Blog
Xamarin Nedir? Xamarin Nasıl Çalışır?
- 22 Haziran 2020
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Mobil uygulamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yakın tarihte herhangi bir mobil uygulamayla ilgilenmeden geçirdiğiniz bir gün oldu mu? Sizin cevabınızı bilemiyoruz ancak araştırmalar Türkiye’de mobil cihaz kullanan insanların bu cihazlara günlük ortalama 2 saat ayırdığını gösteriyor. Bahsi geçen 2 saatlik süre mobil oyunlar, sosyal medya uygulamaları ve fotoğraf uygulamaları olarak çeşitli mobil uygulamalar aracılığıyla değerlendiriliyor. Mobil uygulamaların dünya çapında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda mobil uygulama geliştiriciliğinin neden günümüzün en popüler mesleklerinden biri haline geldiğini daha iyi anlayabiliriz. Geçtiğimiz günlerde, milli sermayeyle kurulan bir mobil oyun şirketinin 1.8 milyar dolar karşılığında Amerikalı bir şirkete satıldığına şahit olduk. Bu örnek, mobil uygulama geliştiriciliğine yeni yatırımlar yapılacağını ve pek çok kişinin mobil uygulama geliştiriciliği üzerine kariyer inşa edeceğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. İşte Xamarin de tam bu noktada büyük önem kazanıyor. Çünkü Xamarin, teknoloji devi Microsoft’un bünyesinde yer alan ve mobil uygulama trendlerine yön veren bir platform olarak dikkat çekiyor.
Xamarin Nedir?
Xamarin’in serüveni 2011 yılında başladı. Xamarin’i; Miguel de Icaza, Nat Friedman ve Joseph Hill tarafından, C# yazılım dili rehberliğinde kurulan bir framework olarak tanımlayabiliriz. (Framework, Türkçe’ye Yazılım İskeleti olarak tercüme edilmiş bir bilişim terimidir. Framework, kısaca, deneme ve test aşamasından geçerek geliştiricinin üzerinde sorunsuzca oynama yapabildiği kod dokümanı anlamına gelmektedir.) Geliştiriciler, Xamarin aracılığıyla C# yazılım dilini kullanarak çapraz platform uygulamaları kodlayabilir. Yani Xamarin ile Android, IOS ve Windows işletim sistemlerinde çalışabilecek modern ve yüksek performanslı uygulamalar kodlamak mümkün. Dünya üzerinde 1.5 milyondan fazla geliştirici, uygulamalarını Xamarin ile oluşturuyor. Xamarin, mobil uygulama sektörü için o kadar önemli ve pratik bir platform ki, ortaya çıktığı tarihten 5 yıl gibi kısa bir süre sonra teknoloji devi Microsoft’un ilgisini çekmeyi başardı. Mobil uygulama geliştiricilerinin beğeniyle kullandığı Xamarin, 2016 yılında Microsoft tarafından satın alınarak bilinirliğini ve kullanıcı sayısını önemli ölçüde arttırmıştır.
Xamarin’in Avantajları
Xamarin’in en büyük avantajı, bir kere yaz tüm cihazlarda kullan prensibiyle çalışmasıdır. Yani Xamarin ile geliştireceğiniz bir uygulamayı farklı işletim sistemlerinde sorunsuzca kullanabilir; her işletim sistemi için uygulamayı tekrar tekrar kodlamak zorunda kalmazsınız. Xamarin ile geliştirdiğiniz uygulamayı hem IOS, hem Android hem de Windows Phone için aynı anda piyasaya sürebilirsiniz. Cross platform olarak adlandırılan bu avantaj; zaman, emek ve maliyetten büyük oranda tasarruf etmenizi sağlar. Mobil uygulama geliştiricilerinin Xamarin’i tercih etmesini sağlayan diğer avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- 5 milyonu aşan geliştirici sayısı sayesinde kaynak bulma noktasında asla sıkıntı yaşamazsınız.
- Daha önceden yazılımla ilgilendiyseniz, C# dili hakkındaki tüm bilginizi Xamarin üzerinde değerlendirebilirsiniz.
- Mobil cihazların yanında kullanımı hızla yaygınlaşan akıllı saatler için de uygulama geliştirebilirsiniz.
