Blog
Bilmeniz Gereken En İyi 10 JavaScript Kütüphanesi
- 18 Haziran 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Genel
Yazılım teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak birçok programlama dili günümüzde çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bunlardan birisi de web geliştirmeye yarayan, web programlamanın vazgeçilmezi olan JavaScript’tir. JavaScript dilinde en çok kullanılan kütüphaneler ise sırasıyla şunlardır:
- jQuery
jQuery kütüphanesi, Belge Nesne Modeli(DOM) manipülasyonu için kullanılmakta olan bir JS kütüphanesidir.
Kısaca DOM, herhangi bir web sayfası üzerindeki öğelerin temsil edilmesi için ağaç yapısı görevi görmektedir. Bu animasyonlar birlikte çeşitli olaylar işlenir, animasyonlar oluşturulabilir ve daha birçok olay da gerçekleştirilebilir. Çok geniş bir kullanım alanı olan jQuery kütüphanesi aynı zamanda tüm tarayıcılar arasında uyumsuzluklar ile de ilgilenmektedir.
2. D3.js
D3.js kütüphanesi, verilerin görselleştirilmesi için kullanılmakta olan bir kütüphanedir. Belgeleri içeriğe göre işleyen D3.js kütüphanesi CSS, HTML ve SVG yapılarını kullanarak verileri hayata geçirir. Ayrıca bu kitaplıkla birlikte HTML tabloları oluşturulabilir ya da SVG grafikleri elde edilir. D3.js kütüphanesi, jQuery’e benzer biçimde seçiciler kullanan API yapısına sahiptir. DOM üzerinde bir öge seçildikten sonra birçok geçiş yapılabilir.
3. React
React kütüphanesi, Facebook tarafından da desteklenen açık kaynak kodlu bir JS kütüphanesidir.
React küçük, orta veya büyük web projelerinin oluşturulması için en ideal kütüphanelerden biridir. Etkileşimli web sitelerinin oluşturulması için React kütüphanesine fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca kullanıcı arabirimlerinin oluşturulması için de gerekli olan bu kütüphane müşteri deneyiminin geliştirilmesi için de ideal bir tercih olacaktır.
4. QUnit
QUnit kütüphanesi yazılmış olan herhangi bir JS kodunun test edilmesi için kullanılan bir kütüphanedir. Sunucu ve web tarayıcıları tarafında, istemci ortamları destekler niteliktedir.
5. Parsley
Birçok projede form yapıları ön plana çıkmaktadır. Javascript üzerinde de eğer projenin gerçekleştirilmesi için formlara ihtiyaç duyuluyorsa parsley kütüphanesi bu noktada ön plana çıkacaktır.
Bu kütüphane, form doğrulama üzerine odaklanmaktadır. Parsley kütüphanesi etkileşimli bir web sitesi oluşturmak için kullanılması gereken kütüphanelerin başında gelmektedir.
6. jQuery UI
jQuery UI kütüphanesi, jQuery kütüphanesinin eklenmesinin ardından uygulamaya temel grafik öğelerinin uygulanması için kullanılan bir kütüphanedir. Kullanıcı dostu olan bu kütüphane çeşitli tarayıcılarda aktif olarak çalışabilir.
7. Glimmer
Glimmer kütüphanesi, Ember.js’ten daha hafif ağırlık arayan geliştiriciler için uygun olan bir kütüphanedir. Bu kütüphane DOM oluşturmaya ve kullanıcı arabirimi bileşenleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
8. Anime.js
Günümüzde animasyon etkileşimleri oldukça yüksektir. Anime.js kütüphanesi ise web sitelerine animasyonlar eklenmesi için yardımcı olan bir JS kütüphanesidir.
9. Bideo.js
Bideo.js kütüphanesi web sitenin arka planlarının güzelleştirilmesi adına tam ekran videolar oluşturulmasına destek olan bir kütüphanedir.
Bununla birlikte Bideo.js kütüphanesi video arka plan ekleme görevlerini de oldukça kolaylaştırır. Web sayfalarında videolara yer vermek isteyen kişiler için olmazsa olmaz bir kütüphanedir.
10. Multiple.js
Multiiple.js kütüphanesi, web sitelerinde ilginç olarak sayılabilecek arka plan görsellerinin oluşturulması için gerekli olan bir kütüphanedir. İlgi çekici efektlere sahip görselleri oluşturan CSS yapısı kullanarak arka plan görüntüsü bu kütüphane ile birlikte oluşturulabilir.
Web programlamada etkili olan JS için en çok kullanılan 10 kütüphane yapısı genel olarak bu şekildedir. Sizler de ihtiyacınıza uygun kütüphaneyi tercih ederek projelerinize entegre edebilirsiniz.
.NET Developer – Yazılım ve Veritabanı Uzmanlığı eğitimimizin detaylarını incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayın…