Blog
Excel, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir elektronik tablo programı ve iş uygulamaları için Office ürün grubunun bir bileşenidir. Microsoft Excel kullanıcılar için bir tabloda biriktirilmiş olan verilerin biçimlendirilmesine, hesaplanmasına – düzenlemesine olanak tanımaktadır. Veri analistleri ve diğer kullanıcılar, Excel gibi yazılımları kullanarak verileri düzenleyerek, veriler eklendikçe veya değiştirilirken bilgilerin görüntülenmesini kolaylaştırabilir. Excel, satırlar ve sütunlar halinde sıralanmış hücre adı verilen çok sayıda kutu içerir. Veriler bu hücrelere yerleştirilir.
Excel, Microsoft Office ve Office 365 paketlerinin bir parçasıdır ve Office paketindeki diğer uygulamalarla uyumludur. Elektronik tablo yazılımı Windows, macOS, Android ve iOS platformları için kullanılabilir.
Sizlerde çok daha gelişmiş bir şekilde Excel kullanımına sahip olmak istiyorsanız İ akademi Excel eğitimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Excel En Yaygın Nerelerde Kullanılır?
Excel günümüzde hemen hemen her ortamda yaygın olarak tercih edilmektedir. Örneğin, iş analizi, insan kaynakları yönetimi, operasyon yönetimi ve performans raporlamasında kullanılır. Excel, verileri düzenlemek ve işlemek ve matematiksel işlevleri çözmek için biçimlendirilmiş geniş bir hücre koleksiyonu kullanır. Kullanıcılar, grafik araçları, pivot tablolar ve formüller kullanarak elektronik tablodaki verileri düzenleyebilir. Elektronik tablo uygulamasının ayrıca Visual Basic for Applications adlı bir makro programlama dili vardır. Bu makro diline hâkim olarak yapması günlerce, haftalarca sürecek işlemleri çok daha kısa sürelerde kolaylıkla yapabilirsiniz. Excel makro ve diğer kolaylıkları alacağınız Gelişmiş Excel Kursu derslerinde öğreneceksiniz.
Günümüzde var olan işletmeler Microsoft Excel’i aşağıdaki işlemler için kullanmaktadır.
- İş verilerinin toplanması ve doğrulanması;
- İş analizi;
- Veri girişi ve depolama;
- Veri analizi;
- Performans raporlaması;
- Stratejik Analiz;
- Muhasebe ve bütçeleme;
- İdari ve idari yönetim;
- Hesap Yönetimi;
- Proje yönetimi; ve
- Ofis Yönetimi.
Excel terminolojisi ve bileşenleri
Excel, bileşenleri için yeni kullanıcıların hemen anlaşılır bulamayacağı kendi terminolojisine sahiptir. Bu terimlerden ve bileşenlerden bazıları aşağıdakileri içerir:
- Hücre: Bir kullanıcı, bir sütun ve satırın kesişimi olan bir hücreye veri girer.
- Hücre referansı: Bu, bir hücrenin bulunduğu koordinatlar kümesidir. Satırlar yatay ve numaralandırılmış, sütunlar dikeydir ve bir harf atanmıştır.
- Aktif hücre: Bu, yeşil bir kutu ile belirtilen, seçili olan hücredir.
- Çalışma kitabı: Bu, bir veya daha fazla çalışma sayfası içeren bir Excel dosyasıdır.
- Çalışma kâğıdı: Bunlar, bir Çalışma Kitabında yuvalanmış farklı belgelerdir.
- Çalışma sayfası sekmesi: Bunlar, elektronik tablonun sol alt kısmındaki sekmelerdir.
- Sütun ve satır başlıkları: Sütun ve satırların hemen dışında yer alan numaralı ve harfli hücrelerdir. Bir başlık seçmek tüm satırı veya sütunu vurgular.
- Formül: Formüller, bir değer üretmek için bir hücrenin içine yerleştirilebilen matematiksel denklemler, hücre referansları veya fonksiyonlardır. Formüller eşittir “=” işaretiyle başlamalıdır.
- Formül çubuğu: Bu, hücrelere değer veya formül girmek için kullanılan uzun giriş çubuğudur. Çalışma sayfasının en üstünde, “fx” etiketinin yanında bulunur.
- Adres çubuğu: Formül çubuğunun solunda bulunan bu çubuk, aktif bir hücrenin sayı ve harf koordinatlarını gösterir.
- Bunlar, bir kullanıcının bir çalışma sayfasında hangi satırların görüntüleneceğini seçmek için kullanabileceği kurallardır. Bu seçenek, ana sayfa çubuğunun sağ üst köşesinde “Sırala ve Filtrele” altında bulunur. Belirli değerlerle eşleşen satırları göstermek için bir otomatik filtre seçeneği seçilebilir.
- Otomatik Doldur: Bu özellik, kullanıcıların verileri otomatik olarak birden fazla hücreye kopyalamasını sağlar. Bir dizideki iki veya daha fazla hücreyle, kullanıcı her iki hücreyi de seçebilir ve kalan hücreleri otomatik olarak doldurmak için sağ alt köşeyi aşağı sürükleyebilir.