- Xamarin, Microsoft bünyesinde bulunduğu için karşılaştığınız problemleri çözme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Microsof, Xamarin hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm desteği sağlayacaktır.
- Xamarin’i alternatiflerinden ayıran en önemli özelliklerden bir diğeri de cross platform uygulama geliştirdiğiniz halde uygulamanız native uygulama kategorisinde olacaktır. Yani Xamarin ile geliştirdiğiniz uygulama, tüm işletim sistemleri tarafından o işletim sistemine özel bir dille yazılmış gibi nitelendirilecektir. Native uygulamaları; yüksek performansları ile dikkat çeken ve beğeni toplayan uygulamalar olarak tanımlayabiliriz.
- Xamarin ile; Objective-C, Swift veya Java gibi platformlarda yapabileceğiniz tüm işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
- Xamarin, IDE(veya entegre geliştirme ortamı) olarak Microsoft Visual Stüdyo gibi güçlü bir geliştirme ortamıyla birlikte çalışır. Böylesine güçlü bir geliştirme ortamıyla çalışmak kaynak kodu düzenleme, kod yapısı vurgulama, hata ayıklama ve otomatik tamamlama gibi fonksiyonlardan maksimum verim almanızı sağlar.
- Xamarin, oldukça geniş bir kütüphane yelpazesine sahiptir.
Xamarin Nasıl Çalışır?
Xamarin framework’ün çalışma prensibi, mobil uygulama geliştiricisi olmak isteyenler arasında merak konusudur. Aslında bu sorunun cevabını geliştiriciler, yöneticiler ve şirketler için ayrı ayrı vermek gerekir. Zira mobil uygulama geliştiricisi olarak kariyer inşa etmek için mobil uygulamalar geliştiren bir şirkette çalışmaya ihtiyaç duyabilir veya kendi işinizin patronu olmak için mobil uygulamalar alanında faaliyet gösteren bir şirket kurmak isteyebilirsiniz.
- Geliştiriciler açısından Xamarin: Xamarin üzerinde geliştireceğimiz uygulamaların tüm kodunu C# dili ile yazıyoruz. Yani Android, IOS ve Windows için Java ve objectiveC gibi farklı farklı dillere ihtiyaç duymuyoruz. Xamarin üzerinde yazılan kodun Android, IOS ve WindowsPhone dönüşümlerinin sorunsuzca sağlanması, Xamarin’in mühendislik harikası bir framework olduğunun kanıtı niteliğindedir.
- Yöneticiler açısından Xamarin: 2016 yılnda gerçekleşen satın alma işlemi sonucunda Xamarin’in Microsoft ürünlerinden biri haline gelmesi, pek çok firma yetkilisinin Xamarin’i yakın takibe almasını sağladı. Bir yönetici olarak Xamarin’in üretmek istediğiniz projeye uygun olup olmadığına karar verme aşamasında Xamarin’in şu özelliklerini değerlendirebilirsiniz; Xamarin, açık kaynak kodlu bir platformdur. Yani Xamarin’i oluşturan kodlar tüm dünya kamuoyuna açıktır. Geliştirici ekibiniz Xamarin üzerinde çalışarak native uygulamalar performansı üst düzey olan native uygulamalar geliştirirler. Bu da son kullanıcıların uygulamanızı beğenmesi ve daha çok kullanması için oldukça önemlidir.
- Şirketler açısından Xamarin: Xamarin ile çalışan geliştirici ekibi, diğer alternatiflere nazaran çok daha hızlı ve verimli çalışacaktır. Bu da şirket maliyetlerini düşürüp kar marjını attırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, mobil uygulama sektöründe yürüyen maliyet olarak tanımlanan değişiklik ve bakım süreci de Xamarin ile çok daha kısa sürecektir. Çünkü değişiklik ve bakım işlemleri için sunulan kaynak sayısı oldukça fazladır. Tüm bunların yanında; Android, IOS ve WindowsPhone için ayrı ayrı bakım yapmak yani bir işi üç kere yapmak yerine bu işi Xamarin üzerinden tek seferde tamamlayabilirsiniz. Böylece şirketinizin yürüyen maliyeti de düşmüş olacaktır.
Xamarin Dersleri
Eğer siz de Xamarin öğrenmek istiyorsanız İ-Akademinin Xamarin Dersleri sayfasına göz atabilirsiniz.