Blog
Google Sheets ve Microsoft Excel Arasındaki Farklar Nelerdir?
- 30 Eylül 2020
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Hangi iş üzerine olursa olsun, yapılan işlerdeki verileri doğru analiz etmek çok önemlidir. Veri analizi artık o kadar önemli bir boyuta geldi ki sadece veri analiz etmek üzerine yeni araçlar geliştirildi. Veri analisti adı verilen yeni bir meslek grubu oluştu. Verilerinizi analiz ederek gidişatınızı belirleyebilirsiniz. Farklı farklı yerlere alınmış küçük notlar yerine tablo haline getirilmiş bilgiler daha verimli olacaktır. Elektronik tablolarınızı kullanarak ihtiyaçlarınıza göre çeşitli işlemler yapabilirsiniz. Elektronik tablolarınızı şekillendirerek karmaşık veri yığınlarının önüne geçebilir ve en işlevsel verileri tespit edebilirsiniz.
Verileriniz çok büyük veya çok küçük olsa bile, onları bir tablo halinde tutmanız en doğrusu olacaktır. Tablo halinde tutulan verinizin her bir hücresinde ne olduğunu kolayca takip edebilirsiniz. Basit kullanımları sayesinde en çok bilinen ve birbirleriyle en çok kıyaslanan tablo araçları Google Sheets ve Microsoft Excel’dir.
Google Sheets ile Neler Yapılabilir?
Google Sheets, bulut sunucularda depolama yapan online tablo yapma aracıdır. Excel’e rakip olması amacıyla piyasaya sürülmüştür. Google tarafından yıllardır geliştirmeye devam edilmektedir. Google Sheets, tablolarınız üzerinde çeşitli düzenlemeler yapmanıza olanak sağlar. Google Sheets’i bazı kullanım özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Verilerinizi Google Drive aracılığıyla saklar. Bu sayede birçok cihazdan erişim sağlanabilir.
- Oluşturduğunuz Google Sheets tablosuna bağlantısını paylaştığınız kişiler erişim sağlayabilir. Eğer izin verirseniz tablo üzerinde düzenleme de yapabilirler.
- Google Sheets ile tablolarınız içerisinde filtrelemelerde bulunabilirsiniz.
- Google Sheets tablonuzu otomatik olarak grafik haline getirebilir.
- Tabloda yapılan değişimleri otomatik olarak kaydeder.
- Google Sheets aracılığıyla filtreler ve filtre görünümleri oluşturulabilir.
- Google Sheets, tablo hakkında bildirimler göndermektedir.
Microsoft Excel ile Neler Yapılabilir?
Tablo ve grafik oluşturma konusunda Excel müthiş özellikleri ve Microsoft tarafından sürekli geliştirilmeye devam ediyor olması ile ön plana çıkmaktadır. Ofis aracı olarak geliştirilmesi sebebiyle iş hayatının tüm gerekliliklerine entegredir. İyi düzeyde Excel bilmek iş hayatında ayırt edici bir özellik olarak görülmektedir. Bu yüzden Excel üzerine kurslar alınır ve özgeçmişlere sertifikalar eklenir. “Excel kursta öğrenilecek kadar zor bir şey mi?” diye aklınıza gelmiş olabilir. Excel oldukça basit bir kullanıma sahiptir. Günlük tablo ve grafik işlemleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak Excel’in iş hayatına yönelik o kadar ileri fonksiyonları vardır ki bunları ancak bir rehber eşliğinde öğrenebilirsiniz. Aşağıda Excel’in bazı özellikleri yer almaktadır:
- Excel, çalışmalarınızı web sayfasına kaydedebilirsiniz. İsterseniz çalışmalarınızın seçmiş olduğunuz bir kısmını da paylaşabilirsiniz.
- Excel, tablo önerilerinde bulunmaktadır.
- Eğer tablolarınızı SharePoint ve OneDrive üzerine kaydederseniz, Excel dosyada yapılan her değişimi otomatik olarak kaydedecektir.
- Excel’e bir formül ekleyebilir ve eklediğiniz formülün özelliklerini kullanabilirsiniz.
- Excel’de çeşitli filtreler oluşturabilirsiniz.
- Excel, OneDrive kullanarak tablolar hakkında bildirim göndermektedir.
- Visual Basic for Applications(VBA) isimli programlama dilini öğrenerek Excel için ileri düzey programlar kodlayabilirsiniz. Bu ileri düzey programlar günlük rutininizde saatlerinizi ayırmanız gereken işleri saniyeler içerisinde gerçekleştirebilir.
Google Sheets ve Excel Arasındaki Farklar Nelerdir?
Google Sheets ve Excel’in işlevleri genel olarak birbirlerine benziyor. Ancak ikisinin arasında bazı farklar yer almaktadır. Eğer çok sayıda veri ile çalışıyorsanız Excel’i kullanmanız daha doğru olacaktır. İşlevsellik açısından Excel, Google Sheets’e göre daha güçlü bir kullanım sunuyor.
Otomatik kaydetme özellikleri arasında da bir fark bulunmaktadır. Excel, SharePoint ve OneDrive olmak üzere iki farklı depolama seçeneğine sahiptir. Bu yüzden bu ikisi aracılığıyla otomatik kaydetme yapılabilir. Google Sheets, sadece GoogleDrive kullanmaktadır.
Her an internet erişimine sahip olamayabilirsiniz. Bazen tablolarınız üzerinde çevrimdışı çalışmanız gerekebilir. Excel, bu olanağı vermektedir. Excel ile çevrimdışı olarak çalışabilirsiniz. Tekrardan internet erişiminiz olduğunda, dosya üzerinde çevrimdışı yapmış olduğunuz özellikler OneDrive aracılığıyla senkronize edilir. Google Sheets’in çevrimdışı kullanım özelliği bulunmamaktadır. Bulut tabanlı olan Google Sheets’in tüm fonksiyonları online olarak çalışmaktadır.
Çok fazla işlev ve formül gerektiren çalışmalarda Excel, Google Sheets’in önüne geçmektedir. Excel’in çok gelişmiş ve geniş formül kütüphaneleri bulunmaktadır. İhtiyacınız olan işlemlere daha hızlı erişmeniz için çeşitli komutları vardır. Ayrıca Google Sheets’ten daha fazla işlemin yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Google Sheets ve Excel ortak çalışma imkanı sağlamaktadır. Ancak ortak çalışma yöntemleri farklıdır. Excel, web için ortak çalışma özelliği bulundurmaktadır. Google Sheets ise paylaşılan link aracılığıyla gerçek zamanlı ortak çalışma özelliği bulundurmaktadır.
Google Sheets’in Excel’den üstün tutulabilecek tek özelliği ücretsiz olması olabilir. Excel’i tüm özelliklerine erişebilmek için sadece bir defa Microsoft Office veya Office 365 aboneliği almanız gerekmektedir. Excel’in geniş işlevleri ile kıyaslandığında abonelik ücretinin fazlasıyla makul olduğunu söyleyebiliriz.
A’dan Z’ye Excel Eğitimi
Eğer siz de Microsoft Excel öğrenmek istiyorsanız İ-Akademinin A’dan Z’ye Microsoft Excel Eğitimi sayfasına göz atabilirsiniz.