi
- Symbian işletim sistemi
- Maemo işletim sistemi
- MeeGo işletim sistemi
- Verdict işletim sistemi
Mobil işletim sistemleri çeşitleri genel olarak bunlar olup global anlamda en fazla IOS, Andorid ve Windows Phone işletim sistemi özelliği taşıyan mobil cihazlar tercih edilmektedir. Bu işletim sistemleri hakkında detay vermek gerekirse;
1. IOS Mobil İşletim Sistemi
Apple firması tarafından geliştirilen IOS işletim sistemi iPhone, iPod ve iPad cihazlarını çalıştıran işletim sistemidir. Yazılımın özel bir sürümü ayrıca Apple Watch’a güç vermektedir. Kullanıcının dokunuşuna yanıt veren IOS işletim sistemi, bir programın açılması için ekrana dokunmanıza, bir görüntünün büyültmesini ya da küçültmesini gerçekleştirmek için küçük parmak hareketlerine ya da sayfalar arası gezinti yapmak için parmağınızı ekran üzerinde kaydırmanıza imkan tanır.
IOS işletim sisteminin üçüncü taraf sistemlerde kullanılmasına izin verilmemektedir. Bundan dolayı sadece Apple tarafından üretilen ürünlerde kullanılabilen IOS işletim sisteminde internet kullanımı için Safari web tarayıcısı bulunmaktadır. Müzik çalmak için iPod uygulaması, e-posta yönetimi gerçekleştirmek için ise Apple’s Mail uygulaması bulunmaktadır. Uygulama yüklemek ve kullanmak için ise App Store uygulamasından yararlanılır.
2. Android Mobil İşletim Sistemi
Google’a ait olan Android işletim sistemi, çok çeşitli cihazlarda aktif olarak kullanılmaktadır. Linux çekirdeği tarafından desteklenmesi sayesinde birçok farklı cihaz türünde kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Android mobil işletim sistemi, geliştiriciler tarafından kilidi açılmış donanımlara erişim ve istedikleri geliştirmeleri yapmak için de fırsat tanır. Bu özellik, telefon kapsamında uygulama geliştirmek isteyen herkesin sınırsız erişim hakkına sahip olması anlamına da gelir. Bu sayede kullanıcılar çok fazla sayıda ücretsiz içerikten yararlanabilir.
Çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ettiğinden dolayı şuan en baskın olan mobil işletim sistemleri arasında gösterilen Android’in en iyi özelliklerinden biri de içeriklere ve işlevlere daha hızlı ve kolay ulaşım sağlayabilmektir. Kolay erişim sağlayan widget’lar ile birden çok ana ekranı özelleştirme yeteneklerine de sahiptir. Bununla birlikte programların basit halde kaydırarak kapatma yeteneğine de sahip olması, çoklu görevler için kapasitesinin yüksek olduğunu da gösterir. Binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamaları edinmek, telefona indirip kullanmak için ise Google Play Store uygulaması, Android telefonlarda dahili olarak gelen uygulamalardan biridir.
3. Windows Phone Mobil İşletim Sistemi
Andoid ve IOS yazılımlarının gerisinde kalmasıyla birlikte Microsoft yazılımı, 2010 yılının sonlarında cep telefonlarında Windows platformunun büyük oranda yenilenen versiyonunu yayınladı. Kullanıcı deneyimine çok fazla önem verilerek sıfırdan yeni biçimde tasarlanan ve oluşturulan Windows Phone işletim sistemi, ama ekran özelinde her biri kendi işlev ve amacı olan çıkarılabilir, değiştirilebilir kareler bölümüne sahip olarak tasarlandı. Karo tabanlı arayüz olarak nitelendirilen bu ana ekran sayesinde Windows Phone işletim sistemi zamanla daha fazla kullanıcı tarafından kullanılmaya başlandı.
Bununla birlikte mevcut tüm uygulamalar üzerindeki fotoğraf ya da müzikleri tek bir kitaplık özelinde gruplandıran, hun adı verilen toplayıcılara da sahiptir. Bu sistem, Facebook fotoğraflarının kamera fotoğrafları ile ve farklı tür kaynaklardaki belgelerin bir arada gruplandırılması, erişimin de oldukça kolay bir biçimde bulunabileceği anlamına gelmektedir. Windows Phone işletim sistemi, web erişimi için Internet Explorer’in mobil cihazlar özelindeki optimize edilmiş sürüm desteği ve push desteği olan güvenli kurumsal e-posta hesaplarını destekleme görevi olan Ecchange ile birlikte gelmektedir.
Mobil işletim sistemlerin en temel amacı geliştiricilerin sistemi kolay geliştirebilme imkanına sahip olması ve kullanıcılar tarafından ilgili işletim sisteminin kolay biçimde kullanılıp yönetilmesini sağlamaktır. Bu tür amaçları taşıyan mobil işletim sistemlerinin günümüzde çok fazla kullanıldığı ve tercih edildiği de bilinmektedir. Android, IOS ve Windows Phone işletim sistemleri başta olmak üzere diğer mobil işletim sistemleri de yine global anlamda çok fazla tercih edilen işletim sistemleri olup her biri farklı işlev ve özelliklere sahiptir.
Mobil uygulama geliştirme kategorisindeki eğitimlerimizi incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimiz için tıklayınız…