Blog
Yazılım projeleri, kodlama safhasına gelmeden önce dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Planlanması yapılmadan başlanan bir projede birçok aksaklık meydana gelecektir. Bu aksaklıklar yazılım projesinin uzamasına veya başarısız olmasına sebebiyet verebilir. Zaman, emek ve mali giderlerin israf edilmemesi için proje başlangıcında her adım detaylı bir şekilde planlanmalıdır.
Yazılım projelerinin planlanması için dünya genelinde kullanılan metotlar geliştirilmiştir. Her metodun uygulanış şekli farklıdır; söz konusu metotların tamamı yazılım projelerini farklı yaklaşımlarla ele alır. Yazılım geliştirme metodu olan Agile ve Scrum proje yönetimi metodunu sizin için özetledik.
Agile Nedir?
Agile, yazılım geliştirme metotlarından biridir. Oldukça yaygın bir metot olan agile, Türkçe kaynaklarda çevik yöntem olarak geçmektedir. Agile metodolijisi, yazılım projelerindeki giderleri azaltmayı hedefler. Agile metodolojisinde çalışan ve kullanışlı bir yazılım projesi oluşturmak ön plana çıkmaktadır. Müşterilerden alınan geri dönüşler bu yöntem için oldukça önemlidir. Bu yüzden proje sonlanmadan önce belirli aralıklarla sürekli müşterilere sunulur. Eğer müşteri projede farklılıklar isterse, proje müşterinin istediği değişimlere göre hızlı bir şekilde değiştirilir ve son kullanıcıya adapte edilir.
Agile metodolojisi kullanılırken iletişimin etkin kullanılması oldukça önemlidir. Ekip çalışması ön plana çıkmaktadır. Ekip sürekli olarak kendi içinde ve müşteri ile koordineli iletişimde olmalıdır.
Agile metodu, yapılacak işlerin önem sırasına göre yapılması gerektiğini öne sürer. Bu metodolojiye göre projenin en iyi şekilde ortaya konulması için kaynaklar ve ekip özenli bir hazırlık süreci geçirmelidir. Agile metodunun temel esasları şöyle sıralanabilir:
- Deneysellik
- Önceliklendirme
- Kendi kendini örgütleme
- Zaman çerçevesi
- İş birliği
Agile yöntemi, bu esaslardan birini atlayarak yönetilen bir projenin başarısız olacağını ileri sürmektedir. Agile yöntemine göre bu esaslar titizlikle uygulandığında; projede risk faktörü azalacak, olası hatalar ortaya çıkacak, hatalar erkenden tespit edilecek ve ürün pazara daha çabuk ulaşacaktır.
Scrum Nedir?
Başarılı proje yönetimi tekniklerinden biri de Scrum’dur. Scrum, Agile proje yönetimi metotlarından biridir. Karmaşık yazılım projelerinin başarı oranını yükseltmek için oluşturulmuştur. En yaygın kullanılan proje yönetim metotlarından biridir.
Scrum, projeyi küçük parçalara ayırarak yönetmeyi önerir. Bu sayede her parça tek tek incelenip gerekli değişiklikler yapılabilir. Bir parçada olan sorun daha kolay bulunabilir. Scrum’a göre proje yönetilirken müşteri ile daima iletişim halinde olunması gerekir. Scrum’un projeyi küçük parçalara ayırmasındaki en temel sebeplerden birisi, müşterilerin isteklerine göre projenin şekillendirilmesini kolaylaştırmaktır.
Scrum 3 temel üzerine oturtulmuştur:
- Şeffaflık
- Kontrol edilebilme
- Uyumluluk
Scrum, bir projenin şeffaf şekilde yönetilmesini savunur. Projenin her aşaması, hem çalışanlar hem de müşteriler tarafından bilinmelidir. Böylece müşterinin talep edebileceği tüm değişiklikler hızla gerçekleştirilebilir. Müşteri, çalışmanın her aşamasına müdahale ederek hayalindeki yazılıma kavuşacak ve proje başarıyla sonuçlanacaktır.
Diğer Başarılı Proje Yönetim Yöntemleri Nelerdir?
Yazılım projeleri yönetilirken birçok farklı metodoloji kullanılmaktadır. Bu metodolojilerden biri şelale modelidir(waterfall model). Şelale modeli en eski yazılım projesi yönetim yöntemlerinden biridir. Diğer yöntemlerin birçoğu şelale modelinden esinlenmiştir. Şelale yöntemi projeyi aşamalara ayırmıştır. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir:
- Sistem ihtiyaçları
- Yazılım ihtiyaçları
- Analiz
- Tasarım
- Kodlama
- Teste ve uyarlama
- Sürdürme ve bakım
Şelale modeli, bu aşamaları yukarıdan aşağıya doğru teker teker tamamlar. Bir aşama bitirilmeden diğer bir aşamaya geçilmez. Eş zamanlı ilerleyen aşamalar yoktur. Bu model proje esnasında değişikliklere izin vermez. Projenin en başından kapsam, zaman ve kaynaklar belirlenir; proje devam ederken belirlenenin dışına çıkılmaz. Proje sınırları katı bir şekilde belirlendiği için projenin dikkat dağınıklığı oluşmadan hızlı bir şekilde bitirilmesini sağlar. Projede yer alan ekibin görevleri belirlidir ve herkes sadece kendi görevine konsantre olur. Böylece projenin istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Proje müşteriye belirlenen tarihte teslim edilir.
Yazılım proje yönetiminde kullanılan bir diğer metot kanban metodudur. Kanban metodunun en büyük hedefi projeyi küçük adımlarla iyileştirmektir. Bu metot her zaman daha iyisinin olabileceğini savunur. Bunu savunurken de büyük değişimlerden kaçınmaktadır. Süreci tamamen değiştirmez, küçük dokunuşlar yapar. Bu metot agile metodolojisinden ilham alarak ortaya çıkmıştır. Şelale modeli ile de benzerlikleri vardır.
Kanban, proje akışının iyi bir şekilde görselleştirilmesi gerektiğini ileri sürer. Proje akışı görselleştirildikten sonra iyileştirilebilecek noktaların tespit edilmesine yardımcı olur. İyileştirilecek noktaların istişare sonucunda herkesin ortak kararı olmasına önem verir. Aynı anda yapılacak iş sayısını kısıtlar ve daha hızlı işleyiş sağlar.
Profesyonel Agile ve Scrum Eğitimi
Eğer siz de Agile ve Scrum öğrenmek istiyorsanız İ-Akademinin Profesyonel Agile & Scrum Temelleri Eğitimi sayfasına göz atabilirsiniz.