Blog
Başarılı Bir Yazılımcı Olmak İçin 9 Öneri
- 30 Eylül 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları Genel
Yazılım sektörü gün geçtikçe etkisini artırarak çok daha geniş sınırlara yayılmıştır. Özellikle de genç nesillerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bundan dolayı yazılım mesleği yine firmalar tarafından çok aranan bir meslek haline gelmiştir. Bankacılıktan sağlık sistemine, dijital medyadan kurumsal firmalara kadar birçok alanda yazılıma ihtiyaç olmakla birlikte alanında nitelikli yazılımcı ihtiyacı da giderek artmaktadır. Peki, alanında uzman, nitelikli bir yazılımcı olmak için neler yapılmalıdır? Hangi tür çalışma yolları izlenerek kişiler alanında uzman olunabilir?
Başarılı bir yazılımcı olmak isteyen kişilerin uygulaması gereken çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler kapsamında özellikle kişilerin kendilerini eğitmeleri, yeni teknolojilere adapte olabilmeleri gerekmektedir. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bilgi ve birikimi elinde bulunduran insanların rahatlıkla iş bulabileceği de bir gerçektir. Yazılım alanında kendilerini iyi bir şekilde yetiştirmek isteyen kişilerin başvurması gereken yöntemler vardır.
Başarılı bir yazılımcı olmak isteyenler için birbirinden önemli 9 öneri:
1. Sürekli Öğrenmeye Açık Olmak
Yazılım sektöründe ayakta kalabilmenin en temel kriterlerinden biri kişilerin öğrenme yetisini kaybetmemeleridir. Sürekli gelişen, değişen teknolojiye ayak uydurmak ve neticesinde kalıcılığı daha da iyi sağlamak amacıyla sürekli öğrenmeye açık olmak gerekmektedir. Yazılan bir kodun daha esnek ve yalın halini bulana kadar kişilerin araştırma yapması ve çalışması en temel koşuldur. Çünkü yazılım sektörü tek bir teknolojiye bağlı değildir. Microsoft teknolojileri, çeşitli programlama dilleri, arayüz geliştirmek için kullanılan teknolojiler, veritabanı teknolojileri derken birçok farklı teknoloji sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. İnsanlar yazılım sektöründe kalıcılığı sağlamak ve sektörün gerisine de düşmemek amacıyla sürekli öğrenme çabası içerisinde olmalı ve kendini olabildiğince geliştirerek yoluna devam etmelidir.
2. Proje Geliştirmek
Bir programlama dilini profesyonel biçimde öğrenmenin en etkili yollarından biri proje geliştirmektir. Yazılımcılar proje geliştirerek hatalarını görebilir, hatalarını minimize edebilir, daha iyi analiz yapabilir ve ortaya daha iyi ürünler de çıkarabilir. Proje geliştirmek yazılımcının sahada çalışması anlamına gelmektedir. Öğrenme, geliştirme aşamasından sonra proje geliştirerek deneyim kazanacak olan yazılımcıların böylelikle sektörde ilerlemeleri de mümkün olacaktır.
Proje geliştirme aşamasında yazılımcıların ilgi duyduğu alanlarda proje geliştirmesi de önemlidir. Örneğin C# üzerinde bir otomasyon yazılımı, Flutter, React Native, Swift üzerinde bir mobil proje yazılımı, .NET üzerinde bir ERP yazılımı, PHP’de Laravel ve Codeigniter kapsamınca bir web sitesi, admin panel yazılımı veya bunların haricinde görüntü işleme, derleyici tasarımı, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi çeşitli yazılım alanlarında proje yazılımları yapılarak insanlar ilgi duydukları alanlarda kendilerini çok daha iyi seviyelere çıkarabilirler.
3. İletişim Becerisi Yüksek Olmak
Yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, bilgisayar programcısı veya yazılım işi ile uğraşan diğer kişilerin bu alanda daha başarılı olması için kendilerini sözlü ve yazılı olarak da ifade edebilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda iletişim becerisi ne kadar yüksek olursa o kadar planlı ve programlı biçimde çalışma standardı da yakalanabilir. Böylelikle kişilerin bu meslekte ilerlemeleri, daha iyi yerlere gelmeleri de mümkün olacaktır. Özellikle de bir takım çalışmasında görev dağılımı yapılırken, planlama yapılırken veya proje geliştirilirken projenin yapı taşlarının daha iyi oturması açısından kişilerin iletişim becerilerini yükseltmeleri gerekmektedir. Böylelikle takım halinde işleyen bir proje daha başarılı seviyelere gelecektir.
