Blog
İş Zekası Nedir?
İş zekası olarak adlandırılan kavram, son dönemlerde birçok iş alanında karşımıza çıkmaktadır. İşyeri içerisindeki faaliyetler sonucunda elde edilen ham verilerin kullanıldığı ve bunlar ile çok daha etkili bir bilginin elde edildiği bir süreç olan iş zekası, çalışma bakımından da etkili ve verimli bir sonuç elde edilmesini sağlamaktadır. Bu süreç içerisinde analitik ve teknolojileri bir arada kullanılarak birkaç yöntem belirlenir ve bu yöntemlerden yardım alınır. Şirketin yaptığı faaliyetler sonucunda takip edilerek belirlenen, depolanan ve sonrasında da analiz edilen veriler, çok daha kapsayıcı ve anlamlı özelliğe getirilerek işyeri içerisindeki operasyonel ve stratejik alanlarda kullanılır. Bu işlemlerin uygulanması, işyeri açısından çok daha olumlu etkilerin görülmesini sağlamaktadır.
İş zekası kapsamında yapılan analizler ile elde edilen veriler, tamamen bilgilere dayalıdır ve asla içgüdüsel ya da varsayımsal olarak değildir. Bu süreç içerisinde çalışılırken geçmişe dair verilerin tamamı incelenmeli ve gelecek konusunda işyerlerinin ve şirketlerin çok daha iyi karar alması sağlanmalıdır. Bu sayede şirketlere ait olan iş süreçleri de minimum sorun ile hareket ederek sorunsuz bir çalışma deneyimi elde edilir.
Yukarıda bahsedilen olumlu etkilerin görülebilmesi ve şirketler için sağlanabilmesi amacı ile birkaç iş zekası aracına ihtiyaç duyulur. Bu araçlardan faydalanılarak çok daha iyi bir sonuç elde etmek mümkündür.
İş Zekası Araçları ve Özellikleri Nelerdir?
Şirket ve firma içerisinde yer alan çeşitli birimler, şirket süreçleri ve faaliyetlerinden veri belirlemek, toplamak, bu toplanan verileri doğru bir şekilde depolamak, depolanan verileri detaylıca analiz etmek ve sonrasında da en iyi hali ile sunmak zorundadır. Bunların istenilen düzeyde gerçekleştirilebilmesi için ise iş zekasına ait birkaç aracın kullanılması gerekir. İş zekasına ait araçlara dair temel özellikleri şu şekilde belirtebiliriz:
Veri Madenciliği:Makine öğrenimi, veri tabanları ve var olan istatistikler sayesinde büyük veri kümelerinde yer alan eğilimlerin neler olduğu ortaya çıkarılır.
Raporlama:Şirket içerisinde var olan verilerin belirli bir düzene getirilmesi, filtrelenmesi ve görüntülenmesi sağlanır.
Performans Değerlendirmesi Yapma:Gösterge panellerinin özelleştirilmiş halleri kullanılarak hedeflere dair performansı ölçmek ve değerlendirmek amacı ile geçmiş veriler ve şu anda kullanılan mevcut veriler karşılaştırılır.
Sorgulama:Veriler dair bazı soruların sorulması ile veri kümeleri içerisinden cevapların çekilmesi amaçlanır.
İstatistiksel Analiz:Kullanılan istatistiksel teknikler sayesinde veriler üzerinde etkinlik artırıcı betimleyici analitik sonuçlar elde edilir ve alınır.
Veri Görselleştirme:Var olan verilerin çok daha iyi ve kolay anlaşılabilmesi amacı ile analiz edilmiş olan veriler grafik, çizelge ve histogram gibi görsel anlatımlar ile sunulur.
Bu ve bunun gibi birçok temel özellik, iş zekasına ait olan araçlarda bulunmaktadır. Bu sayede elde edilen verimde yüksek düzeyde yer alır.
İş Zekası Avantajları Nelerdir?
İş zekasına dair olan araçlar ve teknikler kullanılarak, günümüzde birden çok avantajın elde edilmesi sağlanabilmektedir. Özellikle de şirketler için vazgeçilmez hale gelen bu teknikler, doğru kullanımlar ile daha basit bir çalışma ve verimlilik düzeyinin elde edilmesini amaçlar. İş zekasına dair avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
Daha Hızlı ve Daha Doğru Bir Raporlama Yapma:Günümüzde kullanılan iş zekası araçları, var olan gerçek zamanlı verilerin doğru bir şekilde toplanmasını ve istenen seviyede işlenmesini amaçlar. Bunun yanında, gerçek zamanlı analitik özelliğinin de kullanılması ile durmaksızın güncellenen verilerden ve bilgilerden de haber alınarak bu kapsamda hareket edebilme özelliği sağlanıyor. Bu sayede de şirketler ve firmalar, sorun yaratabilecek durumlardan kısa sürede haberdar olarak bunlara dair önleyici nitelikteki hareketleri uygulama şansı bulabiliyor.
İş Kararlarının Daha İyi Olması:Kullanılan ve uygulanan iş zekası teknikler, araçları, bir departmanın genel başarısından çalışanların verimliliğine kadar şirket içerisinde yer alan tüm faaliyetlere ve işleyişlere ulaşabilmektedir. Yapılan işlemler, bu kapsamdaki tüm bilgilerin veriler halinde elde edilmesini sağlar. Bu bilgilerin alınması sayesinde ise iş süreçlerinde yer alan etkinlikler de çok daha basit bir şekilde saptanır ve operasyonel süreçler içerisinde yer alan işlemler daha kolay tahmin edilerek bu kapsamda etkili kararların alınması amaçlanır.
Geniş Bir Rekabet Analizi Oluşturma:İş zekası içerisinde yer alan özellikler sayesinde bükük veri setlerinin de toplanması kolay bir hal alır. Bunun sonucunda ise işleme kapasitesi ile sektörde bir rekabet avantajı yaratılır. Pazarlama, bütçe ayırma ve farklı iş süreçlerine dair kapsamlı bir analiz yaparak verimlilik, performans değerlendirmesinde bulunabilirsiniz. Bu sayede şirketinizin pazar içerisindeki yerini de nasıl güçlendireceğine dair bir fikir elde etme şansı bulunursunuz. Rekabet konusunda vazgeçilmez bir yere sahip olan iş zekası, araçların doğru kullanımı ile mükemmel sonuçların elde edilmesini mümkün kılar.
Veri Değerlendirmesi Yapma:İş zekası araçları depolama, analiz etme, veri toplama, düzenleme ve sunma olarak beş farklı sürece sahiptir. Bu süreçlerin kullanımı ile beraber devamlı olarak gelen ve geleneksel teknikler ile işlenmesi çok zor halde bulunan büyük miktardaki verilen, bilgilerin işlenmesi yapılır. Bu sayede bu verilere erişmek de artık çok daha basit bir hal alacaktır. Bu işlemlerin yapılması ile beraber, şirketlerin önemli olarak atfettiği hiçbir noktayı kaçırmaması ve alınacak kararların ve yapılacak faaliyetlerin de tam olarak bu noktalara göre yapılması sağlanır. Güncel bilgiler ile alınacak olan her karar, şirket için büyük ölçüde avantaj ve fayda sağlayacaktır.
Artan Müşteri Memnuniyeti:Şirketlerin müşterilerini tanıması, onlarla temasa geçmesi ve ne istediklerine dair bir fikir sahibi olması gerekir. Bunu başarabilen şirketler, müşteri memnuniyetleri kapsamında da başarılı olmuş demektir. İş zekası sistemleri, yapmış oldukları işlemler sayesinde tam olarak bu memnuniyeti getirmektedir. Bu sistemleri kullanarak müşterilerinize dair çok fazla bilgi edinebilir ve onlara sunduğunuz hizmetleri etkili hale getirebilirsiniz. Bu bilgiler genel olarak müşterilerin davranış ve tutumlarının araştırılması, tanımlaması olarak bilinen bilgilerdir. Tüm bilgilerin bir araya getirilerek değerlendirilmesi ile müşterilerin talepleri ve ihtiyaçları öngörülebilir bir şekilde alır. Bu sayede de bu ihtiyaçlara cevap verebilecek hizmetler, ürünler oluşturulur.
İş zekası, sunduğu bu avantajlar ile günümüzde de birçok şirketin daha değerli verilere erişmesini sağlamaktadır.