- Otomatik Toplam: Bu özellik, kullanıcıların birden çok değer eklemesini sağlar. Kullanıcılar eklemek istedikleri hücreleri seçip Alt ve Eşit tuşlarına basabilirler. Ana sayfanın sağ üst köşesinde, “Doldur”un üstünde ve “Sırala ve Filtrele”nin solunda bu özelliği etkinleştirmek için bir düğme de vardır.
- Pivot tablo: Bu veri özetleme aracı, verileri otomatik olarak sıralar ve hesaplar. Bu, en soldaki ekleme sekmesinin altında bulunur.
- Özet Grafik: Bu grafik, PivotTable’a görsel bir yardım görevi görür ve verilerin grafik temsillerini sağlar. Ekleme sayfasının ortasında, haritaların yanında bulunur.
- Kaynak verileri: Bu, PivotTable oluşturmak için kullanılan bilgilerdir.
Bu resim, Excel’in temel özelliklerini gösterir.
Gelişmiş Excel Özellikleri Nelerdir?
Excel’deki daha gelişmiş araçlar şunları içerir:
- TREND işlevi. Bu araç, bir dizi Y veya X değeri aracılığıyla doğrusal eğilim çizgilerini hesaplamak için kullanılır. Zaman serisi trend analizi veya gelecekteki trendleri yansıtmak için kullanılabilir. Trend çizgileri grafiklerde kullanılabilir.
- DÜŞEYARA. Dikey Arama veya DÜŞEYARA işlevi, daha büyük bir veri kümesindeki değerleri aramak ve bu verileri yeni bir tabloya çekmek için kullanılabilir. DÜŞEYARA, =DÜŞEYARA() gibi görünen bir hücre giriş komutudur. Parantezler, kullanıcının aramak istediği verileri, nerede aranacağını, döndürülecek değerle birlikte sütun numarasını içerir veya isteğe bağlı olarak, kullanıcı doğru veya yanlış ile gösterilen bir yaklaşık veya tam eşleşme belirleyebilir.
- Masa dizisi. Bu, birbirine bağlı ve ilişkili veri ve değerlerle iki veya daha fazla tablonun birleşimidir. Bu, DÜŞEYARA’nın bir parçasıdır.
- Verilerin çekildiği sütunu belirten bir tablo dizisi oluştururken başka bir değer.
- Menzil araması. DÜŞEYARA’daki bu değer, diğer değişkenlerle hiçbir şey eşleşmediğinde kullanıcının bulmak istediğine en yakın bilgiyi sağlar. Bu, doğru veya yanlış bir etiketle temsil edilir. False, bir kullanıcının aradığı tam değeri verir ve True, değişken bir veri aralığından sonuçlar verir.
- MAX ve MIN işlevleri. Bu işlevler, seçilen veri kümelerinden maksimum ve minimum değerleri sağlar. Bir fonksiyon sekmesindeki maksimum değeri bulmak için MAX, minimum değeri bulmak için MIN kullanılır.
- VE işlevi. Bu fonksiyon, değişkenleri ararken ayarlanmış birden fazla kritere sahiptir. Bir değişken ölçütle eşleşirse, değer doğru olarak döndürülür; değilse, false olarak döndürülür. Fonksiyonun girdisi şöyle görünmelidir: =AND (mantıksal1, [mantıksal2], …).
Excel’de kullanılacak ek işlevler arasında çıkarma, çarpma, bölme, sayma, medyan, birleştirme ve VE’ye benzer OR gibi diğer mantıksal işlevler bulunur.
Excel ve XLS dosyaları
XLS dosyası, Excel veya diğer elektronik tablo programları tarafından oluşturulabilen bir elektronik tablo dosyasıdır. Dosya türü, bir Excel İkili Dosya biçimini temsil eder. Bir XLS dosyası, verileri ikili akışlar olarak depolar- bir bileşik dosya. Dosyadaki akışlar ve alt akışlar, bir Excel çalışma kitabının içeriği ve yapısı hakkında bilgi içerir.
Excel 2007’den sonraki Excel sürümleri, daha açık ve yapılandırılmış bir biçim olduğundan varsayılan olarak XLSX dosyalarını kullanır. Bununla birlikte, Excel’in sonraki sürümleri hala XLS dosyalarının oluşturulmasını ve okunmasını desteklemektedir. Çalışma kitabı verileri ayrıca PDF, TXT, Köprü Metni biçimlendirme dili, XPS ve XLSX gibi biçimlerde dışa aktarılabilir.
Makro etkin Excel dosyaları XLSM dosya uzantısını kullanır. Bu durumda makrolar, Excel işlemlerini otomatikleştiren talimat kümeleridir. XLSM dosyaları, XLM dosyalarına benzer ancak daha sonraki Microsoft Office yazılımlarında bulunan Açık XML biçimini temel alır. Sizlerde gelişmiş bir şekilde Excel öğrenmek ve Excel ile alakalı işlere girmek istiyorsanız İakademi sertifikalı Excel eğitimi kurslarına dahil olabilirsiniz.