4. Takım Çalışmasına Yatkınlık
İletişim becerisi ve alanında uzman deneyimlerin yanı sıra takım çalışmasına yatkın olmak da yine yazılım mesleğinin olmazsa olmazlarındandır. Kurumsal firmalar ya da start-up firmalar fark etmeksizin tüm firmaların yazılım departmanlarında yürütülen bir proje ortaklık üzerine kuruludur. Nitekim projenin backend tarafında farklı kişi, front-end tarafında farklı kişi, veritabanı tasarımı tarafında farklı kişi, test tarafında farklı kişi, bakım tarafında ise farklı kişi yer almaktadır. Tüm bunları koordine eden ve projeyi şekillendiren kişi de proje yöneticisidir. Proje yöneticisi ve diğer tüm üyelerin birbiriyle iletişim kurarak projeyi ilerletmeleri projenin daha profesyonel olmasını sağlayacakken aynı zamanda iş akış sürecinin kontrol altına alınmasında da etkili olacaktır.
5. Veritabanından Başlamak
Yazılım mesleğinde hangi proje geliştirilirse geliştirilsin her zaman veritabanına ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü proje kapsamındaki verilerin bir depoda saklanarak ihtiyaç duyulduğunda o depoya erişim sağlanması ve erişim sağlanan verilerin kullanılması gerekmektedir. Durum böyle olunca veritabanı programlarının önemi de haliyle artmıştır. Özellikle de yazılıma yeni başlayacak olan kişilerin veritabanı üzerinden bu sektöre adım atması gerekmektedir. Bir proje oluşturulmaya başlanmadan önce plan ve analiz kısmından geçer. Analiz kısmında ise UML diyagramlarından biri olan class diyagramları oluşturulur. Class diyagramlarında proje parçalara ayrılarak alanlar belirtilir. Bu alanlar aslında veritabanı alanları olup projenin iskeletini meydana getirir.
Veritabanı mantığı kapsamınca öğrenilmesi gereken konular ise projedeki CRUD işlemleri, join, trigger, cursor, index, procedure gibi kavramları detaylıca öğrenmektir. Böylelikle bir proje geliştirilirken ihtiyaç duyulan tüm veritabanı işlemleri profesyonel biçimde gerçekleştirilebilir.
6. Kaynak Araştırması Yapmak
Bir proje ortaya çıkarılırken çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyulabilir. Özellikle de karşılaşılan hataların çözümü için ilk olarak internetteki yazılı ve video içerikli kaynaklar taranabilir. Burada önemli olan kaynak aramasında araştırma yapma yeteneğinin olmasıdır. Bu da yine proje yaptıkça ve hatalarla karşılaştıkça deneyimlenecek bir durumdur. Kaynak araştırması yapmak aynı zamanda insanlara bilmediği konularda yeni bilgiler öğretir ve deneyimler de kazandırır. Başarılı bir yazılımcının kaynak araştırması yaparak aynı zamanda gerçekleştirilen projedeki kod analizi yapma yeteneğini de kazanması gerekir. Özellikle de hazır temalar üzerinde yapılan kodlamaları alarak parçalara ayırmak, tek bir bütüne sokmak gibi becerileri kazanması gerekmektedir.
7. Dokümasyon Okuyacak Seviyede İngilizce Bilmek
Yazılımcılık mesleğinde önemli konulardan biri de İngilizcedir. Çünkü kaynak araştırması yaparken de yazılım projesini kodlarken de tamamen İngilizce yapıya adapte olunmalıdır. İsimlendirmelerin dahi İngilizce olarak verilmesi yazılım mesleğinde karşılaşılan hatalar ya da araştırılan bir konunun detaylarına ulaşmak için de yine internet üzerinden İngilizce kaynaklara bakılmalıdır. Çünkü İngilizce olarak aratıldığında bir konunun daha çok kaynağına ulaşılmakta ve yeni deneyimler de kazanılmaktadır. Bu bağlamda doküman okuyacak şekilde İngilizce bilgisine sahip olmak yazılımcıların yararına bir durum oluşturacaktır.
8. Programlama Frameworklerine Hakim Olmak
Framework, yazılım projesinin gerçekleştirildiği çatıdır aslında. Birçok programlama dilinde ve platformunda güncel teknolojilere uygun seviyede framework yapıları mevcuttur. En çok bilinen ve kullanılanlar arasıda ise Entity Framework, Laravel ve Codeigniter yer almaktadır. Tabi onlarca daha framework yapısından söz edilebilir. Frameworkler daha kurumsal ve profesyonel yazılımlar geliştirilmesini sağlamaktadır. Çünkü MVC yapısının hakim olduğu bu framework yapılarında görüntü dosyaları, veritabanı modelleri ve fonksiyonel işlemler ayrı ayrı yürütülmekte, proje daha sade hale getirilmektedir. Sektördeki firmalar ise bu yapıyı kullanmakta olup eleman ihtiyaçlarını da yine bunlar üzerinde uzman olan kişiler tarafından gidermektedirler.
Sektörde kalıcılığı sağlamak isteyen yazılımcıların başarılı olabilmesi adına bu önerileri uygulaması gerekmektedir. Sürekli kendini geliştiren ve sektörde tecrübe kazanarak ilerleyen yazılımcılar hak ettikleri yerlere gelerek istedikleri maaşlarda da iş bulabileceklerdir.
Yazılım alanında kendinizi geliştirmek ve birbirlerinden farklı yazılım geliştirme eğitimlerini incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimiz için tıklayınız…