Blog
Microsoft Power BI Nedir?
Microsoft Power BI işletmenizde var olan tüm verileri tek bir çatı altında toplamaya ve toplamış olduğunuz verileri görselleştirerek analiz etmenize yarayan bir iş analiz hizmetidir. Microsoft alt yapısı ile kullanıma açılmış olan Power BI, günümüzde tüm çalışanların sahip olduğu verilere kolay bir şekilde ulaşmasına, rapor ve canlı panolar oluşturmasına yaramaktadır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra etkileşimli görselleri ile birlikte verilerin çok daha net bir şekilde anlaşılır olmasına aracılık etmektedir. Microsoft Power BI uygulamaları ile birlikte karmaşık ve tek bir yerde olmayan verileri dahil tek bir raporda erişilebilir bir hale getirebilir ve iş operasyonlarının tamamına tek bir pencereden bakabilirsiniz.
Neden Microsoft Power BI’yi Tercih Etmeliyim?
Günümüzde Power BI uygulamalarına muadil olarak üretilmiş pek çok farklı ürün bulunmaktadır. Power BI sunmuş olduğu bütünleşik veriler ile birlikte sektörde lider konumdadır. Aynı zamanda ilgili uygulamanın sektörde var olan Sap, SQL, Excel gibi 40’dan fazla veri tabanına ve kaynağına kolay bir şekilde entegre edebilirsiniz. Tüm bu özelliklerin yanı sıra oluşturmuş olduğunuz verileri tüm platformlarda kolay bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz ve yayınladığınız raporlara gerek bilgisayar, tablet ve telefonlardan kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Microsoft Power BI diğer uygulamalara göre pek çok farklı lisans ücretlerine sahiptir. Bu sebepten ötürü kullandığınız kadar ödeme imkanına da aynı zamanda sahip olabilirsiniz.
Microsoft Power BI Özellikleri Nelerdir?
1.Aktif Canlı Dashboard Özelliği
Power BI aktif dasboard özelliği ile bir veya daha fazla sayıda temel rapor alabilirsiniz. Raporların düzenlenmesi ve daha ayrıntılı bir hale getirilmesi için ayrıca bir uzmanlık gerekmemektedir. Power BI’ın avantajlarından biri panoların canlı olmasıdır. Örneğin, bir panodaki bir görselleştirme gerçek zamanlı bir veri kaynağına bağlandığında, görselleştirme sürekli olarak güncellenerek daha hızlı içgörü ve anında raporlama sağlar.
Panolar, birden çok rapordan görselleştirmeler içerebilir. Panolar özelleştirilebilir- herhangi bir rapordan herhangi bir grafiği istediğiniz herhangi bir panoya ekleyebilir veya sabitleyebilirsiniz. Şirket logoları gibi Excel dosyalarından da panoya resimler ekleyebilirsiniz. Veriler Google Analytics, Marketo, Salesforce, ZenDesk ve daha fazlası gibi popüler SaaS platformlarından içe aktarıldığında pano oluşturmak çok daha kolaydır. Power BI, bir SaaS platformuna bağlandığında verileri önceden oluşturulmuş panolarda ve bu çözüm için optimize edilmiş raporlarda görüntüler; böylece verilerinizin değerini dakikalar içinde keşfetmeye başlayabilirsiniz.
2. Uygulama Üzerinden Etkileşimli Raporlar Alabilirsiniz
Kullanıcı dostu arabirimiyle Power BI, tüm çalışanların zengin, etkileşimli raporlar oluşturmasına olanak tanır. Power BI’da bahsettiğimiz raporlar, aynı temel veri kümesini temel alan ve görselleştirmeler olarak da bilinen bir dizi grafiktir. Sıfırdan bir rapor oluşturabilir, önceden yazılmış bir rapor seçebilir veya belirli bir veri kümesi için önceden hazırlanmış bir rapor şablonu uygulayabilirsiniz. Peki, raporu nasıl özelleştirebiliriz? Raporlar, mevcut raporlardaki görselleştirmeler değiştirilerek veya yeni görselleştirmeler eklenerek özelleştirilebilir. Farklı konuları aynı veriler üzerinden incelemek isterseniz tek bir veri setinden birden fazla varyasyon içeren raporlar oluşturabilirsiniz.
