Blog
Front-End Developer Nasıl Olunur?
- 30 Temmuz 2021
- Yayınlayan: svahabi
- Kategori: Blog Yazıları
Front-end terimi Türkçeye önyüz olarak çevrilmiştir. HTML, CSS ve JavaScript gibi betik dilleri kullanarak bir web sitesinin önyüzünü (client-side) görsel olarak oluşturma işlemine denir. Web sitesi yapımında kullanılacak görsel, tasarımsal ve işitsel kısımları kapsar. Kullanıcıların herhangi bir web sitesine girdiğinde karşılaştıkları banner, footer ve diğer tüm sayfa ara yüzleri front-end kapsamında değerlendirilmektedir.
Önyüz işlerini yapan kişilere ise Front-End Developer denir. Developer olan kişiler web sitesinin kullanıcıya görünen tarafını tasarlamakla yükümlüdürler. Kamera önü gibi değerlendirilen bu kısmın tam olarak tasarlanması, kullanıcıya sunulması ve neticesinde geçişlerin de iyi olması için front-end developerlara ihtiyaç duyulur.
Peki, Front-end developer nasıl olunur, bunun için eğitim almaya gerek var mıdır?
Front-end developer olmak için kişilerin gerçek manasıyla bu işe soyunması gerekmektedir. Kendilerini bir kullanıcı olarak görerek girdiği tüm web sayfalarındaki eksiklikleri yorumlayabilecek, hataları düzeltme yeteneğine sahip olabilecek ve ortaya tam bir sayfa tasarımı çıkarabilecek yeteneğe sahip olan kişilerin developer olarak görev yapmasında sakınca yoktur. Üniversitelerin grafik tasarım, bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerinden eğitim alan kişilerin gerekli teknik boyutları öğrendikten sonra bu alanlarda çalışma göstermesi de beklenir. Front-end developer olmak isteyen kişilerin sürekli olarak kendini güncel tutmasında, teknik bilgilerini pekiştirmesinde ve pratiğe dökmesinde yarar vardır.
Front-End Developer Nedir?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Front-end developer; web sayfaların kullanıcıya görünen kısmını tasarlamakla görevli olan, tasarım gücü yüksek olan kişilere verilen bir unvandır. Developerlar gerek kendi özel şirketleri dahilinde gerek müşteri bazlı gerekse de bir firmaya bağlı olarak çalışmalarını gerçekleştirebilir.
Önyüz geliştiricileri diğer geliştiricilerden ayıran en temel özellik sadece işin tasarım kısmıyla uğraşmasıdır. Kullanıcı ara yüzlerini oluşturan, sayfa geçişlerini ve renk geçişlerini tasarlayan, sayfanın görünen tüm kısmını gerçekleştirerek kullanıcılara sunan developerlar yazılım takımı içerisinde olmazsa olmaz kişilerdir.
Front-End Developer Ne İş Yapar?
Front-end developer ne iş yapar sorusunun cevabından bahsetmek gerekilirse, front-end geliştiriciler temel olarak HTML, CSS ve JavaScript kullanarak web kullanıcılarının ilk gördükleri sayfaların tasarımlarını gerçekleştirmekle sorumludurlar. Sayfaların tasarımını, geçişlerini ve kullanıcıya sunulan tüm işlevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Önyüz geliştiricilerin kendilerine ait bölümleri bulunmaktadır. Buna göre görsellerde ve metinlerde gerekli düzenlemeler yapmaktadırlar. Bunlar ise genel olarak yazı tipi, yazı boyutu, yazı rengi, görsellerin boyutu gibi konulardır. Bunların haricinde yazılan metin ve görsellerin sayfalara düzenli olarak yerleştirilmesi ve ilgili sayfaların yapılandırılması gibi konularla da ilgilenmektedirler.
Front-End Developer Neler Bilmelidir?
İyi bir front-end geliştiricisinin taşıması gereken özellikler:
- Araştırmacı
- Meraklı
- Sorunlara hızlı çözüm üreten
- Yabancı dil bilgisine sahip
Bu gibi özelliklere sahip olan geliştiricilerin mesleklerinde daha da kaliteli bir süreç götüreceği gerçektir. Ortaya son derece kaliteli işler çıkarmak isteyen geliştiriciler böylelikle hem daha fazla adından söz ettirecek hem de gelirlerini daha da artıracaklardır.
Bu özelliklerinin yanı sıra front-end geliştiricilerin bilmeleri gereken teknik konular da vardır. Bunlar sırasıyla;
- HTML
- CSS
- JavaScript
HTML, web sitenin ön yüzünün oluşturulması için gerekli olan yazı, video ve görüntü gibi verilerin sayfaya oturtulabilmesi için kullanılan bir betik dildir. HTML amacı, sitenin iskelet görünümünü hatasız biçimde tasarlamak ve istenilen şekilde tasarımı oluşturmaktır. Kullanıcılar web sitesindeki içerikler ile alakalı olarak arama işlemi yaptığında karşısına düzgün şekilde çıkması için HTML kısmının iyi oluşturulması gerekmektedir.
CSS, stil şablonlarının oluşturulması için gerekli olan ara yüzdür. HTML’e ek olarak geliştirilen bir web ara yüz geliştirme dili olarak da bilinir. Bir metin yazıldıysa nasıl ve ne gibi komutlarla yazıldığı bilgisi CSS’de saklıdır.
JavaScript ise genel olarak web ara yüz geliştirme işlemleri dahilinde en çok kullanılmakta olan bir dinamik bir programlama dilidir. Betik diller arasında yer alan, istemci ile web tarayıcısı arasındaki bağlantıyı oluşturan bir programlama mantığıdır. Web sitenin içeriği ile kullanıcıyı buluşturan bir görev üstlenir.
Front-End Developer Ne Kadar Kazanır?
Front-end developer olarak görev yapan yazılım geliştiricilerinin ne kadar kazandığı da merak konusudur. Developerlar çalıştıkları yere ve yaptıkları işe göre farklı miktarlarda para kazanmaktadır. Bir firmaya bağlı olarak çalışan Front-end geliştiricinin asgari maaşı bağlı oldukları firmaya göre değişmektedir. Bir firmaya bağlı olarak çalışmayan, işlerini tekil yürüten geliştiriciler ise yaptıkları iş kadar para kazanır.
Genel olarak front-end geliştirici olmak isteyen kişilerin bu alana çok fazla ilgi duyması, gerekli ise eğitimlerini de alarak kendini sektöre atması gerekmektedir. Aksi takdirde kendilerini geliştiremeyecekleri gibi istedikleri gibi çalışma koşullarını da bulamazlar.
Web Tasarım Uzmanlığı Eğitimimizi incelemek için tıklayınız…
Güncel eğitim takvimimizi görüntülemek için tıklayınız…