Blog
Mobil Uygulama Geliştirmek İçin Hangi Programlar Kullanılır?
- 28 Ocak 2022
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Karmaşık kodların bir araya gelmesi ile yazılan birçok uygulamalar günümüzde farklı programlar sayesinde çok daha kolay ve hızlı hale geldi. Teknolojinin gelişmesi sınır tanımazken güncel olarak en çok kullanılan akıllı telefonlarda da uygulamalar ön plana çıktı. Bu aşamada mobil uygulama geliştirmek için hangi programlar kullanılır sorusunu soranların arayışları sürekli devam ediyor.
Bilgisayar programı yazılımcıları kodlar ile uğraşmak için büyük bir zaman ve emek harcıyor. Bu aşamada geliştirilen uygulamalar sayesinde verilen ara yüzler ve kolaylıklar ile kısa kodlar artık yazılımcıların çok daha hızlı sonuca ulaşmasına neden oluyor. Rahatlığa ulaşmak isteyen yazılımcı konumundaysanız önümüzde onlarca uygulama söz konusu. Bu çerçevede de sorumuz hangi uygulamalar kullanılmalı oluyor? Arayış içindekiler için IDE sizlerin ihtiyacını karşılayacak tarzdan olanaklar sunduğunu söylemek doğru olur.
Tümleşik Geliştirme Ortamı (IDE) Ne İşe Yarıyor?
Türkçe tümleşik geliştirme ortamı karşılığı olan IDE yazılımcılar için tasarlanan uygulamalardır. Ana fikir teknoloji aletlerindeki uygulamaların üretilmesinde yazılımcısına kolaylık sağlaması, verimli olması ve etkili yazılımların oluşmasına imkan vermesidir.
Söz konusu IDE, yazılımcının yükünü hafifletirken bu programların içerisindeki geliştirici olarak kullandığımız debugging, versiyonların kontrolü, Syntax error gibi söz dizimlerini otomatik tamamlama özelliği bulunur.
Uygulama oluşturulmasında en önemli husus işlemciler. Bu anlamda kullanılan Android ve İOS işlemcili mobil cihazlar için ayrı uygulamalar söz konusu ediliyor. Ancak bu aşamada sizlere kolaylık sağlayan ve iki işlemci için de aynı anda uygulama yazılımında destek olan Cross (Çapraz) Platform sizlerin tam aradığı ara yüz olabilir. Açılımı Cross-Platform Development olan platform sayesinde ayrı ayrı yazılım üretmek yerine tek yazılım ile işlemlerinizi hızlandırmak ve katlamış oluyorsunuz.
Firmalar genel olarak bakıldığında daha çok müşteriye ulaşmak adına bütün işlemcili teknolojik aletler ile çalışabilen uygulamalar istiyor. Özellikle Android ve İOS bu aşamada önde olmasına karşın halen Windows cihazların da kullanıldığını söylemek mümkün. Mobil uygulama geliştirme açısından bu cihazları kullanan her müşteriye ulaşmak, kazanç açısından da önemli bir husus.
Android Studio
Adından da anlaşılacağı üzere android uyumlu telefonların uygulamaları için kullanabileceğiniz bir program. Ücretsiz sürümü bulunan uygulamanın dolaylı olarak yazmak istedikleri android uygulamaları için Google tarafından üretilen bir programdır. İntelliJ İDEA tabanlı olarak çalışan bir sanal cihazdan bahsetmek mümkündür. Bu sayede uygulama bir cihaza aktarılmadan test etme olanağı verir. Google tarafından tasarlanması ve Cloud için yerleşik destek sağlaması ile test edilebilir olması bu uygulamayı avantajlı kılıyor.
Visual Studio
Yazılımcının aradığı dillerde yazılan ve Android başta olmak üzere İOS, Windows ve Cross Plafformları için uygulama üretmede kullanılırken lisansı da ücretsiz olarak tahsis ediliyor. Xamarin diye bilinen mobil uygulama geliştirme işleminizi doğrudan işletim sistemler üzerinde programlar oluşturabiliyorsunuz. En önemli özelliği ise Java, Objective-C veya swift öğrenmeden uygulama oluşturma olanaklarıdır. Açık kaynak olarak sunuluyor olması artı avantaj olarak görülebilir. En kötü tarafı da dosya boyutunu büyük olmasıdır.
Cordova
Yazılımcı kullandığı HTML, CSS, JavaScript dilleri ile Windows, Linux, Android, MacOS ve Windows işletim sistemleri ile kullanılabilen ve ücretsiz sunulan bir uygulamadır. Daha önceki adı PhoneGap olan Apache Cordova kullanılan diller sayesinde açık kaynak mobil uygulama geliştirme için kullanabileceğiniz bir programlamadır. Güncel Adobe firmasının markası olarak bilinir ve öğrenim kolaylıkları sunar. Yine uygulamayı hızlıca test etme kaynağına sahiptir.
Appcleretor Titanium
JavaScrit diliyle Windows ve Android ile İOS işlemci cihazlar için kullanılan bir uygulama olan Appcleretor Titanium ücretsiz olarak sunuluyor. Bu ara yüzün kolaylığı ise mobil platformlardaki yerel API’lerin kullanmadan uygulamayı geliştirme imkanı. Bazı uygulamalar ticari kullanımlara ücret talebinde bulunurken bu uygulama hem ticari hem bireysel kullanıcılara ücretsiz kullanım hakkı veriyor. Hızlı test imkanı ile Cros-Platform desteği veren program grafik yoğunluğu uygulama yapanlar için performans sorunu oluşturduğu da belirtiliyor.