3. Verileri Kolay Bir Şekilde Görselleştirebilirsiniz
Panolar ve raporlar, görselleştirmeler veya grafikler kullanılarak oluşturulur. Power BI, verileri görsel olarak ilgi çekici şekillerde sunmanıza olanak tanıyan çeşitli görselleştirme araçlarına sahiptir. Peki, hangi diyagramları oluşturabiliriz? Çubuk, Çizgi, Sütun, Alan, Ağaç, Halka, Pasta, Dağılım, Radar, Coğrafi vb.
Bir dizi görselleştirme oluşturduktan sonra, yeni içgörüleri ortaya çıkarmak için bir rapordaki görselleştirmeler arasında çapraz filtreleme yapabilirsiniz. Aynı rapor sayfasındaki görselleştirmeleri filtrelemek için dilimleyicileri kullanabilirsiniz.
4. Mobil Uygulamalarla Bir Arada Kullanabilirsiniz
Microsoft Power BI, Windows, iOS ve Android için yerel etkileşimli uygulamalar aracılığıyla herhangi bir cihazdaki panolara gerçek zamanlı ve güvenli erişim sağlar. Daha iyi bir görüntüleme deneyimi için, pano kullanıcı arabirimi de daha küçük ekranlar için optimize edilmiştir.
Bu uygulamaların ayrıca mobil cihazlara özgü bazı özellikleri vardır.
Verilere daha yakından bakmak için görselleştirmeleri yakınlaştırıp uzaklaştırabilirsiniz
Değişikliklerden haberdar olmak ve veriler belirli eşikleri geçtiğinde veya altına düştüğünde bildirim almak için bildirim uyarıları ayarlayabilirsiniz. Bu nedenle, veri değerlerindeki değişiklikler size otomatik olarak bildirilir. Riskleri ve fırsatları anında görebilirsiniz.
Raporların veya görselleştirmelerin anlık görüntülerini alın ve vurgulama özelliğini kullanarak yorumlarınızı yazın. Açıklamalı anlık görüntüleri kısa mesaj veya e-posta yoluyla paylaşarak ekip arkadaşlarınızla iş birliği yapın.
5. Soru- Cevap Özelliği İle Anlık Tepkiler Alabilirsiniz
Soru-yanıt (S&C) Power BI’ın benzersiz bir özelliğidir ve verileriniz hakkında İngilizce sorular sormanıza olanak tanır. Bu soruları cevaplamak için yeni görselleştirmeler veya grafikler şeklinde cevaplar üretir. Verilerinizle ilgili herhangi bir talepte bulunabilirsiniz. Soru-Cevap işlevi, sorudaki anahtar sözcüklere göre verileri akıllıca filtreler, sıralar, toplar, gruplar ve görüntüler.
Panonun üst kısmındaki Soru-Cevap metin kutusuna bir soru yazarak Soru-Cevap özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Dolayısıyla Power BI, soruları yanıtlamak üzere grafikler oluşturmak için temel raporlardan alınan verileri kullanır. İstenirse, grafiği panoya sabitleyebilir ve daha fazla soru sorarak grafiği değiştirebilirsiniz. Veri modelinin nasıl kurulduğu, soru yanıtlama özelliğinin kullanılabilirliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Soru yanıtlama özelliği, veri modeli doğal anahtar ifadeler kullanılarak oluşturulduğunda en doğru sonucu verir.
6. Oluşturulan Raporları Kolay Bir Şekilde Paylaşabilirsiniz
Oluşturmuş olduğunuz bir panonun üst kısmında yer alan Soru-Cevap alanlarını kullanarak yaptığınız sunumlarda dinleyicilerinizden kolay bir şekilde geri dönüş alabilirsiniz. Bu sayede oluşturacağınız Power Bı görselleri hem dinleyicileriniz için hem de sizler için mükemmel bir geri dönüş aracı olacaktır. İakademi Power BI kursu ile birlikte en kısa süre içerisinde sizlerde bu aracı etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
Power BI kursu için İakademi iletişim sayfası üzerinde yer alan iletişim adresleri üzerinden aktif olarak sorularınızı bizlere iletebilirsiniz.