Blog
Flutter Nedir? Neden Öğrenmeliyiz?
- 08 Kasım 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Yazılım alanı çok geniş kapsamlı olup birçok farklı programlama dilinde ihtiyaçlara göre farklı programlar üretmek için en önemli alanlardan biridir. Mobil yazılım da yine en çok tercih edilen, talep gören ve kullanılan yazılım alanlarından biridir. Mobil programlama konusunda çapraz programlamayı tercih edenlerin çoğu Flutter’i tercih etmektedir. Flutter çapraz bir platform olup aynı altyapıyı kullanarak hem Android hem de IOS tabanı uygulamalar geliştirilmesi için tercih edilen bir programlama yöntemidir.
Flutter iki ana parçadan meydana gelmektedir:
- SDK: Uygulamaların daha kolay biçimde geliştirilmesi için birçok aracı size sunan yapıdır. SDK ile yazılan kodlar hem IOS hem de Android için derlenebilir.
- Framework: Yazılım geliştirilirken kullanılan birçok UI bileşenini (buton, text, input vb.) sunar. Bu bileşenler ile projelerinizi daha da özelleştirebilir ve geliştirebilirsiniz.
Flutter ile mobil yazılım geliştirmesi yapmak için Dart programlama diline ihtiyaç duyulmaktadır. Google tarafından 2011 yılında oluşturulan ve her geçen yıl kendini geliştirerek yoluna devam eden Dart programlama dilini kullanarak Flutter üzerinde IOS ve Android tabanlı uygulamalar geliştirmek mümkündür.
React Native ile birlikte rekabet halinde olan Flutter, her geçen gün daha fazla kullanılmakta ve mobil projelerin geliştirilmesi için de tercih edilmektedir.
Dart Programlama Dili
Front-end geliştirmeye odaklanan Dart programlama dili, mobil ve web uygulamaları gerçekleştirmek için kullanılabilir. Hot Reload özelliğiyle birlikte kod üzerinde yapılan değişikliği uygulama tarafında hızlıca görebilmek mümkündür. Yazılım geliştirme sürecini hızlandıran bu yöntem sayesinde projeler planlanan takvime ve analizlere uygun olarak geliştirilebilir.
Dart programlama dilinde değişkenlerin veri türlerini açıkça belirtmek zorunlu değildir. Fakat bir fonksiyon oluşturulduğunda parametrelere ait veri türlerinin belirtilmesi gerekir. Her uygulama için bir main () işlevi olup geri dönüş değerinin olmadığını belirtmek için de oid anahtar sözcüğü kullanılmaktadır.
Nesne yönelimli programlama dili olan Dart, bu yönüyle Java ve JavaScript’e benzemektedir.
Neden Flutter Öğrenmek Gerekir?
Yazılım sektöründe olup mobil uygulamalar geliştirmek isteyenlerin birçoğu Flutter alanına yönelerek hedeflerini gerçekleştirebilir. Klasik Android uygulamaları veya IOS uygulamalarına nazaran her iki yapıyı da sizlere bünyesindeki framework yapısı sayesinde daha esnek, görünüm açısından güzel ve kullanılabilir olacak şekilde sunan Flutter ile projelerinizi istediğiniz verimde geliştirmeniz mümkündür. Peki, neden Flutter öğrenmek gerekir? İşte Flutter öğrenmeniz için birkaç neden:
1. Kolay Öğrenilebilir
Modern frameworklerden biri olan Flutter’da mobil uygulama geliştirmek kolay olup öğrenmesi de yine kolaydır. Daha öncesinde Java, Swift ya da React Native kullananlar Flutter’i daha kolay öğrenecektir. Ancak diğerlerine göre daha da kolay öğrenildiği için Java, React Native geliştiriciler Flutter’daki bu kolaylığı daha iyi anlayacaktır.
