Blog
Kodlama Yapabilmek İçin Gerekli Programlama Dilleri
- 11 Mayıs 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Günümüzde her yazılımcının tercih ettiği farklı bir programlama dili bulunmaktadır. Programlama dilleri sayesinde günümüzde yazılım uzmanları insanların hayatını kolaylaştıracak adımlar atıyorlar. Yazılımcılar genelde alışkın oldukları dilleri kullanarak, çalışmalarını yürütür. Günümüzde bazı Programlama dilleri o kadar profesyonel şekilde oluşturulmuş ki, birçok yazılımcı bu programları kullanmadan edemiyor. Günümüzde web yazılımcılar, mühendisler, web tasarımcılar ve veri analizi çalışmaları yapan birçok kişi programlama dillerini kullanmakta. Sizlere bu yazımızda web tasarım çalışmalarından mobil uygulama geliştirme çalışmalarında kullanılan bazı programlama dilleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Python
Python öğrenimi oldukça basit olan ve uygulama konusunda oldukça geniş bir alternatife sahip olan Programlama dilleri arasındadır. Özellikle 2018 yılının sonlarında dünyada en çok kullanılan yazılım programlama diliydi.
Python Özellikleri
- C ve C++ dilleriyle üst düzey entegrasyon sistemine sahip olup, profesyonel bir çalışma sağlanarak kullanılabilmektedir.
- OOP özellikleriyle birlikte nesne ve sınıf oluşturup kullanılabilmektedir.
- Açık kaynak kodlu programlama dillerinden biridir.
- Python sürekli olarak geliştirici olan bir ekibe bünyesinde görev vermiştir.
- ABD’de yapılan bir araştırmaya göre geçtiğimiz yıl yani 2020 yılında en çok gelir elde eden yazılım dilidir.
Java
Bugünün şartlarında mobil uygulama yapımında tercih edilen Java her geçen yıl popülerliğini korumaya devam ediyor. Yalnızca Android uygulamaları içerisinde değil, PC uygulamaları ve veri tabanı sistemleri içinde kullanılmaya devam ediyor.
Java Özellikleri
- Oldukça sistematik ve kaliteli kodlama olanağı sunmaktadır.
- OOP Desteklidir. Linux, Mac, Windows gibi işletme sistemlerinde basit bir şekilde kodlanabilmektedir.
- C ve C++ dillerinde vazgeçilmez olan bütün özellikler Java dilinde de vardır.
- Kurumsal yazılım geliştirme çalışmalarında dünyada zirvededir.
- Google Play, AppStore üzerindeki birçok uygulama Java diliyle geliştirildi.
- Günümüzde oldukça popüler olan Amazon, Linkedin, Twitter gibi büyük markalar Java ile oluşturulmuştur.
- Öğrenmesi kolay olan Java karmaşık bir yapıya sahip değildir. Ayrıca Java biliyorsanız ve bunu CV’nizde belirttiyseniz bu durum sizi rakiplerinizden bir adım öne taşımaktadır.
Java hakkında daha detaylı bilgi için “Java Programla Dili Nedir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
JavaScript
JavaScript programlama dilleri arasında birçok yazılımcının en çok tercih ettiği ve vazgeçemediği programlarındandır. Bu uygulama tasarımcısı tarafından sadece 1.5 haftada tasarlandı. Çıktığı ilk dönemlerde oldukça fazla alay edilen bir programdı. Fakat günümüzde birçok uzmanın vazgeçilmezi haline gelmiştir.
JavaScript’in Özellikleri
- Diğer bütün programlama dilleriyle Entegre bir biçimde faaliyet göstermektedir.
- PC istemci tarayıcısı içerisinde faaliyet gösterir. Ayrıca Hosting yerine PC’de bulunan komut işleme merkezindeki istemci tarafından çalıştırılır.
- Düzenleme ya da derleme gereksinimi olmadığından web tarayıcısı içerisinde hemen çalışabilmektedir.
- Veri doğrulama özelliğine sahiptir.
- Oldukça fazla eklentisi olduğu için özellikleri oldukça fazladır.
- Adı Java ile benzer olduğu için Java ile aynı işlevi gördüğü ve birbirlerinin devam gibi bir görüntü çizse de birbirlerinden farklı programlardır.
Sizlerde yukarıda bahsedilen programlama dillerini öğrenmek ve hakim olmak isterseniz İ-Akademi’nin çeşitli programlama dilleri ile ilgili eğitimlerine göz atabilirsiniz.
İ-Akademi’nin Uygulanma Geliştirme eğitimleri için tıklayınız…