QT
LGPL veya GPL Lisansı ile aylık 350 dolar ticari kullanım ücretsiz kişisel kullanım imkanı veren Qt görsel açıdan kullanılan bileşenler ile rahatlık sağlıyor. Norveç firması olarak TrollTech tarafından geliştirilmiş ve öncelikli olarak Linux için oluşturulmuştur. Cross-Platform desteği, Blackberyy 10 uygulama geliştirmeleri, platformlar arasında uygulama yazılımı gibi kolaylıkları söz konusudur. En kötü özelliği ise çoklu dil özelli yok ve doküman eksikliği vardır.
Eclipse
Java, C, C++, JavaScript, Python gibi diller sayesinde Android, İOS, Linux, MacOS, Window hedef işletim sistemleri için javayı destekleyen Eclipse açık lisanslı olarak ücretsiz sunuluyor. Çeşitli dil seçenekleri ile uygulama geliştirmek isteyenler için kullanılan bir IDE durumunda. Uygulama Eclipse Vakfınca yürütülüyor. Ücretsiz ve açık kaynaklı, hızlı çalışan, geniş eklentilere sahip olması bir yana çoklu dil seçeneğini olması avantaj sağlıyor. Bünyesinde eklentisi çok olmasına rağmen güvenli olduğunu söylemek zordur.
NetBeans
Ücretsiz uygulamalardan birisi olan Netbeans Cross-Platform işletim sistemlerinde hedef. Windows, MacOS, Linu, Solaris işletim sistemi ile kullanılabiliyor. Bu uygulamanın en önemli özelliği ise Türkçe Dil seçeneğinin olmasıdır. Depolaması artı avantaj iken uygulamanın zaman zaman yavaş çalıştığını söylemek mümkündür.
Komodo
Yazılımcı Java, JavaScript, Python, PHP, HTML, Ruby gibi diller sayesinde Windows, MacOs, Lunus işletim sistemleri ile Cross Platform için uygulama üretiyor. Lisanslı ürünün sahibi tescil olarak Komodo Edit Mozilla. Ücreti ise 394 dolar. Bireysel kullanımlarda ücretsiz olan uygulama güncel olarak popüler tüm dilleri destekliyor. Entegre edilmiş hata ayıklayıcı, makro ile kullanıcı özelleştirilmesi ve bele nesne modeli görüntü sağlayıcı olması artıları. Uygulamanın ayrıca eklenti eksikliği var ve Türkçe dil desteği bulunmuyor.
AIDE
Ücretsiz olmasına karşın uygulama için satın alma olanakları ile Android ve web uygulamaları için Android işletim sistemlerinde kullanılan uygulama Appfour gmbH tarafından geliştirilmiş. Uygulamayı andorid cihaza entegre etmeniz halinde canlı olarak görme imkanı veriyor. Zengin editöre sahip ve gelişmiş kodlar sunuyor. Yazılım içerisinde arayüzü ile düzenleme derleme yapma olanağı veren, root izni ihtiyacı duymayan, sınırsız geri alma olanakları sunan uygulamanın en önemli özelliği gerçek zamanlı hata kontrolü yapıyor olmasıdır. Türkçe dil seçeneğinin olmaması da eksi avantaj olarak görülebilir.
En İyi Uygulama Hangisidir?
Mobil uygulama geliştirme açısından uygulamayı kullanan kişinin kendi oluşturduğu programa bağlı olarak burada en iyi uygulama değişkenlik gösteriyor. Fakat bunlar arasında bir karşılaştırma yapmanız da mümkün değil. Kullanılan işletim sistemine bağlı olarak firmalar kendi yazılımlarını kullanmak için üreticileri ve kullanıcıları kendi sistemlerine yönlendiriyor. Bu anlamda kullanıcılara da seçme imkanı verilmiyor. Bunun yanında karşımıza birçok hedef uygulama geliştirme programı çıkar. En iyi desteği alabilmek adına önemli olan hususlar;
- Öncelik dil seçeneğidir. Her dil her uygulamada bulunmuyor. Özellikle Türkçe dil desteği sağlayan çok az uygulama vardır.
- Hedef işletim sistemini her uygulama yapmayabilir. Bu aşamada alternatifiniz sınırlı oluyor.
- Kişisel ve ticari talepler nedeniyle oluşturacağınız uygulamayı her program karşılamaz. Bu aşamada da seçici olmak gerekiyor.
Mobil uygulama geliştirmek için kullanacağınız programlar çok daha çeşitlendirilebilir. Bu anlamda uygulamayı kullanacak olan kesim ile yazacak olan açısından iki taraflı olarak değerlendirmek mümkün. Bunu yanında üçüncü taraflarda işletim sistemi firmaları oluyor. Bunun yanında sürekli mobil cihaz uygulamaları üretilmesi de kullanıcılara sunduğu deneyimler sayesinde en iyi programlar seçilmiş oluyor.
Mobil uygulama geliştirme eğitimlerimiz için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimi için tıklayınız…