2. Üretkenliği Artırır
Flutter’da Hot-Reload özelliğinin olması kodlar üzerinde yapılan değişikliği uygulama üzerinde anlık olarak göstermektedir. Bu sayede yazılım geliştirme süreci hızlanacağı gibi geliştiricinin üretkenliği de bir o kadar artacaktır. Bir yazılım projesi planlama, analiz, gerçekleştirim, test, bakım gibi çeşitli süreçlerden meydana gelmektedir. Bu süreçlerin hızlı, hızlı olduğu kadar da verimli bir biçimde ilerletilmesi kullanılan programlama dilinin geliştiriciye sunduğu avantajlara da bağlıdır. Flutter bu bağlamda en avantajlı programlama dillerinden biri olup içerisindeki framework yapıları sayesinde geliştiricilerin üretkenliğini de artırmaktadır. Dolayısıyla projenin canlıya alınma süreci daha erken aşamalarda gerçekleşmektedir.
3. Girişimciler İçin İdealdir
Günümüzde girişimciler fikirlerini somut bir gerçeğe dönüştürmek için yazılım programlarına ihtiyaç duyar. Herkesin sahip olduğu ve bilgiye kolayca ulaşmak için tercih ettiği araçlardan biri olan telefonlarda fikrin orijinal halini yansıtmak daha kolay olduğundan mobil programlama konusunda Flutter’i tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Çünkü Flutter;
- Android ve IOS için ayrıca yazılım geliştirme süreçleri gerektirmediğinden dolayı maliyet avantajı sağlamaktadır.
- Yazılım geliştiricinin ihtiyaç duyacağı her şeyi sunar.
- Birçok aracın kullanılmasını sağlar. Geliştiriciler bu araçları özelleştirerek çok güzel uygulamalar ortaya çıkarabilir.
4. Dokümasyonu Geniştir
Yeni bir programlama diline başlamak için ilgili programlama diline ait dokümantasyonun iyi ve geniş kapsamlı olması da önemlidir. Bu noktada Flutter eğitim dokümanı olarak yazılım geliştiricileri için en iyi programlama dillerinden biridir. Temel kullanımları en açıklayıcı örneklerle geliştiricilere sunmaktadır.
5. Büyüyen Topluluk
Mobil programlama alanında Flutter gün geçtikçe daha çok rağbet görmekte ve bu alana olan ilgi de artmaktadır. Bu durum da geliştiricilerin yaşayabileceği herhangi bir sorunda çözüme en hızlı biçimde kavuşacağını işaret eder.
6. Android Studio ve VS Code Desteği
Farklı IDE’lerde kullanılabilen Flutter, uygulamaların geliştirilmesi için iki temel kod düzenleyici olan Andoid Studio ve VS Code üzerinde çalıştırılabilir. Android Studio üzerinde Flutter ve Dart eklentilerinin indirilmesi gerekmektedir.
Mobil yazılım geliştiricisi olarak kariyer planı kuran kişilerin gerek IOS gerekse de Android alanda ortak bir uygulama çıkarması, uygulamalarını canlıya alması ve kullanıcılar ile buluşturması için en ideal yöntemlerden biri Flutter olmalıdır. Çünkü Flutter çeşitli avantajları geliştiriciler için sunan esnek programlama dillerinden biridir. Geniş dokümantasyon olanağı, çeşitli framework yapıları, nesne yönelimli olması ve öğrenmesi de kolay olması Flutter’in daha fazla kullanılmasında da etkilidir.
Hızlı öğrenme, sağladığı birçok faydalı özelliği kullanma ve büyük topluluk desteği gibi avantajlarından dolayı Flutter ile projelerinizi geliştirmek daha kolay, maliyeti de düşük olacaktır.
Mobil uygulama geliştirme konusunda ilginiz var ve Flutter öğrenmeye istekliyseniz, Dart ve Google Flutter ile Cross-Platforma Giriş ve İleri Seviye Eğitimimizi inceleyebilirsiniz…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…